Τι λένε για την ψηφιακή εκπαίδευση νευροεπιστήμονες και παιδίατροι
Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη τομή και να φέρει πίσω στο χαρτί και το μολύβι την παιδεία της παρά την αντίθεση εισήγηση του ΕΘνικού Οργανισμού Εκπαίδευσης που ζήτησε την ψηφιακή τεχνολογία σε κάθε τομέα. Η άποψη αυτή σχολιάστηκε έντονα από νευροεπιστημονες και παιδιάτρους.
Τα Σωματεία των Ελλήνων εκδοτών (ΕΕΒ, ΣΕΒΑ, ΑΕΕΒΙ,ΣΕΒΕ, ΑΣΕΒ) με ανακοίνωσή τους θέτουν σε γνώση του υπουργείου Παιδείας και των υπευθύνων της διδασκαλίας των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης την πολιτική της σουηδικής κυβέρνησης που βασίζεται σε τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες.
Στόχος είναι η ενίσχυση της ανάγνωσης από έντυπα βιβλία και όχι από ηλεκτρονικά μέσα, ψηφιακά, λόγω του ότι η ικανότητα των μαθητών θα είναι να κατανοούν το κείμενο που διαβάζουν καθώς και όλα τα σχολικά μαθήματά τους.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Σουηδίας η σχολική πολιτική της σουηδικής κυβέρνησης* στοχεύει στην επαναφορά ενός ισχυρού σχολικού συστήματος, με έμφαση στις πρώτες τάξεις του σχολείου σε θεμελιώδεις δεξιότητες όπως η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική.
Στόχος είναι να απαλλαγούν από τις οθόνες οι μαθητές και να έχουν σχέση με την ανάγνωση από το χαρτί ενώ θα πρέπει να γράφουν με το μολύβι τους.
Επομένως, είναι σημαντικό τα ψηφιακά βοηθήματα μάθησης να εισάγονται στη διδασκαλία μόνο σε μια ηλικία που ενθαρρύνουν και όχι εμποδίζουν τη μάθηση των μαθητών. Η χρήση τέτοιων βοηθημάτων πρέπει επομένως να εξετάζεται προσεκτικά.
Οι μελέτες λένε ότι είναι καλό σε μικρές ηλικίες να χρησιμοποιείται στυλό μολύβι και φυσικά βιβλία.
Οι καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής είναι σε αναλογικά περιβάλλοντα και με τη χρήση αναλογικών εργαλείων. Γι’ αυτό “είναι σημαντικό οι μαθητές να εργάζονται με στυλό και χαρτί και, όχι λιγότερο σημαντικό, να έχουν πρόσβαση σε σχολικά βιβλία και στελεχωμένες σχολικές βιβλιοθήκες λέει η υπουργός Σχολείων Λότα Έντχολμ.
Επιπλέον, η πρόσβαση σε καλή μυθοπλασία και μη είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί η έφεση για ανάγνωση.
Η ικανότητα των εκπαιδευτικών να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν βοηθήματα μάθησης είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης. Συγκεντρωμένα επιστημονικά εμπειρικά δεδομένα και αποδεδειγμένη εμπειρία δείχνουν ότι οι βασικές δεξιότητες, όπως οι δεξιότητες σχέσεων, η προσοχή και η συγκέντρωση, καθώς και η ικανότητα ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής, αποκτώνται καλύτερα μέσω αναλογικών δραστηριοτήτων σε αναλογικά περιβάλλοντα.
Η μελέτη έχει αντληθεί από το Σουηδικό Υπουργείο Παιδείας.