Γιατί δεν πρέπει να καταπνίγουμε την επιθετικότητα του παιδιού μας; Η ψυχολόγος εξηγεί

Η επιθετικότητα έχει θέση και ρόλο στη ζωή των παιδιών και βρίσκει συχνά χώρο στο συμβολικό και στο παιχνίδι ρόλων.

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή της η Ψυχολόγος Παιδιών & Εφήβων, Αμαρυλλίδα Παϊδούση, ανεξαρτήτως φύλου η ανάγκη αποδοχής της επιθετικότητάς τους είναι υπαρκτή και το παιχνίδι με τις πιο βίαιες και παρορμητικές τους τάσεις τα εκτονώνει, τα απενοχοποιεί και τα αφήνει να πειραματιστούν με τις πιο σκοτεινές πλευρές τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Οι ενήλικες συχνά αντιδρούν με υπερβολή κινητοποιημένοι απο την αγωνία τους να μην “ξεφύγει” το παιδί, τείνουν να αποφεύγουν την επαφή του παιδιού με «τέτοια» παιχνίδια και να καταπνίγουν την εκδήλωση της επιθετικότητας συχνά θάβοντάς την κάτω απο ένα βουνό ενοχών -αν και μάλλον άθελά τους.

Η ουσια βρίσκεται στις ισορροπιες

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται όπως πάντα στις ισσοροπίες, στη σύνδεση που διατηρούμε με το παιδί, στην αποδοχή και τη στήριξη.

Η δαιμονοποίηση των πιο επιθετικών τάσεων του παιδιού συχνά είτε φέρει αντίθετα αποτελέσματα είτε δημιουργεί άγχος και ενοχές στο ίδιο το παιδί το οποίο τελικά κάποιες φορές καταλήγει να αποφεύγει τις συγκρούσεις ολοκληρωτικά καθώς και τη διεκδίκηση των θέλων του.

Το παιχνίδι ρόλων είναι μια υπέροχη ευκαιρία για εξάσκηση, για διερεύνηση των ορίων και εξερεύνηση της «σκοτεινής πλευράς» σε ένα πλαίσιο όπου κανείς δεν πρόκειται να πάθει κάτι και όλοι θα ξαναζωντανέψουν αργότερα για να παίξουν μια ακόμα φορά μια ακόμη ιστορία.

Αφήστε τα να το απολαύσουν και γιατί όχι, δοκιμάστε να τα συντροφεύσετε!

Η ανάρτηση της ψυχολόγου

Διαβάστε επίσης:

15 λόγοι για τους οποίους η μητρότητα είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα στον κόσμο!

Η πρωτότυπη μονοήμερη εκδρομή με τα τρένα του ΟΣΕ που αξίζει να απολαύσουν οι μαθητές όλης της χώρας

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Τα 5 πιο cool θεματικά πάρκα για τις βόλτες σας με τα παιδιά