Καταγγελία -σοκ για το Νοσ. Παίδων: “Παιδί κυνηγούσε με ξυραφάκι εθελόντρια”

Η κατάσταση με τα 40 και πλέον εγκαταλελειμμένα παιδιά που στοιβάζονται σε θαλάμους και κρεβάτια στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” είναι τραγική.

Οι εργαζόμενοι είναι απελπισμένοι και με σημερινή διαμαρτυρία που έκαναν έξω από το Νοσοκομείο απαιτούν να βρεθεί άμεσα μια λύση για την μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν παραβατική συμπεριφορά για ορισμένα εξ αυτών  καθώς είναι υπαίτια για επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, συμμορίες μέχρι και διακίνηση ναρκωτικών. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η παρουσία των συγκεκριμένων παιδιών εκεί θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας.

“Παιδί κυνηγούσε με ξυραφάκι εθελόντρια του Νοσοκομείου”

Οι μαρτυρίες των εργαζομένων στο Newsit.gr για όσα ζουν από την παρουσία των συγκεκριμένων παιδιών μέσα στο νοσοκομείο σοκάρουν.

«Ένα παιδί κυνηγούσε με το ξυραφάκι μια εθελόντρια που είχε έρθει για να τα κουρέψει μετά από εισαγγελική εντολή», αναφέρει μια εργαζόμενη συμπληρώνοντας ότι έπεσε και η ίδια θύμα. «Όταν πήγα τον σταματήσω άρχισε να με δαγκώνει και να μου ρίχνει μπουνιές. Μετά πέταξε το φαγητό του στον τοίχο και έριξε και καρέκλες εναντίον μας. Σε ένα άλλο περιστατικό μάλωναν δύο και είχαμε ένα σπασμένο δάχτυλο.

Αφήνουμε τα άρρωστα παιδιά για να ασχοληθούμε με τα εγκαταλελειμμένα. Καλέσαμε την αστυνομία γιατί ένα από αυτά τα παιδιά έδωσε μπουνιά στην κοπέλα που εργάζεται ως σεκιούριτι. Επίσης μια εκπαιδευόμενη δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι. Αυτά γίνονται σε καθημερινή βάση. Δεν έχουν αφήσει τζάμια και πόμολα στις νέες κλινικές».

«Δρουν ως συμμορία και είναι επικίνδυνα»

Ένας ακόμη εργαζόμενος επιβεβαιώνει ανάλογα περιστατικά λέγοντας. «Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν έντονη η επιθετικότητα, δρουν ως συμμορία και είναι επικίνδυνα για να παιδιά που είναι άρρωστα και νοσηλεύονται με πρόβλημα.Έχουμε τραυματισμούς ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών. Στερούμε 40 κλίνες σε παιδιά που έχουν πρόβλημα υγείας».

 «Κινδυνεύει η ζωή μας. Δεν είμαστε ίδρυμα, είμαστε νοσοκομείο»

Η Αναστασία Μανούκα προϊσταμένη στην Α΄ Πανεπιστημιακή κλινική δεν διστάζει να πει ότι πλέον κινδυνεύει και η ζωή των εργαζομένων. «Τα παιδιά χτυπούν τον κόσμο και τους νοσηλευτές και χθες ήρθε η αστυνομία. Έχουν χτυπήσει μέχρι και γονέα που είχε φέρει παιδάκι για νοσηλεία. Οι νοσηλευτές ασχολούνται με αυτά και όχι με τα άρρωστα. Τις προάλλες είχαν πάρει μια σιδεριά και έσπασαν τις τζαμαρίες από την αίθουσα των φοιτητών. Κάθε μέρα γίνονται τέτοια περιστατικά. Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει ξεφύγει και η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός γίνεται χειρότερη. Κινδυνεύει η ζωή μας. Ήρθε χθες η αστυνομία τρεις – τέσσερις φορές. Φοβόμαστε για τη ζωή μας. Δεν είμαστε ίδρυμα, είμαστε νοσοκομείο»

Γιατί αυτά τα 40 παιδιά είναι παρατημένα στο Παίδων;

Πρόκειται για τα ίδια παιδιά για τα οποία είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Infokids.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακός, αναφέροντάς μας χαρακτηριστικά ότι είναι 40 παιδιά κάθε ηλικίας (από μωρά μέχρι και εφήβους) που έχουν μεταφερθεί εκεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής χωρίς όμως το Νοσοκομείο να έχει τις υποδομές και το προσωπικό να ανταπεξέλθει στο βάρος της φροντίδας τους. Είναι κυρίως παιδιά Ρομά που είτε τα έχουν παρατήσει είτε έχουν πεθάνει οι γονείς του, έχουν επιθετική και παραβατική συμπεριφορά που είναι άκρως επικίνδυνη τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς – παιδιά όσο και για το προσωπικό το οποίο – χωρίς υπερβολές – δεν είναι είναι λίγες οι φορές που δέχεται προσωπική επίθεση. Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα και για συμμορίες εγκαταλελλειμένων παιδιών Ρομά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκου, η λύση είναι οι εισαγγελείς να μην στέλνουν απευθείας τα παιδιά που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον στο Νοσοκομείο Παίδων παρά να αποφασίζεται το πού θα πάνε σε συνεννόηση με τα Κέντρα Πρόνοιας της Περιφέρειας (ΚΠΠ) και τα ήδη υπάρχοντα παιδιά να μεταφερθούν στις κατάλληλες για την ηλικίας τους προνοιακές Δομές, είτε στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα είτε τα μεγαλύτερα παιδιά, στα αντίστοιχα Κέντρα Πρόνοιας της Ανατολικής Αττικής, όπου υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα αποιδρυματοποίησης και επανένταξης στην κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο, το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές της χώρας στα οποία πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η ίδια τακτική.

Υπ. Υγείας: Δημιουργία δύο ξενώνων εφήβων για τα παιδιά που παραμένουν στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με εισαγγελική εντολή

Θα προωθηθούν άμεσα 7 παιδιά σε δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, καθώς και θα δημιουργηθούν 2 Ξενώνες Εφήβων (ένας για αγόρια και ένας για κορίτσια) με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Οι Ξενώνες θα λειτουργήσουν σε κτήριο που θα παραχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύστερα από σχετική Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφτεί ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Το Υπουργείο Υγείας θα εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις αρχές Μαΐου και οι Ξενώνες αναμένεται να λειτουργήσουν στα τέλη Ιουνίου.

Δείτε φωτογραφίες από τα δωμάτια που ζουν τα εγκαταλελειμμένα παιδιά