Αρχική Σχολή Γονέων Γιατί τα δεύτερα παιδιά έχουν την τάση να συμπεριφέρονται πιο επιθετικά;

Γιατί τα δεύτερα παιδιά έχουν την τάση να συμπεριφέρονται πιο επιθετικά;

Όπως ήδη γνωρίζουμε τα δεύτερα παιδιά τείνουν να δέχονται λιγότερη προσοχή συγκριτικά με τα πρώτα αδέλφια τους. Αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα όταν σε μια οικογένεια υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά, απλά και μόνο επειδή οι γονείς έχουν λιγότερο χρόνο για να επικεντρωθούν σε κάθε τι καινούργιο που κάνει το δεύτερο μωρό, το οποίο τους προκαλούσε μεγάλη έκπληξη στην περίπτωση του πρώτου παιδιού. Αυτό είναι γεγονός για τους γονείς που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, έτσι δεν είναι;

Μια νέα μελέτη από τον οικονομολόγο του MIT, Joseph Doyle, διαπιστώνει ότι τα δεύτερα παιδιά τείνουν να εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρώτα. Ο λόγος; Όπως εξηγούν οι ερευνητές «θεωρούμε ότι οι διαφορές στην ανατροφή των παιδιών είναι ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει στην παραβατική συμπεριφορά».

Ο Doyle και η ομάδα του εξέτασαν χιλιάδες οικογένειες στη Δανία και τη Φλόριντα και διαπίστωσαν ότι ένα παιδί, που έχει γεννηθεί δεύτερο σε μια οικογένεια, είναι συνήθως εκείνο που προκαλεί τις περισσότερες διαμάχες. Πέραν όμως του καθορισμού ότι τα δεύτερα παιδιά είναι πιθανότερο να προκαλέσουν τους γονείς τους κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, ιδιαίτερα τα αγόρια είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στο σχολείο ή ακόμη και με το νόμο σε μεγαλύτερη ηλικία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Doyle, «τα δεύτερα αγόρια είναι 20-40% πιο πιθανό να πειθαρχηθούν στο σχολείο ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη σε σύγκριση με τα αγόρια που έχουν γεννηθεί πρώτα, ακόμα και όταν μιλάμε για αδέλφια».

Αν ανήκετε στους γονείς που αμέσως θα αισθανθούν ενοχές διαβάζοντας αυτή την έρευνα, επειδή δεν δίνετε αρκετή προσοχή στα δεύτερα παιδιά σας, ίσως θα πρέπει να είστε λίγο πιο ελαστικοί με τον εαυτό σας. Εξάλλου ως γονείς κάνετε σίγουρα το καλύτερο που μπορείτε, έχοντας ένα μικρό παιδί να τρέχει μέσα στο σπίτι και ένα νεογέννητο που πρέπει να φροντίσετε. Προτού λοιπόν πανικοβληθείτε, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενός δεύτερου παιδιού. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Doyle: «Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρώτα έχουν πρότυπα που είναι ενήλικες, σε αντίθεση με τα δεύτερα παιδιά που έχουν ως πρότυπα τα ελαφρώς παράλογα αδέλφια τους. Το στυλ ανατροφής σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό και οι επιρροές που ασκούν τα μεγαλύτερα αδέλφια επηρεάζουν πιθανότατα την παραβατική συμπεριφορά. Είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσετε αυτά τα δύο πράγματα επειδή συμβαίνουν ταυτόχρονα».

Έτσι, ενώ οι γονείς κάνουν το καλύτερο που μπορούν, είναι τα μεγαλύτερα αδέλφια που μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην άσχημη συμπεριφορά του δεύτερου παιδιού. Δεν χρειάζεται να είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας ή να πανικοβληθείτε αν το δεύτερο παιδί σας επιβεβαιώνει τα ευρήματα της μηλέτης. Αντίθετα, το συμπέρασμα εδώ φαίνεται να είναι ότι αν γνωρίζουμε πως τα δεύτερα παιδιά μας - και πιθανότατα τα αγόρια - έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα παραβατικής συμπεριφοράς, ως γονείς μπορούμε να θεωρήσουμε την έρευνα ως αφορμή για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε εκείνα, να παρατηρήσουμε τον τρόπο που εξελίσσεται η συμπεριφορά τους και να δράσουμε προληπτικά για να τα κρατήσουμε υπό έλεγχο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.