Έρχονται γιορτές και το παιδί μου έχει ήδη αρχίσει τα γλυκά! Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι οι αγαπημένες, μικρών και μεγάλων. Όλοι γινόμαστε λίγο παιδιά και ξαναζούμε την ξενοιασιά και την απόλαυση της παιδικής ηλικίας, έστω και για λίγο.

Ναι, αλλά… μετά διαμαρτύρονται η ζυγαριά και τα δόντια μας…

Λίγο τα καλέσματα και τα κεράσματα που ξεκινούν από το τέλος Νοεμβρίου, λίγο τα σπιτικά μελομακάρονα και το χουζούρεμα μπροστά στην τηλεόραση με τα υπέροχα χριστουγεννιάτικα έργα μέχρι του Αι Γιαννιού, δεν θέλει και πολύ για να γίνει το “κακό”!

Μπορούμε από φέτος, όμως, να γίνουμε προνοητικοί και να οργανωθούμε, έτσι ώστε και να μη στερηθούμε, αλλά και να προφυλαχθούμε από τα ενοχλητικά “μετα-εορταστικά” συμπτώματα:

ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ:

1) Βάζουμε καλά στο μυαλό μας, ότι θα κάνουμε 3 γεύματα την ημέρα και άλλα 2 ενδιάμεσα.

2) Τα γλυκά μπορούμε να τα τρώμε αμέσως μετά το κύριο γεύμα που θα επιλέξουμε και μετά θα βουρτσίσουμε σχολαστικά τα δόντια μας, με παράλληλη χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος. Αν το κάνουμε αυτό, δε θα υποκύψουμε σε νέο γλυκό πειρασμό αμέσως μετά, γιατί θα λυπηθούμε τον κόπο που κάναμε.

3) Στα ενδιάμεσα γεύματα δεν ενδείκνυται να τρώμε γλυκά, γιατί η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι μεγαλύτερη καθώς θα είμαστε πιο πεινασμένοι.

4) Για τα ενδιάμεσα γεύματα έχουμε προνοήσει έγκαιρα για φιλικές προς τα δόντια και το βάρος μας τροφές, όπως π.χ.:

-μήλα

-γιαούρτια με λίγα λιπαρά και λίγη κανέλλα

-φέτες τυριού και γαλοπούλας χαμηλών λιπαρών

-αυγά ή ομελέτες

-πράσινο ή λευκό τσάι χωρίς ζάχαρη ως αφέψημα, που θα μας αποτρέψει από τη συνεχή τάση του τσιμπολογήματος

5) Για τα σνακ των παιδιών προτιμήστε επίσης τα σπιτικά ποπ κορν με λίγο αλάτι.

6) Μην έχετε εύκολη πρόσβαση (και οπτική επαφή) στα γλυκά, αδειάστε από πρίν ένα ράφι, κατά προτίμηση σε ντουλάπι που κλειδώνει, και φυλάγετέ τα εκεί.

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ:

1) Καθιερώστε σαν οικογενειακό παιχνίδι το (σωστό) βούρτσισμα και τηρήστε το απαρέγκλιτα: οδοντόβουρτσα-νήμα-διάλυμα. 2-3 φορές την ημέρα και πάντα το βράδυ πριν τον ύπνο!

2) Αφήστε τα παιδιά να βουρτσίσουν μόνα τους και μετά βουρτσίστε τα δοντάκια τους εσείς (για τα μικρότερα των 7-8 χρόνων)

3) Αν αποκοιμηθούν σε κάποια γιορτή, στο αυτοκίνητο ή μπροστά στην τηλεόραση χωρίς να πλύνουν δόντια, βουρτσίστε τα τους εσείς, καθώς θα τα βάζετε στο κρεβάτι τους και θα τα κρατάτε στην αγκαλιά σας, με μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόκρεμα. Είναι πολύ πολύ πολύ καλύτερα από το να μείνουν οι υδατάνθρακες και τα οξέα όλη τη νύχτα πάνω στα δόντια και να προκαλέσουν τερηδόνα και ουλίτιδα.

4) Έχετε πάντα προσβάσιμα τα “σύνεργα” του βουρτσίσματος: οδοντόβουρτσα-οδοντόκρεμα-νήμα-στοματικό διάλυμα.

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΞΩ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ, μπορείτε, ελλείψει βουρτσίσματος:

1) Να ξεπλένετε πάντα πολύ καλά το στόμα σας με σκέτο νερό μετά το γεύμα. Απομακρύνει τα οξέα.

2) Να φάτε ένα μήλο. Βοηθάει στον αυτοκαθαρισμό των δοντιών.

3) Να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Προκαλεί ροή του σάλιου που ξεπλένει από τα οξέα.

4) Προσπαθήστε να αντιστέκεστε και εσείς αλλά και τα παιδιά σας στο συχνό τσιμπολόγημα. Αφιερώστε χρόνο και ξεκούραση στα γεύματά σας. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στο να μην έχετε διαρκώς την ανάγκη να μασουλάτε.

Κάποια από αυτά αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε, είναι βέβαιο ότι και η ζυγαριά μας αλλά και τα δόντια μας, θα μας ευγνωμονούν με το πέρας των εορτών!

Χριστίνα Παυλίδου
Παιδοδοντίατρος
Λαζαράκη 6, 16675 Γλυφάδα
Τηλ: 2108944733

Κινητό: 6932914090

E-mail: krispavlidou@gmail.com

Website: fullofsmiles.gr