Bullying στο σχολείο; Το Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile δίνει ουσιαστικές λύσεις στον σχολικό εκφοβισμό

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, το Infokids.gr είχε σήμερα την χαρά και την τιμή να γνωρίσει από κοντά μαθητές της Ομάδας των Δικαιωμάτων των Παιδιών του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile του Χαμόγελου του Παιδιού, οι οποίοι μας μίλησαν για το φαινόμενο, ενώ εξέφρασαν  και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις με σκοπό να απευθύνουν έκκληση στους ενήλικες, γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα, προκειμένου να σταθούμε όλοι ενάντια στο Bullying.

Το You Smile βοηθά στην καταπολέμηση του φαινομένου με τον πιο άμεσο δυνατό τρόπο, αφού, το 2018 πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 14.735 μαθητές, 2.483 γονείς και κηδεμόνες και 333 εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Η δε «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε 447 παιδιά που κάλεσαν για θέματα εκφοβισμού.

Επιπλέον, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2014 λειτουργεί το πρωτοπόρο στην Ελλάδα Κέντρο Ημέρας «Σπίτι του Παιδιού» το οποίο παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά  που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού.

Το βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές εθελοντές του YouSmile κόβει την ανάσα:

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο ίδιο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, «Ο λόγος ΤΩΡΑ στα παιδιά! Εμείς στο Χαμόγελο κουραστήκαμε να μιλάμε, τα λόγια πλέον δεν αρκούν, χρειαζόμαστε επειγόντως πράξεις. Σήμερα δίνουμε βήμα στα παιδιά να ακουστούν, να πουν αυτό που πιστεύουν, να δράσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο απέναντι στη φρίκη της ενδοσχολικής βίας. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται και σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθούν είτε αυτού που δέχεται είτε εκείνου που ασκεί βία  πρέπει να μην ξεχνάμε ότι χρειάζονται εξίσου βοήθεια».

Μας έδωσε, μάλιστα, αληθινά παραδείγματα από μαθητές σχολείων που ταλαιπωρούνταν από bullying και που μετά την επίσκεψη του You Smile στο σχολείο, βρέθηκε λύση και τα προβλήματα του εκφοβισμού ξεπεράστηκαν.

Δείτε εδώ τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) θέτει όλες τις υπηρεσίες του στη διάθεση των παιδιών, γονέων και κηδεμόνων αλλά και της σχολικής κοινότητας στην Ελλάδα, αναπτύσσει δράσεις και εργαλεία τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας για κάθε παιδί που εμπλέκεται σε περιστατικά εκφοβισμού

Αν στο σχολείο του παιδιού σας διαπιστώνετε περιστατικά bullying μην περιμένετε να συμβεί το μοιραίο! ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΩΡΑ. Επικοινωνήστε άμεσα με το Χαμόγελο του Παιδιού και το Δίκτυο YouSmile.

Το Infokids.gr μίλησε αποκλειστικά με τους μαθητές-εθελοντές του YouSmile της μαθητικής δράσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που δίνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφής bullying.

Από ποιους αποτελείται το YouSmile  και ποιος είναι ο στόχος σας;

Το YouSmile αποτελείται από μαθητές εθελοντές. Στόχος τους είναι να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και με την σειρά τους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα κάθε παιδιού.  Επιπλέον, οι μαθητές εθελοντές μέσα από καμπάνιες και spot για θέματα που τους απασχολούν όπως το Bullying, η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο κ.ο.κ στοχεύουν στο να ακουστεί η φωνή τους και να ληφθεί υπόψη από τους ενήλικες. Τέλος, τα παιδιά με την παρουσία και την συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκούς αλλά και Διεθνής Φορείς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη διεθνή κοινότητα για τα δικαιώματά τους.

Πώς μπορεί να συμμετέχει ένα παιδί στην ομάδα σας και με τι ρόλους;

Ένα παιδί που έρχεται στο YouSmile, γίνεται εθελοντής στο Χαμόγελο. Μπορεί να απασχολεί δημιουργικά παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων, να βοηθάει με την ταξινόμηση των ειδών στα Κέντρα Στήριξης του Οργανισμού καθώς επίσης και να κατασκευάζει τον στολισμό Παιδιατρικών Νοσοκομείων ανάλογα με την κάθε εποχή. Επίσης, μπορεί να συμμετέχει στα spot που γυρίζουν τα παιδιά για την ευαισθητοποίηση του κόσμους και να είναι μέλος στην Ομάδα Δικαιωμάτων των Παιδιών. Η Ομάδα αυτή εκπαιδεύεται πάνω στα δικαιώματα των παιδιών, εκπροσωπεί το Χαμόγελο σε συνέδρια και εκδηλώσεις καθώς επίσης έχει γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τον ίδιο τον Οργανισμό αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Ακόμα, στο YouSmile μπορεί να συμμετέχει και ένα σχολείο παίρνοντας μέρος σε εθελοντικές δράσεις και συμμετέχοντας στην καμπάνια ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ ενάντια στην ενδοσχολική βία.

Από την επικοινωνία σας με τα παιδιά που έρχονται σε επαφή μαζί σας, ποια διαπιστώνετε ότι είναι τα μείζονα προβλήματα σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό σήμερα;

Τα παιδιά ζητάνε να ακουστούν. Πολλές φορές νιώθουν ότι οι ενήλικες είτε γονείς είτε καθηγητές δεν τους δίνουν την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους, να ντρέπονται για ό,τι τους συμβαίνει και να νιώθουν ότι οι «μεγάλοι» υποτιμούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

Πώς βοηθάτε πρακτικά τα παιδιά που πέφτουν «θύματα» εκφοβισμού, αλλά και όσους εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τέτοια περιστατικά;

Μέσα από τις δράσεις του YouSmile και με κεντρικό σύνθημα “Μίλα Τώρα! Σταμάτησε το Bullying!” προσπαθούμε να απευθυνθούμε στα Παιδιά που δέχονται Bullying αλλά και στα Παιδιά που το παρατηρούν να ανοιχτούν και να σταθούν απέναντι στο φαινόμενο. Σύμμαχός μας είναι η σχολική κοινότητα όπου πανελλαδικά πραγματοποιεί σχετικές δράσεις.

Παρατηρούμε συχνά κρούσματα bullying και από εκπαιδευτικούς προς μαθητές. Τι απαντάτε εσείς σε αυτό;

Είναι ανάγκη να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Εμείς καθημερινά συνεργαζόμαστε με σχολεία που αποτελούνται από εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς που διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους μαθητές τους. Το σχολείο αποτελεί μια 2η οικογένεια για τα παιδιά όπως τα ίδια δηλώνουν επομένως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να το έχουν αυτό στο μυαλό τους και να προσπαθούν συνεχώς να ενισχύουν και να υποστηρίζουν τους μαθητές τους.