Τι συνέβη στη γυναίκα που με μεγάλωσε;

Έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι οι γονείς σας αλλάζουν όταν αποκτούν εγγόνια; Τι παθαίνουν αυτοί οι αυστηροί και αμείλικτοι άνθρωποι όταν βλέπουν τα παιδιά των παιδιών τους και γιατί δεν συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο και σε εμάς όταν ήμασταν μικροί;

Αν έχετε παιδιά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, σίγουρα έχετε γίνει μάρτυρες αυτής της κατάστασης. Όπως φαίνεται, όμως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα στενά σύνορα της χώρας μας.

Η E. R. Catalano γράφει στο scarymommy.com για το πώς άλλαξε η γυναίκα που την μεγάλωσε, δηλαδή η μητέρα της!

«Η κόρη μου είναι το πρώτο και, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο εγγόνι της μαμάς μου. Γι’ αυτό της έχει και υπερβολική αδυναμία!

Πρόσφατα, βγήκαμε όλοι μαζί. Ο σύζυγός μου, η αδερφή μου, ο άντρας της, η μαμά μου, η κόρη μου και εγώ για φαγητό. Αφορμή ήταν τα γενέθλια της μαμάς μου και γι’ αυτό είχαμε κάνει κράτηση σε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο. Η μητέρα μου ήρθε πρώτα από το σπίτι φέρνοντας όχι ένα, αλλά τέσσερα δώρα για την μικρή και όταν η κράτησή μας στο εστιατόριο είχε καθυστέρηση και η μικρή γκρίνια, της αγόρασε άλλο ένα παιχνίδι!

Εμείς προσπαθούσαμε να ηρεμήσουμε την κόρη μου και να την πειθαρχήσουμε, -φώναζε και γκρίνιαζε όλη την ώρα που περιμέναμε- με φωνές και απειλές και η μητέρα μου απλώς… της αγόρασε παιχνίδι! Απίστευτο;

Όταν τελειώσαμε το φαγητό στο εστιατόριο είχα ξεκαθαρίσει στην μικρή ότι δεν μπορούσε να φάει επιδόρπιο. Η συμπεριφορά της δεν ήταν εκείνη που έπρεπε και σίγουρα η ζάχαρη θα είχε αρνητικά αποτελέσματα εκείνη την ώρα. Και τότε ακούω:

“Δεν πειράζει γλυκιά μου. Μπορείς να πάρεις λίγο από το δικό μου”.

Ήταν η μαμά μου, αλλά τι έλεγε; Όταν η κόρη μου άρχισε να κλαίει επειδή δεν μπορούσε να φάει γλυκό εκείνη της έδωσε το δικό της. Της έδωσε ακόμα και την τελευταία κουταλιά!

Μετά από λίγο, όπως αντιλαμβάνεστε, η κόρη μου διαμαρτυρήθηκε για πόνο στην κοιλίτσα της. Όλοι ξέραμε γιατί, και η γιαγιά της, η μαμά μου δηλαδή, η γυναίκα που με τιμωρούσε για την κακή συμπεριφορά μου, σηκώθηκε, πλησίασε την κόρη μου και άρχισε να της τρίβει την πλάτη και την κοιλιά της.

Και εγώ είχα μείνει αποσβολωμένη και σιωπηλή να κοιτάζω…

Σκεφτόμουν: Ποια ήταν αυτή η γυναίκα;

Αν η αδερφή μου και εγώ είχαμε αντίστοιχη συμπεριφορά σε κάποια έξοδο με τους γονείς μας τα προβλήματά μας θα ήταν πάρα πολλά. Η απειλή της “ξύλινης κουτάλας” θα ηχούσε στα αυτιά μας διαρκώς αν δεν συμμορφωνόμασταν.

Αυτή η γυναίκα, όμως, ήταν πια η “Γιαγιά” και όχι η “Μαμά”

Η δουλειά της, πλέον, ήταν να κάθεται στην άκρη και να χαλαρώνει, να απολαμβάνει τα γενέθλιά της, το γεύμα της και την αγάπη της εγγονής της. Τώρα πια είναι δική μου δουλειά να είμαι “ο κακός” της υπόθεσης.

Και αυτό είναι εντάξει. Αλήθεια! Δεν περιμένω η μαμά μου να πειθαρχεί τη μικρή. Δεν περίμενα, όμως, να είναι και τόσο διαφορετική μαζί της! Έφτασα σε σημείο να αναρωτιέμαι, αν η μαμά μου έπαιρνε εκδίκηση για κάτι. Μήπως όλο αυτό, τελικά, γινόταν για να με “τιμωρήσει” για κάτι ή μήπως για να με δώσει ένα μάθημα; Ποιος ξέρει… Όπως και να έχει η μαμά μου είναι μια απίστευτη γιαγιά…»