Η λίστα που ακολουθεί θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!
Μπορεί ό,τι διαβάσετε να σας φανεί τρελό, πέρα από κάθε φαντασία, sci-fi και πολλά ακόμη. Μερικές πρακτικές στην εγκυμοσύνη από τα βάθη των αιώνων, ναι ίσως φαντάζουν εξωπραγματικές και με τα σημερινά δεδομένα, ίσως και απαράδεκτες.
Από τις σχεδόν δημόσιες γέννες μέχρι ότι αν η μέλλουσα μητέρα κάνει άσχημες σκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα γεννήσει τον Κουασιμόδο, είναι μερικά από τα παραδείγματα των τελετουργικών του παρελθόντος που σήμερα φαντάζουν ένα ποίημα σουρεάλ. Πολλές από αυτές τις πρακτικές, μάλιστα, καταδεικνύουν ταυτόχρονα και το πόσο ελάχιστης φροντίδας τύγχαναν οι γυναίκες στα αρχαία χρόνια, ενώ άλλες πάλι υποβάλλονταν σε διάφορες πρακτικές, λόγω της πίεσης να γεννήσουν αγόρι.
Για αυτούς τους λόγους μερικά από τα τελετουργικά της εγκυμοσύνης μπορεί να τόσο εξοργιστικά που δύσκολα συνειδητοποιεί κανείς ότι όντως πραγματοποιούνταν στο παρελθόν.
Το αρχαίο τεστ εγκυμοσύνης με δείγμα ούρων πάνω… σε τρόφιμα
Ένας πάπυρος της αρχαίας Αιγύπτου 3.500 ετών περιγράφει μία διαδικασία για την πιστοποίηση της εγκυμοσύνης, αλλά και το φύλο του μωρού. Για να διαπιστώσουν, λοιπόν, αν μία γυναίκα ήταν έγκυος, την έβαζαν να ουρήσει πάνω σε ένα σάκο με σιτάρι και σε έναν άλλον με κριθάρι. Ο σάκος που θα βλάσταινε τρόπον τινά πρώτος (κριθάρι για τα αγόρια, σιτάρι για τα κορίτσια) αποκάλυπτε την εγκυμοσύνη και το φύλο, αν και είναι αμφιλεγόμενο για το ποια ακριβώς δημητριακά χρησιμοποιούνταν για την εξακρίβωση του φύλου. Εάν κανένας σάκος δεν «φύτρωνε», τότε η γυναίκα δεν ήταν έγκυος.
Οι αιγυπτιολόγοι είχαν μάθει για αυτό το τεστ εγκυμοσύνης από έναν άλλο πάπυρο, που βρίσκεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου, όμως η πιο πρόσφατη εκδοχή του δείχνει πόσο διαδεδομένη ήταν αυτή η πεποίθηση και πρακτική. Σε άρθρο του στο Clinical Chemistry, ο Glenn Braunstein περιγράφει το τεστ με το σιτάρι και το κριθάρι ως το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης και ένα κόνσεπτ που οδήγησε στους λεγόμενους «προφήτες των ούρων» στο Μεσαίωνα, τους γιατρούς δηλαδή που έκαναν τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, αλλά και ασθενειών εξετάζοντας ούρα. Αυτοί οι γιατροί παρατηρούσαν το χρώμα των ούρων και έκαναν τη διάγνωση της εγκυμοσύνης ή πολλές φορές το αναμείγνυαν με κ κρασί για να διαπιστώσουν αν υπήρχε κάποια αντίδραση.
Γιατί οι βασίλισσες γεννούσαν δημοσίως
Μία τέτοια ιδέα για τα σημερινά δεδομένα θα έμοιαζε τρομακτική, αλλά οι βασίλισσες στο Μεσαίωνα και μέχρι τον 18ο αιώνα γεννούσαν ενώπιον κοινού για να αποδείξουν ότι όντως υπήρχε διάδοχος του θρόνου και ότι δεν άλλαξαν ένα θηλυκό παιδί με ένα αρσενικό κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Προτού οι βασίλισσες μπουν στη διαδικασία του τοκετού, μερικές φορές περνούσαν κάποιες εβδομάδες στην απομόνωση. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το History.com, επίσης, η Μαρία Θηρεσία, σύζυγος του Λουδοβίκου του ΙΔ΄της Γαλλίας, είχε ισχυριστεί ότι προτιμούσε να πεθάνει παρά να γεννήσει ένα παιδί, λόγω όλων αυτών των πιέσεων.
Κατά τη διάρκεια της γέννησης της Μαρίας Αντουανέτας τον 18ο αιώνα, το δωμάτιο ήταν γεμάτο κόσμο που θα διαβεβαίωνε ότι ο βασιλιάς είχε διάδοχο. Στα δικά μας χρόνια πάντως, ευτυχώς, η Μέγκαν Μαρκλ για παράδειγμα είχε την επιλογή να γεννήσει ιδιωτικά τον μικρό Άρτσι, το 2019.
Τα ούρα της… φοράδας
Ακόμη και οι βασίλισσες δεν είχαν πάντα πρόσβαση στις καλύτερες συμβουλές. Υπό την πίεση να φέρουν στον κόσμο έναν διάδοχο, προχωρούσαν σε τρελές πρακτικές για να κάνουν το καλύτερο, προκειμένου να γεννήσουν αγόρια.
