“Έχουμε επιδημίες ιογενών νόσων. Μην το παρακάνετε με τα αντιπυρετικά”: Ο παιδίατρος προειδοποιεί

Αυτή την εποχή η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και πολλά παιδάκια είναι άρρωστα. Με μια ανάρτησή του στο Facebook, ο παιδίατρος Αντώνιος Δαρζέντας, προειδοποιεί τους γονείς ότι εκτός από την γρίπη παρατηρούνται και επιδημίες ιογενών νόσων που ευθύνονται για το γεγονός ότι πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται με πυρετό και καταρροή και τους δίνει συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν το άρρωστο παιδί τους.

Δείτε την ανάρτηση του παιδιάτρου

Καθώς τα εμπυρετα νοσήματα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν την τιμητική τους μερικές απλές συμβουλές προς γονείς και όχι μόνο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Έχουμε επιδημίες ιογενών νόσων. Υπάρχει γρίπη αλλά εκτός από αυτήν υπάρχουν και άλλο ιοί που μπορεί να κάνουν παρόμοια συμπτώματα με αυτήν όπως πχ οι αδενοϊοί. Αυτή η χρονιά είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος, καταρροή, φταρνισματα, βηχας και υψηλός πυρετός που μπορεί να κρατήσει ακόμα και πέντε με επτά μέρες.

Αυτοί είναι οι 3 λόγοι που ΔΕΝ πρέπει να τρέχετε με τα παιδιά στα νοσοκομεία με το παραμικρό

Γι αυτό μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία αμέσως για πολλούς λόγους.

  • Πρώτον γιατί οι ιώσεις αυτές παρότι κάνουν ψηλούς πυρετούς και έντονο βήχα σε υγιείς γενικά ανθρώπους δεν κάνουν συχνά βαριές επιπλοκές που να χρειάζονται νοσοκομείο. Ιδίως αν έχετε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να κολλήσετε γρίπη αλλά πιθανότατα θα αποτρέψει βαριά επιπλοκη. Το αντιγριπικό δεν προστατεύει από άλλους ιούς, οπότε ακόμα και εάν το έχετε – και πολύ καλώς κάνει – , μπορεί να περάσετε εμπυρετο νόσημα.
  • Δεύτερον οι σχετικά σοβαρές επιπλοκές όπως η βρογχιτιδα, η πνευμονία ή η ωτίτιδα δεν συμβαίνουν στην αρχή της νόσου αλλά μετά το 3ο 24ωρο. Γι αυτό μην βιάζεστε να τρέξετε και στον γιατρό σας μόλις δείτε την πρώτη μέρα 40 πυρετό. Πιθανότατα δεν θα βρει τίποτα και εάν είναι και ανασφαλής θα σας φορτώσει με άχρηστα φάρμακα και αντιβιοτικά που δεν χρειάζεστε. Έτσι την επόμενη φορά που πραγματικά θα χρειαστείτε το αντιβιοτικό, αυτό δεν θα σας προστατεύσει.
  • Τρίτον γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα. Θα πάτε με μια νόσο αυτοπεριοριζόμενη και αφενός θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς λόγο, αφετέρου θα κολλήσετε και κάτι σοβαρότερο.

Μην το παρακάνετε με τα αντιπυρετικά

    • Μην το παρακάνετε με τα αντιπυρετικά. Ο πυρετός δεν είναι εχθρός μας αλλά φίλος μας. Με τον πυρετό ο οργανισμός αμύνεται. Επίσης ο υψηλός πυρετός δεν πέφτει εύκολα. Μπορεί να διατηρηθεί υψηλός ακόμα και εάν έχετε χορηγήσει αντιπυρετικά.
    • Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και περιμένετε. Δεν χρειάζεται να δίνετε συνεχώς αντιπυρετικά γιατί στο τέλος θα τρυπήσετε κάνα στομάχι. Ακόμα και το ντεπόν σε μεγάλες και συνεχείς χορηγήσεις μπορεί να κάνει ηπατική βλάβη.

Μην πρήζετε τον γιατρό να χορηγήσει αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι μόνο για τις επιπλοκές. Να είστε ικανοποιημένοι όσοι έχετε γιατρούς που δεν δίνουν με την πρώτη αντιβιοτικά. Αν πάρετε αντιβιοτικά, χωρίς να τα χρειάζεστε όπως είπα παραπάνω, την επόμενη φορά που θα τα χρειαστείτε όπως σε μια σοβαρή κατάσταση ή σε ένα σοβαρό χειρουργείο συγγνώμη για την έκφραση “θα πάτε ακλαυτοι”.

Το Tamiflu δεν είναι καραμέλες

Προς γιατρούς. Τα Tamiflu και τα αντιβιοτικά δεν είναι Καραμέλες. Έχουν σαφείς ενδείξεις. Δεν νοείται να δίνονται Tamiflu για προφύλαξη, χωρίς συμπτώματα σε υγιείς ενήλικες.

Προς γονείς. Μην τηλεφωνείτε συνεχώς στους γιατρούς σας, εφόσον έχετε ήδη μιλήσει με αυτούς, κάθε φορά που το παιδί κάνει 40 πυρετό. Εφόσον ξέρετε τι να κάνετε, κάντε το. Είμαστε κοντά σας για υποστήριξη και ψυχοθεραπεία αλλά από το πρωί έχουμε απαντήσει σε 100 τηλέφωνα ο καθένας. Θα χάσουμε τη μπάλα και θα υποεκτιμήσουμε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα. Έτσι είναι όλα τα παιδιά. Και τα δικά μας 40αρια κάνουν κι ας τους κάναμε τα εμβόλια.

Υψηλοί πυρετοί 5 με 7 ημέρες

Να είστε προετοιμασμένοι, όπως είπα παραπάνω ότι αυτές οι ιώσεις κάνουν ΥΨΗΛΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥΣ 5 ΜΕ 7 ΗΜEΡΕΣ. Ψυχραιμία. Γιατί Χειμώνας είναι. Και θα περάσει.

Δείτε το Post του παιδιάτρου

Καθώς τα εμπυρετα νοσήματα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν την τιμητική τους μερικές απλές συμβουλές προς γονείς και όχι…

Gepostet von Antonios Darzentas am Sonntag, 26. Januar 2020