Έτσι θα γίνεται εφεξής ο έλεγχος για κρούσματα στα σχολεία – Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις τάξεις

Aρνητικό self test χθες - θετικό σήμερα: Τι ισχύει στην περίπτωση αυτών των μαθητών

«Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής κα Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της έκτακτης συνέντευξης τύπου για την πορεία της πανδημίας.

Tα υγειονομικά πρωτόκολλα στις τάξεις

Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέψουν στα σχολεία χωρίς έλεγχο με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες τονίζοντας ότι ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο σε παιδιά με συμπτώματα.

Τέλος στα τακτικά self test στα σχολεία

Ωστόσο η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σε περίπτωση κρούσματος, η ιχνηλάτηση θα γίνεται κανονικά και άρα τα παιδιά στην τάξη θα υποβάλλονται σε testing.

Θα γίνονται μόνο σε περίπτωση κρούσματος

«Η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει. Όταν υπάρχει κρούσμα σε μαθητη θα υπάρχει δωρεάν έλεγχος self test στους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων», ανέφερε καλώντας τους γονείς να συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνιση.

Μην στέλνετε τα άρρωστα παιδιά στο σχολείο

Όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, καθώς έχουμε κι άλλες λοιμώξεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού μετά από δύο χρόνια με μείωση των δραστηριοτήτων, τα μέτρα έχουν αρχίσει και χαλαρώνουν. Τέλος,  απηύθυνε έκκληση, στις περιπτώσεις συμπτωμάτων ίωσης, τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι και να οι γονείς να προχωρούν σε έλεγχο για Covid ανάλογα με τα συμπτώματα και τις πιθανές επαφές με άλλα κρούσματα.

Ζαούτης: Μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά

Στα «ύψη» τα κρούσματα στα παιδιά - Πρόταση να κλείνει το τμήμα για 3 ημέρες μόλις εντοπιστεί κρούσμα

Τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν αποκλιμάκωση της πανδημίας, παρουσίασε ο Θεοκλής Ζαούτης πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Σχολίασε πως είναι σημαντική η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, επίσης πως είναι μεγάλος ο βαθμός της ανοσίας και ότι έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Στα σχολεία αλλά και στις παιδικές ηλικίες, καταγράφεται μία σημαντική μείωση των κρουσμάτων, από την περίοδο που διενεργούνταν δύο σελφ τεστ την εβδομάδα.

Τι θα γίνει τελικά με τις μάσκες;

Χωρίς self test, αλλά με μάσκες θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές του Πάσχα στα σχολεία οι μαθητές, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.  Ο κ. Κόπτσης εξήγησε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στον πληθυσμό και μείωση των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ προσέθεσε, ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν απαιτείται πια αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.  Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών, το υπουργείο Παιδείας, συνέχισε ο κ. Κόπτσης, συμφώνησε, λαμβάνοντας υπόψη ότι «ο καιρός καλυτέρεψε και τα μέτρα απέδωσαν».

Διαβάστε επίσης:

Eίναι επίσημο! Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις PISA για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

Παπαευαγγέλου: “Πώς το lockdown μπορεί να συνδέεται με την ηπατίτιδα στα παιδιά’

«Μαμά γιατί τρέμω;»: Η ατάκα της Τζωρτζίνας που “πρόδωσε” την Πισπιρίγκου στους γιατρούς