Είναι το παιδί σας ιδιότροπο στο φαγητό; Πώς να το χειριστείτε

Το να διασφαλίσετε ότι το παιδάκι σας τρώει τις σωστές, θρεπτικές τροφές για την ανάπτυξή του είναι μία πρόκληση. Μπορεί όμως οι διατροφικές του συνήθειες να είναι τόσο μυστήριες που να σας βάλουν δύσκολα.

Όπως έχει πει κι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, που μεγαλώνει τρία, «εάν βάλετε κάτι στο τραπέζι που τα παιδιά δεν το θέλουν, είναι ένα άλλο παιχνίδι». Η ώρα του φαγητού με τα «δύσκολα» παιδιά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Eating Behaviors Journal επισημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να διαμορφώσουν ιδιαίτερα διατροφικά μοτίβα από τη βρεφική ηλικία, κάτι που έχει τις ρίζες του στην εποχή των προϊστορικών ανθρώπων που αναζητούσαν μη δηλητηριώδεις τροφές. Παρόλα αυτά, οι συνήθειες μπορούν επίσης να γίνουν κτήμα τους, καθώς το παιδί παρατηρεί συμπεριφορές και στοχεύει στο να μιμηθεί τους γύρω του.

Ευτυχώς, πολλές για από τις ενοχλητικές διατροφικές συνήθειες των μικρών παιδιών υπάρχουν τρόποι διαχείρισής τους. Ιδού μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μικρό, περίεργο με το φαγητό πλασματάκι σας και να κάνετε την ώρα του φαγητού πιο ευχάριστη, τόσο για αυτό, όσο και για εσάς.

Εάν το παιδάκι σας ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, δύο ειδικοί δίνουν τη δική τους συμβουλή.

Το παιδί που είναι ιδιότροπο με το φαγητό

Όταν έχετε να κάνετε με ένα ιδιότροπο στις γεύσεις παιδί, προσπαθείστε να μείνετε ήρεμοι. «Όσο πιο χαλαρός είναι ο γονιός, τόσο πιο ήρεμο και το παιδί και είναι πιο πιθανό να έχει μία διατροφή με ποικιλία», σημειώνει η Jenny Tschiesche, ειδική στη διατροφή και συγγραφέας του «Real Lunchtime Food».

Εάν το παιδί σας αρνείται αυτό που βρίσκεται μέσα στο πιάτο του, μπορεί να είναι και μία προσπάθεια να τους προσφέρετε ένα οποιοδήποτε φαγητό, προκειμένου να φάνε κάτι. Προσπαθήστε να το αποφύγετε αυτό, όσο το δυνατό περισσότερο. «Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι το μέλλον το παιδί να φάει κάτι που του χρειάζεται», τονίζει η παιδοψυχολόγος Natasha Tiwari.

Μην διστάζετε να δοκιμάζετε νέες τροφές ή να επαναλαμβάνετε κάτι που έχει απορρίψει. Η γεύση των παιδιών εξελίσσεται ταχύτατα και κάτι που μπορεί να έχει απορρίψει πριν από μερικούς μήνες, αργότερα να το αγαπήσει. Επίσης, μπορείτε να εστιάσετε σε διαφορετικούς τρόπους μαγειρικής για να διαπιστώσετε πώς μπορεί να το προτιμά περισσότερο.

Το παιδί που αγαπά τη ζάχαρη

Όταν ένα παιδί δοκιμάσει ένα γλυκό σνακ ή ποτό, μπορεί να θέλει περισσότερο και περισσότερο. Εάν έχετε ένα μικρό γλυκατζίδικο τερατάκι στα χέρια σας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να το αντικαταστήσετε σιγά σιγά με εναλλακτικές λύσεις με λιγότερη ζάχαρη.

«Κάντε το σιγά σιγά και μην κάνετε τη ζάχαρη να μοιάζει με απαγορευμένο καρπό», λέει η Tschiesche states. «Μερικοί γονείς χρησιμοποιούν τα ίδια πράγματα, αλλά προσθέτουν σε ένα σκέτο γιαουρτάκι λίγο πουρέ φρούτου ή κομπόστα. Υπάρχουν τόσα πράγματα χωρίς ζάχαρη στο σούπερ μάρκετ, που μπορούν να γίνουν μέρος μίας υγειινής ζωής», σημειώνει με τη σειρά της η

Το παιδί που ντρέπεται να φάει μπροστά σε άλλους 

«Αυτή είναι μία αντίδραση άγχους και μπορεί να προέρχεται από κάτι που συνέβη την ώρα που έτρωγε μπροστά σε άλλο κόσμο και να μην είχε καλό αποτέλεσμα», εξηγεί η παιδοψυχολόγος Tiwari. Ίσως ο γονιός να επέπληξε το παιδί ενώπιον άλλων ανθρώπων επειδή δεν έφαγε το φαγητό του, για παράδειγμα, και για κάποια λεπτά εκείνο να ένιωσε ντροπή. «Μπορεί να είναι κάτι το ανεπαίσθητο που να συνέβη μία φορά, όμως το συναίσθημα που προκαλείται είναι τόσο δυνατό, ώστε να αναπτύσσει μία τέτοια διατροφική συμπεριφορά», προσθέτει.

