Ένας ολοκαίνουργιος παιδικός σταθμός φέρνει αυτό που έλειπε από τα νότια προάστια!

Στην αναζήτηση του ιδανικού παιδικού σταθμού ή Νηπιαγωγείου για το παιδί μας, ο πήχης μας δεν μπορεί παρά να ανεβαίνει πολύ ψηλά, καθώς αυτό πρόκειται να είναι το δεύτερο “σπίτι” του μικρού μας που για πρώτη φορά θα αποχωριστεί την ασφάλεια και ζεστασιά της οικογενειακής εστίας.

Δεν είναι πολλά τα σχολεία που μπορούν να σου δημιουργήσουν το αίσθημα, ότι “εδώ το παιδί μου θα νιώσει σαν το σπίτι του”, γι’αυτό και ενθουσιαστήκαμε όταν το ανακαλύψαμε, σε έναν ολοκαίνουργιο παιδικό σταθμό στη Γλυφάδα, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2021 θα υποδεχθεί με ανοιχτές αγκαλιές τους πρώτους του μαθητές!

Το Μικροδρόμιο είναι ένας χώρος που “γεννήθηκε” από την ανεξάντλητη αγάπη της παιδαγωγού Αγγελικής Ανδριανοπούλου, η οποία έπειτα από πολυετή πείρα και αμέτρητες ώρες στο πλευρό των παιδιών, οραματίστηκε και δημιούργησε “Ένα σχολείο με ανοιχτό και δημοκρατικό πνεύμα, μέσα στο οποίο κάθε παιδί μπορεί να ανακαλύψει και να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Ένα σχολείο που μπορεί να αποτελέσει το γόνιμο έδαφος, ώστε να αποκτήσει τα εφόδια που θα το βοηθήσουν να ζήσει με σεβασμό προς τον εαυτό του, τους συνανθρώπους του και τη φύση”.

Με έμπνευση από τα ίδια τα παιδιά, τις ιδέες και τις απορίες τους

Το Μκροδρόμιο, ωστόσο, μας ενθουσίασε για έναν ακόμα λόγο: Τη φιλοσοφία του. Όπως η ίδια η κ. Ανδριανοπούλου μας είπε, μιλώντας στο Infokids.gr, η φιλοσοφία του σχολείου διέπεται από τρεις βασικούς παιδοκεντρικούς άξονες οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται με σκοπό να αναδείξουν τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Το έργο σπουδαίων παιδαγωγών και επιστημόνων, όπως ο Piaget, ο Dewey, ο Gardner, αλλά και η φιλοσοφία του Reggio Emilia, της Παιδαγωγικής της φύσης και τη Δημοκρατική Παιδεία βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε ένα σχολείο που αποπνέει αίσθημα χαράς και ελευθερίας!

Το πρόγραμμα του σχολείου είναι έτσι οργανωμένο ώστε τα παιδιά να έχουν καθημερινά την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων:

 • Διαθεματικό πρόγραμμα σε ελληνικά και αγγλικά
 • Μουσική
 • Εικαστικές τέχνες
 • Θεατρικές δράσεις
 • Σωματική έκφραση
 • Κηπουρική
 • Μαγειρική
 • Δράσεις φιλαναγνωσίας
 • Δράσεις οικολογικού, φιλοζωικού, κοινωνικού περιεχομένου
 • Αθλήματα
 • Ρομποτική
 • STEM
Η “μέθοδος Project” ως βασικό εργαλείο της βιωματικής μάθησης

Η κ. Ανδριανοπούλου εξηγεί, ότι επέλεξε τη “μέθοδο Project” ως βασικό εργαλείο στη διαδικασία της μάθησης, καθώς εμπλέκει ενεργά το παιδί σε ένα θέμα: “Το θέμα ενός project αναδύεται μέσα από τα ίδια και από τις αναζητήσεις τους καθώς παίζουν. Έτσι, το ενδιαφέρον τους είναι ενεργοποιημένο καθώς παρακινούνται από τη φυσική τους περιέργεια, ώστε να ερευνήσουν το κάθε θέμα περισσότερο. Μέσα στο πλαίσιο του project οργανώνονται δραστηριότητες διαθεματικές, που εμπεριέχουν στοιχεία διαφόρων γνωστικών περιοχών όπως η τέχνη, ο εγγραμματισμός, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες. Ταυτόχρονα τα παιδιά ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους, καθώς διερευνούν το θέμα σε βάθος. Βιώνουν εμπειρίες που έχουν πραγματικό νόημα για εκείνα, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά, ενώ η πορεία και η εξέλιξη του project εξαρτάται από τα ίδια. Ένα project μπορεί να έχει διάρκεια από μία ημέρα μέχρι 2-3 μήνες ή και ένα χρόνο. Είναι κάτι που τροφοδοτείται από τα παιδιά και η ολοκλήρωσή του δεν είναι προκαθορισμένη.”

Ο υπέροχος χώρους του σχολείου που λειτουργεί ως… τρίτος δάσκαλος του παιδιού

Σύμφωνα τη φιλοσοφία του Reggio Emilia τα παιδιά έχουν τρεις δασκάλους. Ο πρώτος είναι οι γονείς, ο δεύτερος είναι οι εκπαιδευτικοί και ο τρίτος ο χώρος. Το Μικροδρόμιο, λοιπόν, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει στα παιδιά τις κατάλληλες συνθήκες να “ανθίσουν”. Άπλετο φως, μεγάλοι χώροι, φυσικά υλικά και ένας καταπληκτικός κήπος δίνουν στα παιδιά τα ιδανικά ερεθίσματα για να διερευνήσουν, να παίξουν, να αναμειχθούν και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Φυσικά, ενεργό ρόλο στην εξίσωση παίζει και η ομάδα εκπαιδευτικών που περιβάλλει τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι τα γεμίζουν με αγάπη, γνώσεις και ιδέες περισσότερο ως συνοδοιπόροι και συνερευνητές τους παρά ως τυπικοί δάσκαλοι. Χτίζουν με αυτά σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού και χέρι-χέρι βαδίζουν μαζί τους τις διάφορες αναπτυξιακές τους φάσεις.

Πρέπει να γνωρίζετε…

Το Μικροδρόμιο λειτουργεί ως Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο, δέχεται παιδιά από 2,5 ετών, σε ολιγομελείς ομάδες και στεγάζεται σε μια όμορφη μονοκατοικία της δεκαετίας του ‘60 που περιβάλλεται από έναν καταπράσινο κήπο με δέντρα και φυτά.

Το καθημερινό πρόγραμμα λαμβάνει χώρα καθημερινά από τις 8:00 έως τις 16:00, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των παιδιών με σχολικό.

Όλα τα γεύματα των παιδιών ετοιμάζονται στην κουζίνα του σχολείου, από αγνά, φρέσκα υλικά, ενώ το πρόγραμμα διατροφής έχει σχεδιαστεί από ειδικό διατροφολόγο.

Γνωρίστε το Μικροδρόμιο:

Μικροδρόμιο: Κωνσταντίνου Καραμανλή 10, Γλυφάδα. Τηλέφωνο: 210 8941 800.

Ιστοσελίδα: www.microdromio.gr

Facebook page: Μικροδρόμιο

Instagram: microdromio