Φωνάξτε τα παιδιά να δουν: Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Νυμφαίο

Την άφιξη της άνοιξης προαναγγέλουν οι αρκούδες στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Νυμφαίο, καθώς οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σήμαναν  τη λήξη του χειμέριου λήθαργου και οδήγησαν τις αρκούδες έξω από τις φωλιές τους.

Η Sandy, η Mira και ο Duke μαζί με τον Γιώργο ξύπνησαν νωρίτερα (ως νεότερες) και άρχισαν τα παιχνίδια, ενώ και ο Κυριάκος με τον Μανώλη γρήγορα εγκατέλειψαν τις φωλιές τους για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες ημέρες.

Οι γηραιότερες Σάσα και Αλεξάνδρα που αποσύρθηκαν πρώτες στις φωλιές τους ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, έχουν πλέον ξυπνήσει και περνούν αρκετές ώρες έξω.

Οι περισσότερες αρκούδες επέλεξαν να κοιμηθούν στις τεχνητές φωλιές, εκτός από την Ειρηνη και την Μπάρμπαρα που επέλεξαν μία φυσική.

Παρόλο που φέτος υπήρξε έντονη χιονόπτωση και το χιόνι κάλυψε για αρκετό καιρό το Καταφύγιο, πλέον έχει λιώσει και οι αρκούδες περνάνε πολλές ώρες έξω στη διάρκεια της ημέρας κάνοντας βόλτες.

Δυστυχώς, φέτος από τον χειμερινό της ύπνο δεν ξύπνησε η Βέσνα. Η υπέργηρη αρκούδα, ήταν 23 χρονών – οι αρκούδες στη φύση δεν ζουν πάνω από 20 χρόνια – και βρέθηκε νεκρή στη φωλιά της από τους φροντιστές του Αρκτούρου.

Η Βέσνα γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Ήρθε στο Καταφύγιο μαζί με τα αδέρφια της τον Μίσα και την Μπάρμπαρα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Βελιγραδίου. Όταν ήρθε ήταν η πιο φοβισμένη από τις άλλες δύο και άργησε πολύ να προσαρμοστεί.

Δείτε φωτογραφίες από την ζωή των αξιαγάπητων αρκούδων στο καταφύγιο

Το Καταφύγιο λειτουργεί ξανά για το κοινό

Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να επισκέπτονται το Καταφύγιο που λειτουργεί καθημερινές εκτός Τετάρτης και Σαββατοκύριακα 10.00-17.00 (ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

Ανοικτοί κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο. Οι τρεις επισκέψιμοι χώροι θα λειτουργήσουν κανονικά και Καθαρά Δευτέρα. Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο 23860 41500.

με πληροφορίες από το arcturos.gr

πηγή φωτογραφιών: Fecebook page ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ARCTUROS