Σύμφωνα με το History.com, η Αικατερίνη των Μεδίκων απελπισμένη για να μείνει έγκυος κατέφυγε στους λεγόμενους πρακτικούς με τα γιατροσόφια, οι οποίοι την… συμβούλευσαν να πιει τα ούρα φοράδας και να «μουσκέψει» μετά έναν σάκο με περιττώματα αγελάδας και κέρατα ελαφιού.
Σήμερα αυτό θα φάνταζε τουλάχιστον ανέκδοτο ή θα έστελνε τον «πρακτικό» στη φυλακή.
Τελικά κατάφερε στις 19 Ιανουαρίου του 1544 να γεννήσει γιο, που πήρε το όνομα του πεθερού της (Φραγκίσκος). Οι προσπάθειες καρποφόρησαν χάρη σε έναν γιατρό, τον Ιωάννη Φερνέλ, που διαπίστωσε ανατομικές ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα του ζεύγους και πρότεινε λύσεις.
Άσχημες σκέψεις η μαμά, τερατογένεση το παιδί
Ενώ οι βασιλομήτορες βρίσκονταν υπό την πίεση να γεννήσουν αγόρια, αυτό το «blame game» δεν έπαψε ούτε και κατά τον 20ό αιώνα. Οι άνθρωποι πίστευαν, ότι αν μία μητέρα κάνει άσχημες σκέψεις, θα γεννήσει άσχημο παιδί.
Ακόμη και τα τελευταία 110 χρόνια, οι γυναίκες κατηγορούνταν για πράγματα που μόνο η γενετική θα μπορούσε να αποδείξει.
Αυτές οι πεποιθήσεις λέγεται ότι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, οπότε και αυτές οι γυναίκες έβρισκαν σκληρό θάνατο.
Το βλέμμα που… σκοτώνει!
Φυσικά, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι μητέρες, όταν παίρνουν για πρώτη φορά αγκαλιά το μωρό τους είναι να κοιτάξουν το προσωπάκι του, σωστά; Ναι, αλλά όχι για γυναίκες της Δυτικής Αφρικής, μία περιοχή του κόσμου, όπου η παιδική θνησιμότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Λόγου χάρη, μητέρες από τη Σενεγάλη και την Γκάμπια δεν κοιτάζουν στο πρόσωπο τα μωρά τους και δεν εμφανίζονται χαρούμενες, γιατί στην αντίθετη περίπτωση οι θεοί θα πιστέψουν ότι το μωρό είναι τόσο σημαντικό που… θα το χρειαστούν κοντά τους και θα το πάρουν!
Αυτή η πρακτική λέγεται ότι προστατεύει το παιδί από το θάνατο, παρά η βελτίωση των συνθηκών στη γέννα για τη μητέρα και το παιδί, έτσι ώστε να αυξηθούν οι δείκτες επιβίωσης.
Ραδιόφωνο; Ξεχάστε το!
Απολύτως φυσιολογικό ότι οι έγκυοι θα πρέπει να είναι προσεκτικές λόγω της κατάστασής τους. Παραδείγματος χάρη, θα πρέπει να αποφεύγουν να καθαρίζουν τα περιττώματα από γάτες ή να έρχονται σε επαφή με χημικά. Αλλά να μην ακούν ραδιόφωνο; Κι όμως η καναδική κυβέρνηση της δεκαετίας του 1940 απαγόρευε στις εγκύους να ακούν ραδιόφωνο με ανοιχτή φωνή. Ο λόγος; Ο ενθουσιασμός τους ήταν πολύ μεγάλος για να τον διαχειριστούν! Ασχολίαστο!
Οι μέλλουσες μαμάδες μπορούν να καπνίσουν
Όλες οι «άκυρες» αντιλήψεις για την εγκυμοσύνη δεν έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια. Και στη σύγχρονη εποχή, οι λάθος απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και τι όχι, είναι πολλές. Αρκετές προέρχονται ακόμη και από ψέματα εταιρειών, οι οποίες σκαρφίζονται διάφορα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν την υγεία του κοινού. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει «ασφαλής» ποσότητα καπνού που μπορεί να καπνίσει μία έγκυος. Όμως, τη δεκαετία του ’60, γιατροί ενημερώθηκαν από ένα… εγχειρίδιο, ότι οι μέλλουσες μαμάδες θα μπορούν να καπνίζουν μισό πακετάκι την ημέρα.
Είμαστε όμως τυχεροί, γιατί υπάρχει η επιστήμη, η οποία έχει τη δυνατότητα να παρέχει στον κόσμο πολύτιμες πληροφορίες για την ασφαλέστερη εγκυμοσύνη των γυναικών. Επιπλέον, οι μητέρες τώρα μπορούν να χορέψουν ή να ακούσουν ραδιόφωνο. Μέλλουσες μανούλες, μην ανησυχείτε! Είστε ασφαλείς!
Με πληροφορίες από babygaga.com, history.com, parents.com, Good housekeeping, Independent, Smithsonian.mag