Επιστροφή στα θρανία για μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείων – Αυξημένα μέτρα προστασίας – Προβληματισμένοι οι γονείς

Στις τάξεις τους επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές Δημοτικών, Νηπιαγωγείων, σχολείων ειδικής αγωγής, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

«Είμαστε απόλυτα έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων», διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, διαμηνύοντας ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητά η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις της Γ’ Λυκείου.

Στόχος των ειδικών είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο για την ώρα παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Αυξημένα μέτρα προστασίας

Έπειτα από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις τους, με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Όλοι οι χώροι των σχολείων θα καθαρίζονται επιμελώς τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, οι αίθουσες θα αερίζονται συχνά, θα χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων, ενώ θα διαφοροποιηθούν οι ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών προκείμενου να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.

Προβληματισμένοι οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί για την ασφάλεια των σχολείων

Οι μαθητές  επιστρέφουν στα θρανία, με γονείς και εκπαιδευτικούς να ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας και να έχουν επιφυλάξεις για το εάν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Για τρίτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες, η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας ανακοινώνουν το άνοιγμα των σχολείων. Όλος αυτός ο χρόνος, θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί για να παρθούν μέτρα ουσιαστικά για το άνοιγμα των σχολείων ώστε αυτό να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.», τονίζει σε επιστολή της η ΔΟΕ, προς τους συλλόγους εκπαιδευτικών.

Οι γονείς εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την επάνοδο των μαθητών στις σχολικές τάξεις τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί από την πολιτεία κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλούς εκπαιδευτικής διαδικασίας για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τα σχολεία τον Νοέμβριο.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία και εθελοντική εξέταση των εκπαιδευτικών

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Οι 9 SOS οδηγίες για τον καλό αερισμό των τάξεων

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

 Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να
αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία
αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το
παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.

 Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον
επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’
όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο εδώ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Τέλος στο αλαλούμ στα σχολεία με όσους μαθητές αρρωσταίνουν λόγω ίωσης

Ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν τον πρώτο μήνα λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας τη φετινή σχολική χρονιά ήταν το γεγονός ότι οι αρχικές οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν, δεν υπήρχε όμως μέριμνα για το τι θα συμβεί με την επιστροφή στο σχολείο όσων μαθητών  απουσιάζουν λόγω ίωσης. Το κενό αυτό είχε οδηγήσει σε ένα απίστευτο αλαλούμ καθώς πολλοί διευθυντές σχολείων αρνούνταν να δεχθούν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία αν δεν συμπληρωθεί τουλάχιστον 10ημέρο από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του, βασιζόμενοι στις αντίστοιχες οδηγίες για τις περιπτώσεις κορωνοϊού.  Πλέονη επιστροφή παιδιού, στο σχολείο, ΔΕ χρειάζεται να συνοδεύεται από ιατρική βεβαίωση. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