Ευρωπαϊκή έρευνα σοκ: Αυτά είναι τα ακατάλληλα τρόφιμα που δίνουμε στα παιδιά μας χωρίς να το ξέρουμε

Αναστάτωση και προβληματισμό στους γονείς προκαλούν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο στόχαστρο των ερευνών τους τέθηκαν δημητριακά πρωινού, γιαούρτια, έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένα κρεατικά και θαλασσινά, που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ 20 ευρωπαϊκών κρατών. Όπως διαπίστωσαν, το 48% ήσαν πολύ ανθυγιεινά, βάσει των ευρωπαϊκών διατροφικών προδιαγραφών, για να διαφημίζονται ως κατάλληλα για τα παιδιά.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ζάχαρης σε δημητριακά πρωινού και γιαούρτια,  υψηλά επίπεδα αλατιού στα έτοιμα γεύματα και στα επεξεργασμένα τρόφιμα, χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών στα δημητριακά πρωινού
και πολλά κατεψυγμένα γεύματα υπερέβαιναν το θερμιδικό όριο.

Έγιναν έλεγχοι σε 118 προϊόντα που πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 118 προϊόντα που διατίθενται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ αποκαλύπτουν ότι τα 58 δεν θα έπρεπε να διαφημίζονται για κατανάλωση από τα παιδιά.

Αυτά είναι τα τρόφιμα που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για προώθηση στα παιδιά στην Ελλάδα

8 από τα 27 δημητριακά πρωινού που αναλύθηκαν
9 από 11 επεξεργασμένα κρεατικά/αλλαντικά
5 από 11 προϊόντα επεξεργασμένων θαλασσινών/ψαριών
22 από 32 έτοιμα γεύματα
14 από 37 γιαούρτια

Οι ερευνητές δεν ανέφεραν τις μάρκες των προϊόντων που ανέλυσαν δήλωσαν όμως ότι ανάμεσά τους βρίσκονται τρόφιμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας πατώντας εδώ