Γιατί οι εμβολιασμένοι μαθητές αποκλείονται από τη διενέργεια self test; Είναι ασφαλές;

Γιατί οι εμβολιασμένοι μαθητές αποκλείονται από τη διενέργεια self test;

Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία, και το υπουργείο Παιδείας, όπως όλοι ενημερωθήκαμε, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν χρειάζεται να προβούν στην  πραγματοποίηση self test παρά το γεγονός ότι και αυτοί μπορεί να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Το  infokids.gr μέσω του διαπιστευμένου δημοσιογράφου του στο υπουργείο Υγείας απηύθυνε το ερώτημα περί εμβολιασμού και πραγματοποίησης self test σε μαθητές στον καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η απάντηση

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους μαθητές, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός στους νεότερους έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Δηλαδή δημιουργεί ισχυρότερη ανοσία.

Και αυτό θα το δούμε κιόλας σύντομα και από άλλες μελέτες. Συγκρίνοντας, λοιπόν, έναν εμβολιασμένο με κάποιον ο οποίος είναι ανεμβολίαστος και έχει κάνει τεστ, οι πιθανότητες να είναι φορέας είναι υψηλότερες ακόμα για τον ανεμβολίαστο που έχει κάνει και το τεστ.

Δηλαδή μέχρι στιγμής βλέπουμε, αν κάνουμε δηλαδή μια ανάλυση και πάρουμε 100 εμβολιασμένους θα βρούμε ότι η πιθανότητα να είναι φορείς είναι πολύ μικρότερη από ανεμβολίαστους που έκαναν πρόσφατα τεστ.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή τη στιγμή να ζητάμε από τα εμβολιασμένα παιδιά να κάνουν self-test, εκτός και αν έχουν συμπτώματα.

Άλλο να έχουν συμπτώματα, τα παιδιά που έχουν συμπτώματα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο τεστ, σε όλα τα τεστ. Και άλλο να έχουμε παιδιά τα οποία δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Η πιθανότητά τους να είναι φορείς είναι πολύ μικρότερη από τα παιδιά που έχουν κάνει self-test.

Διαβάστε επίσης

“Στις διακοπές δεν κάναμε επανάληψη. Τα παιδιά αναπλήρωσαν όσα τους στέρησε το lockdown”

«Ξανά στα θρανία»: Πώς να είσαι καλά προετοιμασμένος σαν βγεις στον πηγαιμό για σχολικά

5 τυχεροί αναγνώστες κερδίζουν μοναδικά αναμνηστικά δώρα από το «Paw Patrol: Η ταινία» της ODEON