Γιατί το Υπ. Δικαιοσύνης είπε το “ναι” στην συνεπιμέλεια των παιδιών μετά από το διαζύγιο των γονέων;

Η μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων, σε περιπτώσεις διαζυγίου, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας αναφερόμενος στην ρύθμιση της συνεπιμέλειας που θα κατατεθεί σε σχετικό νομοσχέδιο αρχές του φθινοπώρου.

Ο θεσμός της συνεπιμέλειας θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα

Μιλώντας στους Γ. Πιέρρο και Γ. Πολίτη στο ACTION 24, ο υπουργός είπε πως η επιτροπή αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, που συστήθηκε από τον ίδιο, θα παρουσιάσει αποτελέσματα από το Φθινόπωρο. Επανέλαβε δε πως τα παιδιά δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται:

«Σε προηγούμενη συνομιλία μας, είχα αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, που κατά την περίοδο του κορωνοϊού κορυφώθηκε, με το ζήτημα της επικοινωνίας των παιδιών που είναι παιδιά χωρισμένων γονέων.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης έγινα κοινωνός ενός γενικότερου προβληματισμού και δραματικών περιστατικών που αφορούσε γονείς κυρίως πατεράδες, αλλά και ηλικιωμένων γιαγιάδων και παππούδων, που δεν μπορούσαν να δουν τα εγγόνια τους.

Δυστυχώς τα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποιούνται στη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των γονέων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η γονική αποξένωση και πολλοί άνθρωποι να υποφέρουν ζώντας μακριά από τα παιδιά τους και μην έχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συστήσουμε μια επιτροπή αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Έγινε στις αρχές Μαρτίου, όμως λόγω του κορωνοϊού η επιτροπή δεν πρόλαβε να εργαστεί με το ρυθμό που προβλέπονταν, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που αφορούν στη νομοθέτηση της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Θέλω να πιστεύω στις αρχές του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση, ο γνώμονας με τον οποίο θα κινηθούμε, είναι το συμφέρον του παιδιού.

Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαμάχη των γονέων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων. Και δυστυχώς, εκεί δημιουργείται η εστία του πολλαπλασιασμού όλων των προβλημάτων. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για την καλύτερη δυνατή νομοθέτηση».