Τετάρτη 26 Μαρτίου

Επηρεάζουν οι διαφορές στους σχολικούς βαθμούς τη σχέση των διδύμων;

Τα δίδυμα παιδιά τις περισσότερες φορές δίνουν αφορμή για περισσότερο προβληματισμό και σκέψη στους γονείς τους, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις και ο αντίκτυπός τους στην ανάπτυξή τους είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Εμείς ζητήσαμε από την Εύη Σταθάτου, ιδρύτρια της σελίδας mytwins.gr να μας μιλήσει για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς διδύμων που βρίσκονται σε σχολική ηλικία.

Στο τέλος κάθε τριμήνου, οι εκπαιδευτικοί καλούν τους γονείς για την τυπική ενημέρωση της προόδου των παιδιών και την παραλαβή των βαθμών. Οι περισσότεροι γονείς διακατέχονται από ένα άγχος τόσο για το τι θα ακούσουν από τους δασκάλους, αλλά και για αυτό το περιβόητο χαρτί των βαθμών. Διπλό, όμως, είναι το άγχος των γονιών διδύμων, καθώς, έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν σχετικό ανταγωνισμό που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των παιδιών τους, για το ποιος έχει τους καλύτερους βαθμούς. Ακόμα, όμως, και για τα ίδια τα παιδιά οι βαθμοί αποτελούν μια πηγή άγχους και απέναντι στους εαυτούς τους, αλλά και απέναντι στους γονείς τους.

Τι μπορεί να γίνει για να μειώσουμε το άγχος του ανταγωνισμού των διδύμων;

Όταν έρχεται η μέρα των βαθμών, ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τον λόγο επίσκεψής μας στο σχολείο.

Φροντίζουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά πως οι βαθμοί δεν αντιπροσωπεύουν τις ικανότητες τους. Αποτελούν απλά ένα λιθαράκι που δείχνει το σημείο που πρέπει το κάθε παιδί να φθάσει, ώστε την επόμενη φορά να πάει καλύτερα.

Όταν πηγαίνουμε στο σχολείο, καλό είναι τα παιδιά να μην είναι μπροστά, αν και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει. Αν, όμως, για κάποιον λόγο τα παιδιά χρειαστεί να είναι μπροστά, τότε φεύγοντας καλό είναι να τα ρωτήσουμε τι ακριβώς κατάλαβαν από αυτά που ειπώθηκαν.

Όταν γυρίζουμε στο σπίτι με τους βαθμούς, ακόμα και αν εμείς ως γονείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι, με κάποιο από τα δύο παιδιά, προσπαθούμε να μην δείξουμε τα συναισθήματά μας. Τα φέρνουμε κοντά μας, τα αγκαλιάζουμε και τους δείχνουμε τους βαθμούς. Δεν τους λέμε ποτέ μεγαλόφωνα, κυρίως αν το ένα παιδί δεν έχει ικανοποιητικούς βαθμούς.

Καθόμαστε όλοι μαζί και συζητάμε για το τι είπαν οι δάσκαλοι και για τους λόγους που μπήκαν οι συγκεκριμένοι βαθμοί στα μαθήματα. Δεν αφήνουμε κανένα παιδί με κάποια απορία, για να μην δημιουργήσουμε ενοχές, κυρίως στο παιδί που μπορεί να μην πήγε τόσο καλά.

Επαινούμε και επιβραβεύουμε την προσπάθεια και των δύο παιδιών, τους δείχνουμε την αγάπη μας και το πόσο περήφανοι είμαστε. Ειδικά αν στα δίδυμά μας υπάρχει ένα είδος ανταγωνισμού, δεν τον τροφοδοτούμε τονίζοντας το πόσο καλά πήγε το ένα παιδί, ενώ το άλλο μπορεί να ‘θέλει ακόμα δουλειά’.

Συζητάμε με το κάθε παιδί ξεχωριστά, όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρει ακόμα καλύτερα. Ακόμα και στο παιδί που σε όλα τα μαθήματα έχει δεκάρια, πρέπει να θέσουμε τις προτάσεις μας για το τι μπορεί να κάνει, ώστε να διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο τους βαθμούς.

Τέλος μπορούμε να γράψουμε μαζί με το κάθε παιδί τους επόμενους στόχους σε ένα χαρτί και να το βάλουμε στο γραφείο του.

Οι βαθμοί αποτελούν ένα μέρος της εικόνας ενός μαθητή σε μαθησιακό επίπεδο και όχι ως κάτι που δείχνει αποκλειστικά τις ικανότητές του. Γνωρίζω, ως μητέρα διδύμων, πως πολλές φορές τα παιδιά μεταξύ τους εξωτερικεύουν έναν ανταγωνισμό, όπως βέβαια συμβαίνει γενικά στα αδέλφια και κυρίως του ίδιου φύλου. Όμως, προσπαθώ να μάθω πως πρέπει να σέβομαι τους ρυθμούς τους και να μην τροφοδοτώ τον οποιονδήποτε ανταγωνισμό. Μην ξεχνάμε πως οφείλουμε να επιβραβεύουμε την προσπάθεια του κάθε παιδιού στα μαθήματα και όχι, το βαθμό καθ’ αυτόν και να προχωράμε βάση των ρυθμών τους.

Διαβάστε επίσης:

Κι όμως! Σχολεία στην Ευρώπη επιστρέφουν στο χαρτί και το μολύβι – Οι λόγοι

Αγρίνιο: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 14χρονο και έγιναν άφαντοι

Ροή Ειδήσεων