Κώστας Γιαννόπουλος στο Infokids.gr: «Το παιδί – θύμα bullying να μην χάσει την πίστη του στους ανθρώπους»

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Σχολική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, o Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού μίλησε αποκλειστικά στο Infokids.gr για το φλέγον ζήτημα του bullying που δυστυχώς καταδυναστεύει την ελληνική κοινωνία, περιέγραψε τις δράσεις του Οργανισμού για την καταπολέμηση του φαινομένου και έστειλε το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στα παιδιά – θύματα κάθε μορφής εκφοβισμού.

Ο κ. Γιαννόπουλος είναι από τους πρώτους που έχουν αναγνωρίσει τον σχολικό εκφοβισμό ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και δίνει καθημερινά τη μάχη της προστασίας των παιδιών ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας και θωρακίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τα κατάλληλα εργαλεία και τις γνώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο καινοτόμα στην Ευρώπη, Κέντρο Ημέρας «Σπίτι του Παιδιού», παρέχοντας θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά θύματα βίας όπως είναι άλλωστε και τα παιδιά που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού.

Παρά το νομικό πλαίσιο ποινικοποίησης του σχολικού εκφοβισμού, χρόνο με τον χρόνο τα κρούσματα αγριεύουν. Τι φταίει γιʼαυτό και πώς θα μπορέσει τελικά να μπει ένα τέλος;

Η θέσπιση και η εφαρμογή ενός νόμου δεν δίνει τη λύση. Ο εκφοβισμός έχει συχνότητες, οπού κάποια περιστατικά δεν χρήζουν αστυνομικής ή οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης από πλευράς δικαιοσύνης. Ο ποινικός στιγματισμός των παιδιών είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στο πού και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ο νόμος.

Παρατηρείτε και εσείς ότι τα περιστατικά εκφοβισμού συνεχίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν τραγικές διαστάσεις. Ο εκφοβισμός αντικατοπτρίζει την «αγριότητα» και τη βία που λαμβάνει χώρα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Για να βάλουμε τέλος στον εκφοβισμό θα πρέπει να βάλουμε τέλος στις νοσηρές νοοτροπίες της αδιαφορίας, της ανοχής, της βιαιότητας που έχουμε ως κοινωνία ο καθένας από την δική του προσωπική θέση ευθύνης. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί διαρκώς δράσεις με γνώμονα αυτήν την κατεύθυνση και είμαστε αισιόδοξοι πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα στο μέλλον.

Θα ήθελα να τονίσω ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού», πιστεύει και στοχεύει μέσα από τις δράσεις του στην στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας προς αποφυγή της χρήσης του νόμου σε οποιοδήποτε περιστατικό εκφοβισμού, το οποίο είναι διαχειρίσιμο μέσα από την ομαλή συνεργασία σχολείου και οικογένειας, με την κατάλληλη στήριξη από την επιστημονική κοινότητα.

Ποιος είναι ο ρόλος του Χαμόγελου του Παιδιού στην πάταξη του bullying;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει την τιμή να προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ) και αντιλαμβάνεται την ευθύνη του απέναντι στην ελληνική κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινότητα. Για αυτό το λόγο επενδύει καθημερινά στη μάχη ενάντια στο bullying πραγματοποιώντας δράσεις με ολιστική προσέγγιση τόσο στον τομέα της πρόληψης και της παρέμβασης όσο και στον τομέα της θεραπείας.

Συγκεκριμένα λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης 116111 όπου σε 24ωρη βάση, καθημερινά, ανώνυμα, δωρεάν μπορεί να καλέσει κάθε μαθητής/γονέας/ εκπαιδευτικός και να μιλήσει με το εξειδικευμένο προσωπικό μας που απαρτίζεται από ψυχολόγους και Κοινωνικούς  Λειτουργούς και να λάβει τις απαραίτητες κατευθύνσεις και βοήθεια σε όποιο περιστατικό εκφοβισμού.

Παράλληλα, καθημερινά εξειδικευμένοι ψυχολόγοι του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο και Συμφώνου Συνεργασίας που έχουμε συνάψει με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, επισκέπτονται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας απέναντι στο φαινόμενο του εκφοβισμού.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που έχει πέσει θύμα bullying και τι τους γονείς του;

Βασικοί άξονες των προσπαθειών μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η απενοχοποίηση των παιδιών και η ενθάρρυνσή τους να μιλάνε για ό,τι και αν τους έχει συμβεί. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να παραβιάζονται τα δικαιώματά σου και να νιώθεις ότι εάν το επικοινωνήσεις κινδυνεύεις.

Αυτό λοιπόν που αρχικά θα έκανα είναι να ευχαριστήσω το παιδί που το μοιράζεται μαζί μας, που μας εμπιστεύεται και θα το ρωτούσα την γνώμη του για το πώς θέλει το ίδιο να το χειριστούμε. Παράλληλα θα του έλεγα να μη φοβάται, θα του εξηγούσα πως δεν φταίει αυτό για ό,τι του συμβαίνει. Θα του έλεγα πως έχει φωνή, έχει δύναμη μέσα του. Θα του εξηγούσα πως υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται και έχουν τη γνώση και τη θέληση να το βοηθήσουν. Τέλος θα του ζητούσα συγγνώμη εκ μέρους όλων των μεγάλων που δεν φρόντισαν το καλύτερο για αυτό και θα το συμβούλευα να μην χάσει την πίστη του στους ανθρώπους και την καλοσύνη.

Τους γονείς θα τους προέτρεπα να ενημερωθούν υπεύθυνα για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να ακούσουν τι έχει να τους πει το παιδί τους, χωρίς να είναι επικριτικοί και να βάζουν ταμπέλες. Να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους επιβραβεύοντάς το για ό,τι καλό κάνει και να συζητήσουν μαζί του για την έννοια της ηθικής, του σεβασμού και της διαφορετικότητας και πως αυτά υπάρχουν στην φιλία, στην κοινωνία και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο γονεϊκός ρόλος είναι ένας όμορφος δρόμος αλλά πολλές φορές έχει κακοτοπιές και δυσκολίες που θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ευθύνη και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας.

Σχολικός εκφοβισμός δεν ασκείται μόνο από μαθητή σε μαθητή, αλλά δυστυχώς και από εκπαιδευτικό σε μαθητή. Και τα πράγματα τότε γίνονται πολύ πιο δύσκολα για το «θύμα». Τι εικόνα έχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το ζήτημα αυτό και τι θέση παίρνει;

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μια δυναμική διαδικασία και πολλές φορές υπάρχουν μέσα σε αυτήν εντάσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών ειδικά όταν πρέπει να ξεκαθαριστούν τα όρια και οι σχολικοί κανόνες. Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή και να δίνονται οι λύσεις μέσα από το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με φορείς που διαθέτουν την τεχνογνωσία, την επιστημονικότητα και τις δομές για να συνδράμουν σε τέτοια περιστατικά όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι δίπλα σε κάθε παιδί που δέχεται εκφοβισμό αλλά βρίσκεται δίπλα και στην εκπαιδευτική κοινότητα παρέχοντας προγράμματα επιμόρφωσης σε εκπαιδευτικούς.  Σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε απερίφραστα την όποια μορφή βίας εν γένει αλλά και ειδικότερα τη βία που εκφράζεται μέσα από τον εκφοβισμό από όπου και αν προέρχεται.