Ναι, ναι το ζήσατε κι’ αυτό! Ηρεμήστε, πάρτε βαθιές ανάσες και σκεφτείτε λογικά και ψύχραιμα. Άλλωστε, έπρεπε να είστε προετοιμασμένοι ότι το παιδί σας κάποια στιγμή θα αναζητούσε απαντήσεις για το σώμα και τη σεξουαλικότητα του. Είναι μια περιέργεια φυσιολογική ανεξάρτητα από το αν για κάποια παιδιά εκδηλώνεται πιο νωρίς.
Μπορεί ως γονιός να σοκάρεστε απ’ το γεγονός και μόνο, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική αφύπνιση γίνεται πια σε πολύ μικρή ηλικία.
Τι κάνεις, λοιπόν, όταν βρίσκεις στο ιστορικό του παιδιού σου σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο ή όταν το πιάνεις επ’ αυτοφώρω να ψαχουλεύει σε τέτοιες γωνιές του ίντερνετ;
Η ιστορία αυτής της μαμάς είναι ένα μάθημα ζωής για όλες μας
“Ήταν μια από τις μέρες που ο 8χρονος γιος μου κλασικά είχε καλέσει τον κολλητό του να παίξουν.
Άφου έπαιξαν τα αγαπημένα τους παιχνίδια, πόλεμος μέχρι τελικής πτώσης, κυνηγητό και αφού τα έκαναν όλα άνω κάτω, ξάφνου συνειδητοποιώ ότι πήραν το tablet του μικρού και έβλεπαν προσκολλημένα στην οθόνη.
Δεν θα το είχα προσέξει καν αν δε με είχε πάρει τηλέφωνο η μαμά του φίλου του γιου μου για να με ρωτήσει αν ήξερα αν είχαν δει κάτι περίεργο στο Διαδίκτυο.
Πριν προλάβω να το σκεφτώ και να της απαντήσω, ασυναίσθητα κοίταξα την πλευρά που βάζουμε πάντα το tablet του μικρού και τότε αντιλήφθηκα, ότι το είχαν πάρει από εκεί και η ησυχία που επικρατούσε στο δωμάτιο του γιου μου μόνο αθώα δεν ήταν.
Όπως με ενημέρωσε η μαμά του φίλου του γιου μου ο μικρός την είχε ρωτήσει: «Μαμά, πώς μπορώ να μην δω κάτι που είδα;». Η μια ερώτηση έφερε την άλλη και η μαμά ανακάλυψε ότι ο γιος της και ο γιος μου έψαξαν στο Google για «γυμνές γυναίκες».
Ενστικτωδώς, σκέφτηκα να φωνάξω στον γιο μου για το πόσο λάθος ήταν αυτό, πως αυτή του η πράξη σε καμία περίπτωση δεν ήταν αθώα.
Ως τιμωρία, του είπα ότι θα παίρναμε το tablet και θα είμασταν ιδιαιτέρως αυστηροί με το πώς θα το χρησιμοποιούσε από δβ και στο εξής. Βάλαμε πρόγραμμα γονικού ελέγχου – φταίω που δεν τους είχα ενεργοποιήσει εξαρχής – και του διεμήνυσε ότι θα αργήσει να το ξαναπάρει στα χέρια του.
Τώρα που πέρασε ο καιρός, μίλησα με ειδικούς και με καθοδήγησαν κατάλαβα ότι θα έπρεπε να έχω αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο.
Για αυτό ακούστε το δικό μου “πάθημα” για να σας γίνει μάθημα και να ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε δραστικά και σωστά.
«Δεν είναι δίκαιο να ζητάμε από τους γονείς να μην φωνάζουν», λέει ο Δρ Drew Ramsey, M.D., ψυχίατρος σε ιδιωτικό ιατρείο και βοηθός κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Μην σας πιάνει πανικός! Όσο δελεαστικό κι αν είναι ενδώσετε στο «δεν είδα – δεν ξέρω», ίσως ήρθε η στιγμή για αυτή τη σοβαρή συζήτηση για το σεξ. Και μη νομίζετε ότι είστε οι μόνοι
Η συζήτηση και ο διάλογος είναι το άλφα και το ωμέγα σε μία τέτοια περίπτωση. Σίγουρα δεν χρειάζονται έντονες αντιδράσεις, απαγορεύσεις ή τιμωρίες γιατί μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν το παιδί είναι ώριμο για να κάνετε τη μεγάλη συζήτηση τότε οφείλετε να δείξετε ότι είστε κι εσείς.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μιλήσουν από νωρίς με τα παιδιά τους για θέματα όπως το πορνό με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τους κινδύνους που υπάρχουν το Διαδίκτυο.
Η πρόσβαση στη διαδικτυακή πορνογραφία σε μικρά παιδιά που περιηγούνται χωρίς επίβλεψη είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολη. Ωστόσο είναι καλύτερο να αποφύγουν μια εκτενή συζήτηση που θα μπορούσε να τα κάνει να αισθανθούν άβολα. Μια χαλαρή συζήτηση, π.χ. όταν περπατούν ή οδηγούν, θα είναι πιο εποικοδομητική. Το γέλιο θα μπορούσε επίσης να δράσει επικουρικά.
Σε περίπτωση που δουν το παιδί τους να βλέπει πορνό, οι γονείς δεν θα πρέπει να το τιμωρήσουν
«Να είστε καθησυχαστικοί σχετικά με τα μπερδεμένα συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί το παιδί σας όταν παρακολουθήσει ερωτικό περιεχόμενο. Ενημερώστε το ότι είναι φυσιολογικό να αναρωτιέται για σεξουαλικά ζητήματα και ότι αυτό είναι μέρος της ενηλικίωσης».
Αν βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά με το πορνό, είτε κατά λάθος είτε εσκεμμένα, οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να εξηγήσουν γιατί η παρακολούθηση περιεχομένου για ενηλίκους μπορεί να είναι επιβλαβής. Σε γενικές γραμμές οι γονείς πρέπει:
- να ενθαρρύνουν το παιδί να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί, χωρίς ντροπή ή ενοχή
- να λένε πάντα την αλήθεια, χωρίς να δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις και ενοχές που να συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή
- να μην θυμώνουν όταν τα παιδιά υποβάλλουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας
- να αφήνουν το παιδί να καθοδηγήσει τη συζήτηση απαντώντας με απλά λόγια, χωρίς λεπτομέρειες που δεν είναι ακόμη σε θέση να κατανοήσει. Με άλλα λόγια, οι ερωτήσεις του ίδιου του παιδιού είναι ο καλύτερος οδηγός για τα πόσα θα πούμε
- να προχωρούν σταδιακά: όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο απλές πρέπει να είναι οι απαντήσεις
Πηγή: scarymommy.com
Διαβάστε επίσης:
Η βιβλιοθήκη με τα παιδικά βιβλία που απέκτησε «Η Φλόγα» στη μνήμη του Διονύση Π. Σιμόπουλου
“Η επιλόχειος κατάθλιψη μου είχε χτυπήσει την πόρτα κι εγώ της την άνοιξα διάπλατα….”