Εσύ, μαμά, πνίγηκες στον στόχο σου ή αντέχεις ακόμα;

Γράφει η Κατερίνα Ανδρικοπούλου
Play Therapist, Med Psychology, Π. Φάληρο

Καινούργια χρονιά ξεκινά. Και για μια ακόμα φορά τα ίδια σε ακολουθούν. Τα ίδια γνωμικά, οι ίδιες σοφίες. Θέσε στόχους σου λένε οι ειδικοί. Θέσε τους σωστά να έχουν νόημα, να ναι ρεαλιστικοί, να έχεις κίνητρα να πορευτείς στη ζωή. Ονειρέψου. Είσαι ικανός. Μπορείς να φτάσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου αν το θες.

Έχω τετράδιο έχω και ατζέντα 2021. Έχω στόχους… Πολλούς… Έχω και άγχος. Πολύ άγχος. Θα τους φτάσω φέτος αυτούς τους στόχους; Ή θα είμαι και φέτος όπως και πέρυσι μια αποτυχία. Γιατί το παίρνω και προσωπικά το θέμα. Θα καταφέρω να χάσω τα 10 κιλά να μοιάζω σαν εκείνη τη μοντέλα στο ίνστα; Θα καταφέρω να πιάσω τους πελάτες που θέλω για να ανοίξει η δουλειά; Θα καταφέρω να πάω εκείνο το ταξίδι γιατί αν δε πάω, η ζωή μου θα αργοπεθαίνει στα στενά τις γειτονιάς μου; Θα καταφέρω να γυμνάζομαι κάθε μέρα, να τρώω υγιεινά, να είμαι σωστή σύζυγος, μητέρα, επαγγελματίας; Θα καταφέρω να μαγειρεύω και να μην παραγγέλνω τόσο συχνά απέξω; Θα καταφέρω να βοηθήσω τα παιδιά μου να βρουν και αυτά το εσωτερικό τους κάλεσμα; Θα καταφέρω να μένω ήρεμη όταν ο άντρας μου γυρίζει από τη δουλειά με τα δικά του προβλήματα; Θα καταφέρω να είμαι το ρομπότ που όλοι περιμένουν; Θα τα καταφέρω; Θα φτάσω τους στόχους μου;

Όμως για περίμενε. Δείξε λίγο επιείκεια στον εαυτό σου. Δώσε λίγο αγάπη. Πες του μπράβο τα κατάφερες τέλεια και τούτη τη χρονιά. Δεδομένων και των συνθηκών τα κατάφερες ακόμα καλύτερα από άλλες χρονιές.

Στόχος μου εμένα είναι να είμαι καλά μέσα μου. Να ξυπνάω με λαχτάρα να αρχίσω τη μέρα μου. Να βρεθώ όπου είναι να βρεθώ και ας μη μ’ αρέσει θα το κάνω να μ’ αρέσει μέχρι να μπορέσω να το αλλάξω τελείως.

Στόχος μου είναι να είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχω, για πράγματα δεδομένα και κοινότυπα όπως η υγεία, λίγοι φίλοι, ένα ζεστό ντους. Για το κρεβάτι μου τη νύχτα. Και όλα τα άλλα θα έρθουν.

Στόχος μου είναι να βρω τη χαρά στα απλά τα καθημερινά, στα χαμόγελα, στις ευγενικές κουβέντες, στο φαγητό που θα φτιάξω για να βρεθώ με αυτούς που αγαπώ.

Στόχος μου ρεαλιστικός ή μη, να διαβάζω μια ωρίτσα τη μέρα, να χάνω λιγότερο χρόνο στα σόσιαλ, να κάνω κάτι δημιουργικό, οτιδήποτε για να νιώθω καλύτερα μέσα μου, να κάνω μια βολτίτσα στη φύση, να έχω 10 λεπτά μέσα στη μέρα για να σκεφτώ, να ισορροπήσω.

Στόχος μου είναι να είμαι ψυχικά ισορροπημένη για να μπορώ να αντέχω στα δύσκολα. Να έχω ψυχική ανθεκτικότητα, να μπορώ να προσαρμόζομαι με επιτυχία σε νέες καταστάσεις και να υπομένω με στωικότητα ότι είναι να έρθει.

Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι. Τώρα αν χάσω τα κιλά μπράβο μου, τα γυμναστήρια είναι κλειστά και εγώ είμαι στη κουζίνα όλη μέρα και το ψυγείο με γλυκοκοιτάζει και το γλυκοκοιτάζω. Για αυτό και αξίζω πιο πολλά μπράβο αν τα χάσω. Η ζωή πάλι, μπορεί να μου φέρει μια στενοχώρια και να τα χάσω σε μια βδομάδα όλα τα κιλά, αυτό δεν το ξέρω. Αν πάω και εκείνο το ταξίδι μπράβο μου θα ρισκάρω πολλά και για αυτό αξίζω περισσότερα μπράβο. Ο κόσμος βγάζει χρήμα στη καραντίνα, μπράβο του και εγώ θα προσπαθήσω να βγάλω αλλά ίσως πρώτα προσπαθήσω να κάνω καλύτερη διαχείριση για να μπορέσω να είμαι ασφαλής οικονομικά. Θα βάφομαι, θα με προσέχω, θα ντύνομαι με γούστο δε θα μοιάζω με τη μοντέλα στον ινστα που την στολίζουν χίλιοι εκατό αλλά εγώ θα προσπαθώ να αρέσω στον εαυτό μου χωρίς να με συγκρίνω και να με αυτομαστιγώνω.

Αυτοί θα ναι οι στόχοι μου για το 2021 και όχι δε θα πνιγώ μέσα σ’ αυτούς, θα κολυμπήσω και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ, θα οργανώνομαι και θα προχωράω χωρίς να επαναπαυθώ περιμένοντας την τύχη, τα άστρα, τα ζώδια και τα γούρια.

Θα μπω αυθεντική και ηρωίδα το 2021 και θα ζήσω τη ζωή μου σαν μια σύγχρονη Μπουμπουλίνα (με τα καλά και τα άσχημά της).