Λύκε λύκε είσαι εδώ; Μυστήριο και έντονη ανησυχία στον Διόνυσο για εμφάνιση λύκου

Προσοχή! Μονόλυκος σπέρνει τον τρόμο στον Διόνυσο - Πώς θα προστατευθείτε

Μετά το περιστατικό με τον λύκο που επιτέθηκε και έφαγε τον σκύλο οικογένειας που είχε βγει βόλτα στην Πάρνηθα, μία νέα προειδοποίηση απευθύνεται στους κατοίκους του Διονύσου. 

Την περασμένη Πέμπτη δύο σκυλιά βρέθηκαν κατακρεουργημένα σε χώρο που φιλοξενούνται αδέσποτα και όπως ανακοίνωσε το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου υπεύθυνος για την επίθεση είναι ένας μονόλυκος.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν δυο σκυλιά στον Διόνυσο την περασμένη Πέμπτη με το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου που έκανε αυτοψία στο χώρο ανέφερε πως επρόκειτο για λύκο.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν τα σημεία της πάλης του λύκου καθώς και τα χνάρια που άφησε πίσω του το ζώο. Πρόκειται για μονόλυκο που ζει κυρίως μόνος του και όχι σε αγέλη και φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί στις πλαγιές της Πεντέλης.

«Ήρθαν, έκαναν αυτοψία, πήραν φωτογραφίες, συνέταξαν την αναφορά τους από τα πατήματα στο χιόνι και μας διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για λύκο και μάλιστα υπερμεγέθης. Μονόλυκο τον είπαν, δηλαδή αυτός που δε δουλεύει μαζί με την αγέλη αλλά μόνος του γιατί αισθάνεται πανίσχυρος», δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Διονύσου, κ. Βασιλική Γώγου, και εξηγεί πως πρόκειται για ζώο με μεγάλη δύναμη που μπορεί να πηδήξει σε ύψος τριών μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, Δημήτρη Πιτιανούδη «ο σκύλος είχε κατακρεουργηθεί. Του είχαν φάει την κοιλιακή χώρα και του είχαν βγάλει τα εντόσθια. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι είναι σκοτωμένος από κάποιον άλλο σκύλο».

Την επόμενη ημέρα, ένα ακόμη ζώο βρέθηκε σκοτωμένο στον ίδιο χώρο με αποτέλεσμα η υπεύθυνη της φιλοζωικής να ειδοποιήσει το Δασονομείο καθώς αντιλήφθηκε πως κάποιο άγριο ζώο επιτίθεται στα σκυλιά.

Καλλιστώ: Δεν υπαρχει «μονολυκοσ»

«Δεν υπάρχει «Μονόλυκος», το είδος δηλαδή λύκου που κάποιοι «βάφτισαν» ως τον δράστη των επιθέσεων σε δύο σκυλιά στον Διόνυσο.

Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται «Μονόλυκος», πρόκειται για νεολογισμό», ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Γιώργος Θεοδωρίδης, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δύο νεκρά σκυλιά, που βρέθηκαν μέσα σε περιφραγμένο χώρο στον Διόνυσο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θεοδωρίδη, πρέπει να διερευνηθεί αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά. «Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι’ αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις», λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Διευκρινίζει δε, ότι ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να τού προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

«Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες», αναφέρει.

«Αυτό που απαιτείται», συνεχίζει, «είναι να γίνει αυτοψία κτηνιατρική, να ληφθεί υλικό (σάλιο) από τα νεκρά σκυλιά και γενικότερα, να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα».

Φιλόζωοι Εθελοντές Εκάλης: ηταν ηλικιωμένος σκύλος

Από την πλευρά τους οι Φιλόζωοι Εθελοντές Εκάλης υποστηρίζουν σε ανάρτησή τους ότι δεν ήταν λύκος το ζώο που σκότωσε τα σκυλιά, αλλά ηλικιωμένος σκύλος.

«Δημιουργήθηκε ντόρος & φόβος σε αναρτήσεις, ότι τάχα εμφανίστηκε λύκος στο Μορτερό Νέας Ερυθραίας. Μάλιστα υπάρχει βίντεο μερικών δευτερολέπτων του ζώου, να περπατά με δυσκολία μπροστά σε φώτα, ενώ ακούγεται μουσική! Το ζώο είναι ηλικιωμένος γκρι μπεζ σκύλος της περιοχής.

Η φωτογραφία αριστερά τραβήχτηκε χθες βράδυ και παρουσιάστηκε σε αναρτήσεις ως «λύκος», η φωτογραφία δεξιά τραβήχτηκε από κάτοικο χθες το πρωί και είναι ηλικιωμένος σκύλος της περιοχής. Είναι πασιφανές ότι είναι το ίδιο ζώο και είναι σκύλος! Λήξη συναγερμού!», ανέφερε η ανάρτηση.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Διονύσου έκανε ανάρτηση χθες για πιθανή επίθεση λύκου σε δύο αδέσποτα σκυλιά τους που βρέθηκαν νεκρά και μερικώς φαγωμένα, πολύ ψηλά στον Διόνυσο. Κάλεσαν το δασαρχείο και από τα χνάρια στο χιόνι πιθανολογούν ότι ήταν λύκος. Χθες βράδυ στο Μορτερό όμως, ΔΕΝ ήταν λύκος το ζώο που είδαν, ήταν σκύλος.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που δούμε λύκο

Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ  προτείνει άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιου είδους φαινομένων.

