Εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19 τα πρώτα παιδιά στο Ισραήλ -Χωρίς παρενέργειες

Θεωρώντας κομβικό το θέμα της επανέναρξης των σχολείων στη χώρα, αλλά και το τρίτο κύμα της πανδημίας που αναμένεται, το Ισραήλ προχώρησε στον εμβολιασμό κατά του Covid-19 παιδιών από 12 ετών και πάνω.

Μέχρι τώρα, ο ΠΟΥ τάσσεται κατά του εμβολιασμού σε παιδιά κάτω των 16, λόγω έλλειψης δεδομένων από κλινικές δοκιμές. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι, ότι δεν σημειώθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου.

Πώς επιλέχθηκαν τα παιδιά που εμβολιάστηκαν

Τα πρώτα παιδιά που εμβολιάστηκαν ήταν αυτά με παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, σοβαρές πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, περιπτώσεις ανοσοκαταστολής και καρκίνου. Εμβολιάστηκε και ένα μόνο παιδί με γονέα που βρίσκεται σε σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ συνέστησε τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εφήβων με υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 12-15 ετών. Ωστόσο δεν αναφέρεται αν όλα τα παιδιά που εμβολιάστηκαν ήταν άνω των 12 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε περιστατικό υπήρξε έγκριση από τον γιατρό του παιδιού και τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης. Το τελικό «πράσινο φως» δόθηκε από την επιτροπή εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.