Επειδή αυτή η συνήθεια τείνει να έχει βαθύτερες ρίζες, η παιδοψυχολόγος σημειώνει ότι οι γονείς πιθανώς να χρειάζονται κάποια βοήθεια ειδικού για να δώσουν τη δική τους βοήθεια εν συνεχεία στο παιδί τους. «Θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα χρονοδιάγραμμα ή γενικότερα μία χάρτα οκογενειακής δυναμικής, να δούμε πώς η κουλτούρα του φαγητού επηρεάζει την συμπεριφορά του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο υποσυνείδητα ζητήματα που τροφοδοτούν αυτές τις συμπεριφορές μπορούν να επιλυθούν και να αποφευχθούν τέτοια επεισόδια στο μέλλον», συνεχίζει.

Το παιδί που πεινάει συνεχώς και τρώει ανθυγιεινά σνακ

Το κόνσεπτ της ποιότητας αντί της ποσότητας μπορεί να είναι βασικό ζήτημα σε ένα παιδί που πεινάει όλη την ώρα. «Αρκετά συχνά η ατελείωτη όρεξη μπορεί να οφείλεται στο ότι το παιδί δεν λαμβάνει τα σωστά μακροθρεπτικά συστατικά. Σε ένα πιάτο οποιουδήποτε φαγητού, το ένα τέταρτο θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες και το υπόλοιπο μισό θα πρέπει να είναι φρούτα και λαχανικά. Λαμβάνοντας αυτά τα συστατικά σωστά θα μπορέσει να ελεγχθεί η όρεξήη του», αναφέρει η Tschiesche . Δίνοντας στο παιδί σας καλή ποιότητα πρωτεϊνών, αντί σκέτων υδατανθράκων, θα βοηθήσει στον κορεσμό του.

Παράλληλα, είναι καλό η διατροφή του παιδιού να περιλαμβάνει τροφές όπως, σολωμός, κρέας, χούμους και γιαούρτι, παρά λευκό ρύζι, ψωμί και μπισκότα. Μερικές φορές η δίψα ή η ανία ενδέχεται να προκαλεί να ωθεί τα παιδιά να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές. Συνεπώς μπορείτε να του προσφέρετε κάτι να πιει ή να το ενθαρρύνεται σε κάποιου είδους άσκηση και δείτε αν αυτό βοηθά, προτού καταφύγετε σε ένα ακόμη σνακ.

Ο μικρός επαναστάτης του φαγητού

Ενώ μπορεί να ακουγεται αρκετά δύσκολο να διαχειριστείτε ένα παιδί που «δεν πεινά ποτέ» ή να θέλει μόνο συγκεκριμένα φαγητά, είναι ακόμη περισσότερο, αν δεν τους αρέσει γενικότερα τίποτα. «Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες αυτής της διατροφικής συμπεριφοράς», λέει η Tschiesche.

«Χρειάζεται να καταναλώσουμε ενέργεια για να νιώσουμε πείνα. Έτσι, ένα παιδί όταν τρέχει όλη την ώρα από το πρωί θα πεινάσει πολύ πιο γρήγορα από ένα άλλο που κάθεται μπροστά στην τηλεόραση. Εάν το παιδί σας δεν παίζει και δεν κουράζεται, πιθανώς το σώμα του δεν χρειάζεται τόση τροφή για να αναπληρώσει χαμένη ενέργεια. Λάβετε κι αυτό υπ’ όψιν», σημειώνει.

«Δίνοντάς τους πολλά υγρά, ιδιαιτέρως γάλα, πριν από τα γεύματα, γεμίζει το στομάχι τους, όπως και τα πολλά σνακ μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αποθηκεύστε τα σνακ σε σημεία που είναι δύσκολο να τα φτάσουν, σκεφτείτε αν τα ροφήματα ή χυμοί πριν από το φαγητό μπορούν να μετριάζουν την πείνα τους και να προσέχετε μήπως τα μεγαλύτερα παιδιά κάνουν επίθεση στο συρτάρι με τα σνακ, όταν εσείς δεν κοιτάτε», τονίζει η Tschiesche.

Στην ουσία, οι δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες μπορούν να κάνουν τη διαδικασία του φαγητού εφιάλτη για γονείς και παιδιά και προσπαθήστε να διακόψετε τις κακές συμπεριφορές σχετικά με το φαγητό. Κι επειδή όλοι προσπαθούν για το καλύτερο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην αγχώνεστε τόσο πολύ. Και αν το μικρό σας παιδάκι αρνείτε να φάει κάτι που έχετε κάνει τόσο κόπο και αγάπη να το ετοιμάσετε, ε, μην το πάρετε και τόσο προσωπικά.