Προβληματισμοί: “Κι αν δεν μπορώ να είμαι εκεί για το παιδί μου στο μέλλον…;”

Υπάρχει κάτι που οι μαμάδες δεν θέλουν ποτέ να σκέφτονται. Βαθιά μέσα μας, όμως, όσο κι αν θέλουμε να εξοβελίσουμε τη σκέψη, γνωρίζουμε καλά όχι μόνο ότι είναι αναπόφευκτο για κάθε άνθρωπο, αλλά ότι μπορεί να συμβεί και αναπάντεχα: “Τι θα κάνει το παιδί μου αν πεθάνω;” Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, κάποιες φορές μέσα από τη σκέψη μας και τις πράξεις μας προστατεύουμε το μέλλον του. Ο προβληματισμός της παρακάτω μαμάς μάς βάζει κι εμάς σε σκέψεις.

Γράφει η μαμά – blogger η Julie Kieras

Έχω σκεφτεί πολλές φορές τι θα γίνει αν πεθάνει ο άντρας μου. Είναι αυτός που φέρνει τα περισσότερα χρήματα στην οικογένεια. Το συζητήσαμε μεταξύ μας, γιατί είναι ένα θέμα που κυρίως έχει αντίκτυπο στα παιδιά μας. Τότε εκείνος πρότεινε να κάνει μία ασφάλεια ζωής, ώστε να έχουμε κάποιο εισόδημα αν τυχόν του συμβεί κάτι. Ξέρω, σκέφτεσαι ότι είναι μακάβριο, η ζωή όμως μας θέλει πολεμιστές και έτσι πρέπει να σταθούμε απέναντί της.

Όμως, κι εγώ φέρνω λεφτά στην οικογένεια ως ελεύθερη επαγγελματίας. Και ξέρω αμέτρητες γυναίκες που κάνουν αντίστοιχες δουλειές, είτε full είτε part-time, και που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια ασφάλιση.

Για να μην αναφερθώ στις μαμάδες που δεν δουλεύουν! Σκεφτείτε εκείνες τι προσφέρουν στις οικογένειές τους! Αν κάποια από αυτές «φύγει» πρόωρα, αυτό θα έχει τρομερό αντίκτυπο στα παιδιά τους, παρόλο που δεν φέρνουν εκείνες τα χρήματα στην οικογένεια.

Καθώς, λοιπόν, είμαι εγώ αυτή που κατά κύριο λόγο φροντίζει το παιδί μας, ο άντρας μου θα πρέπει να βρει γυναίκα που θα κρατά τον μικρό πριν και μετά το σχολείο. Υπολογίζοντάς το, αυτό για ένα 4χρονο θα κόστιζε περί τις 12.000 ευρώ τον χρόνο. Ακόμα περισσότερα αν επρόκειτο για μωρό.

Τι με αγχώνει όταν κάνω αυτή τη σκέψη;

Ποιος θα διαβάζει το παιδί μετά το σχολείο; Πρόσφατα, έχοντας βρεθεί σε διάφορες ορκωμοσίες, έχω πλέον καλύτερη εικόνα για τις σπουδές που θα ήθελα να ακολουθήσει το παιδί μου. Χωρίς το δικό μου εισόδημα, όμως, θα τα καταφέρει; Θα μπορούσε ο άντρας μου μόνος του να καλύψει όλα τα απαραίτητα φροντιστήρια;

Ποιος θα τρέχει το παιδί στις εξωσχολικές δραστηριότητες; Εγώ κάθε απόγευμα τρέχω το παιδί στο ωδείο, στο κολυμβητήριο και σε όποια άλλη δραστηριότητα έχει. Τις ώρες εκείνες ο άνδρας μου συνήθως είναι στη δουλειά. Έπειτα κάνουμε μαζί εργασίες και project για το σχολείο. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά για το παιδί μου;

Ποιος θα οργανώνει τις βόλτες, τις εκδρομές, τις διακοπές της οικογένειας; Εγώ είμαι αυτή που ετοιμάζει τα πάντα, που φτιάχνει βαλίτσες, που κλείνει εισιτήρια και δωμάτια ξενοδοχείων. Μου αρέσει να το κάνω και το κάνω καλά.

Είμαι τυχερή που ο άντρας μου μπορεί και κάνει όλα αυτά που κάνει για εμάς, αλλά καλώς ή κακώς εγώ είμαι η «δημιουργική οραματίστρια» της οικογένειας που εφευρίσκει τις περισσότερες περιπέτειές μας.

Ανησυχώ για την ποιότητα ζωής του παιδιού μου, αν τυχόν εγώ φύγω από τη ζωή. Γιατί σίγουρα τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τις άυλες αρετές μιας τρυφερής μαμάς, όμως και η έλλειψη χρημάτων έπειτα από έναν θάνατο στην οικογένεια μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τον πενθούντα γονέα που θα μείνει πίσω.

Δεν είναι ευχάριστες αυτές οι σκέψεις ή οι συζητήσεις, μήπως όμως χρειάζεται κάποια στιγμή να τις κάνουμε με τον σύζυγό μας;