Α. Παθητική αντιμετώπιση

Ενημέρωση των επισκεπτών που κατευθύνονται προς τον κεντρικό τομέα του Εθνικού Δρυμού (ΕΔ) με χρήση εντύπου και σύντομου κειμένου που θα διανέμεται επιτόπου, για την αποφυγή εκούσιας ή ακούσιας παροχής τροφής προς την άγρια πανίδα, συμμόρφωση με τους κανονισμούς του Εθνικού Δρυμού που αφορούν την παρουσία σκύλων στις περιοχές εντός ΕΔ, καθώς η παρουσία σκύλων κινητοποιεί έντονα εξοικειωμένους -και όχι μόνο- λύκους στο να προσεγγίσουν ανθρώπους και να επιτεθούν συχνά στα σκυλιά τους. Επιπλέον, μικρής ηλικίας παιδιά δεν θα πρέπει να κινούνται ασυνόδευτα για προληπτικούς λόγους.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τροφής για προσέλκυση των λύκων για φωτογράφησή τους και να γίνεται ανεκτή ως δραστηριότητα, καθώς αποτελεί ακόμα μία «επιβράβευση» της προσέγγισης των ζώων.

Οι συστάσεις για περιορισμό των κατοικίδιων -κτηνοτροφικά ζώα και σκύλοι σε ασφαλείς χώρους- εντός αποτελεσματικής περίφραξης κατά τη διάρκεια της νύκτας θα πρέπει να αφορούν και τους γειτονικούς οικισμούς περιμετρικά του Δρυμού.

Τοποθέτηση φωτιστικών συσκευών (π.χ. φανάρια οδοσήμανσης) στα σημεία προσέγγισης που θα πρέπει να μετακινούνται τακτικά. Οι λύκοι φοβούνται ή είναι επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε νέο σε μία περιοχή (νεοφοβία) τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

Διερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή -όχι μόνο στα σημεία των περιστατικών- προς εντοπισμό εστιών παροχής εν δυνάμει ανθρωπογενούς προσέλευσης τροφής, όπως σημεία όπου πετώνται πτώματα κτηνοτροφικών ζώων ή άλλα ζωικά υπολείμματα, αποφάγια, ανοικτοί κάδοι απορριμμάτων.

Προσεκτική αποκομιδή αστικών απορριμμάτων στον τομέα προσέγγισης αλλά και στους οικισμούς περιμετρικά του ΕΔ, ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια εκτός κάδων ιδιαίτερα κατά της νυκτερινές ώρες.

Προγραμματισμένες επισκέψεις και περιπολίες δασικών υπαλλήλων και προσωπικού του φορέα διαχείρισης σε περιοχές προσέγγισης καθώς και απόκριση σε κλήσεις πολιτών σε περιπτώσεις προσεγγίσεων.

Β. Ενεργητική αντιμετώπιση
Σύσταση και λειτουργία ομάδας άμεσης επέμβασης και απώθησης.

Η ενεργητική αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή δευτερογενούς απώθησης, δηλαδή επώδυνου ερεθίσματος σε συνδυασμό με τη μη επιθυμητή συμπεριφορά των λύκων. Σύμφωνα με την οργάνωση, θα πρέπει να παραχθεί έντονο και επώδυνο ερέθισμα προς τους λύκους κατά τη προσέγγισή τους -και μόνο στις περιοχές και τις περιπτώσεις που θέλουμε να απωθήσουμε τα ζώα- δηλαδή εντός κατοικημένων περιοχών (π.χ. κατά τη διάρκεια προσέγγισης λύκων στο καταφύγιο «Μπάφι») με τη χρήση εκτοξευτήρων φωτοβολίδων, κροτίδων με τροχιοδεικτικό, πλαστικών σφαιριδίων με καραμπίνα 12mm, κροτίδων με κέλυφος, εκτοξευτήρων τύπου paint ball, χρήση συσκευών παραγωγής δυνατού θορύβου κ.λπ.

Όπως υπογραμμίζει η Καλλιστώ, η εφαρμογή αυτών των αποτρεπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στη χρήση του εξοπλισμού και πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες, για ικανό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα δυνατότητα διαφυγής για τα ζώα. Δεν κάνουμε απώθηση σε φυσικές περιοχές όπου δεν ενοχλούν με την παρουσία τους οι λύκοι, αλλιώς η σύνδεση θα γίνει με το άτομο/α που κάνει την απώθηση και όχι με τον χώρο (αυτό που ενδιαφέρει).

Διαβάστε επίσης:

«Η 13χρονη κόρη μου μιλά μόνη της στο μπάνιο ή το δωμάτιό της. Είναι φυσιολογικό;»

Πώς θα εμβολιάσετε το παιδί σας σε ιδιωτικό ιατρείο ή στο σπίτι

Ο Σύλ. Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Δημ. Σχ. Καλλιθέας είναι παράδειγμα προς μίμηση στη μάχη κατά του κορωνοϊού