Το να πείσουμε τα παιδιά μας να μας βοηθούν στο σπίτι είναι πιο δύσκολο να γίνει πράξη από όσο ακούγεται. Υπάρχουν, όμως, αρκετά σοβαροί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά θα έπρεπε να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.
Χτίζοντας σημαντικές ικανότητες
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στο νοικοκυριό χτίζουν σημαντικές ικανότητες στη ζωή τους. «Όταν τα μικρά μέλη μιας οικογένειας συνεισφέρουν στο σπίτι, εξελίσσουν δεξιότητες που θα χρειαστούν και ως ενήλικες. Μεγαλώνοντας θα μάθουν να σκέφτονται και τους άλλους και όταν θα βρίσκονται σε μία σχέση ή μια συγκατοίκηση, θα γνωρίζουν ότι στη ζωή δεν πρέπει να φροντίζεις μόνο για τον εαυτό σου. Οι δουλειές του σπιτιού το διδάσκουν αυτό», λέει η Caroline Maguire, M.Ed, παιδοψυχολόγος.
Η συμμετοχή στις διαδικασίες του σπιτιού διδάσκει στα παιδιά να είναι παρόντα στη ζωή και να φροντίζουν τον εαυτό τους.
Ποια είναι η σωστή ηλικία
Οι ειδικοί προτείνουν ως την καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού τα 3 με 4 έτη του.
Σε αυτή την ηλικία, βέβαια, το παιδί είναι περισσότερο «βοηθός» της μαμάς. «Αφήστε το παιδί να σας συνοδεύσει καθώς κατεβάζετε τα σκουπίδια ή ξεχωρίστε μαζί τα ρούχα για το πλυντήριο. Χτίστε μια σχέση συνεργασίας για αρχή και στη συνέχεια αφήστε το παιδί να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει να φτιάχνει το κρεβάτι του ή να μαζεύει τα παιχνίδια και τα ρούχα του», προτείνει η ειδικός.
Διαβάστε ακόμη: Σχολείο διδάσκει στα αγόρια πώς να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού
Αν έχετε πολλά παιδιά, εντάξτε τα σιγά σιγά όλα σε ένα πρόγραμμα εργασιών για το σπίτι. Φτιάξτε μια λίστα με δουλειές που πρέπει να γίνουν και συζητήστε με τα παιδιά τι θα ήθελαν να κάνουν. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν στα θέματα της οικογένειας, καθώς η ευχαρίστηση που θα νιώθουν καταφέρνοντας μόνα τους πράγματα θα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.
Μερικές δουλειές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι
- Την μπουγάδα
- Το στρώσιμο του τραπεζιού
- Το μάζεμα και πλύσιμο των πιάτων
- Τη φροντίδα των κατοικίδιων
- Το ξεσκόνισμα
- Το στρώσιμο των κρεβατιών
- Το πότισμα των φυτών
- Την ανακύκλωση
- Το στρώσιμο των κρεβατιών
- Το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα
Τι θα προσέξετε
Τα παραπάνω μπορεί να διαφέρουν για κάθε οικογένεια, καθώς η δυναμική των παιδιών είναι διαφορετική. «Οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά να κάνουν δουλειές που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Μην ζητάτε από τα παιδιά να κάνουν πράγματα που εσείς δεν θα μπορούσατε», τονίζει η Caroline Maguire.
πηγή: www.mindbodygreen.com