Γονείς, αυτά είναι τα 9 πράγματα που πρέπει να σας δουν να κάνετε τα παιδιά σας

Το να εμφυσήσετε από νωρίς στα παιδιά τα πρότυπα και τις συμπεριφορές που θα θέλετε να τα χαρακτηρίζουν όταν μεγαλώσουν είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν ευτυχισμένο και ώριμο ψυχοσυναισθηματικά ενήλικα.

Οπότε, πώς μπορείτε να μεταδώσετε εύκολα και αποτελεσματικά τις αξίες σας; Μέσα από το παράδειγμά μας, φυσικά, αλλά εδώ είναι το σημαντικό, να εξηγείτε γιατί κάνετε αυτό που κάνετε.Το παράδειγμα, ουσιαστικά, που δίνετε στο παιδί σας, είστε εσείς οι ίδιοι. Η συνέπεια που δίνετε στο μήνυμά σας, είναι το βασικότερο τμήμα, στη μετάδοση της αξίας που θέλετε να περάσετε. Αν το παιδί, σας δει να τηρείτε και με τη σειρά σας, το παράδειγμα που του μεταδίδετε, θα το υιοθετήσει, προσθέτοντας ακόμα ένα λιθαράκι στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Γιατί όπως επισημαίνουν και πολλοί ψυχολόγοι ” Οι γονείς δεν μεγαλώνουν παιδιά, μεγαλώνουν ενήλικες “.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας προτείνει τα 9 πράγματα που πρέπει να σας δουν να κάνετε τα παιδιά ούτως ώστε να αφομοιώσουν όλα όσα θέλετε να τους εμφυσήσετε για να μην έρθει η στιγμή να σας πουν “Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις”.

1.Μην συγκρατείτε τα δάκρυά σας

Πολλά παιδιά πιστεύουν λανθασμένα ότι το κλάμα είναι ταυτόσημο με τα μωρά, αποτελεί δείγμα αδυναμίας ή κατωτερότητας και γενικά ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να λυγίζει και να βάζει τα κλάματα.Μια τέτοια προσέγγιση όμως κάθε άλλο παρά ορθή είναι. Τα παιδιά πρέπει από μικρά να μάθουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές αλλά αντιθέτως έχουν αισθήματα και πράττουν αναλόγως των καταστάσεων. Επομένως, όταν νιώσετε ότι τα δάκρυα σας πλημμυρίζουν μην τα συγκρατήσετε για το “καλό” των παιδιών και δείξτε τους ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να λυγίσουν και να κλάψουν.

2. Δείξτε τους ότι τίποτα στη ζωή δεν κερδίζεται χωρίς κόπο και αγώνα

Μόνο βλέποντας ότι οι γονείς τους έχουν αγωνιστεί και μοχθήσει σκληρά για να αποκτήσουν όλα όσα έχουν καταφέρει, τα παιδιά θα καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής . Εξηγήστε τους ότι η ζωή είναι ένας αγώνας. Είναι μία διαρκής πάλη με τον εαυτό μας, την κοινωνία, με τα θέλω και τα πρέπει. Σχεδόν τίποτα δεν έρχεται εύκολα κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας γίνεται κίνητρο κι όχι να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας.

3.Μην διστάζετε να φιληθείτε με τον σύντροφό σας

Πολλοί γονείς αποφεύγουν να φιλιούνται μπροστά στα παιδιά τους θεωρώντας εσφαλμένα ότι τα παιδιά θα ενοχληθούν και δεν θέλουν  να βλέπουν τέτοιου είδους αντιδράσεις. Τα φιλιά όπως και οι αγκαλιές είναι ο τύπος της συμπεριφοράς που επιτρέπει στα παιδιά να ξέρουν ότι η σχέση των γονιών τους είναι σταθερή και στέρεα.Λοιπόν, αφήστε ελεύθερα τα συναισθήματά σας και μην διστάζετε να αγκαλιαστείτε και να φιληθείτε μπροστά στα παιδιά. Δεν είναι ντροπή. Αντίθετα είναι απόδειξη αγάπης, απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους.

4. Μην ζητάτε μόνο από το παιδί να είσαι σε φόρμα και να προσέχει το βάρος του αλλά ασκηθείτε από κοινού

Ένας γονιός θα πρέπει να γυμνάζεται, όχι μόνο για την δικιά του υγεία, αλλά για για το καλό των παιδιών του. Είναι σημαντικό για το κάθε γονιό να αποτελεί σωστό πρότυπο για τα παιδιά του. Είναι σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς να προσπαθούν να μείνουν υγιείς, να είναι δυνατοί και να έχουν ενέργεια και αντοχή. Η γυμναστική των γονέων με τα παιδιά είναι μια λύση που με λίγο προγραμματισμό μπορεί να ενσωματωθεί στη καθημερινότητα όλων και να αποτελέσει δημιουργικό τρόπο απασχόλησής τους αλλά και καλής επικοινωνίας με τους γονείς τους.

5.Προγραμματίστε και τηρήστε ευλαβικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας

Η διαχείριση των οικονομικών είναι από τους ελάχιστους τομείς που τα παιδιά επηρεάζονται σχεδόν αποκλειστικά από τη συμπεριφορά των γονέων τους. Είναι κάτι που δεν διδάσκεται στο σχολείο και κάτι στο οποίο οι φίλοι και οι παρέες έχουν ελάχιστη επιρροή. Αν θέλετε να ξέρετε πως θα διαχειρίζονται τα παιδιά σας τα χρήματά τους όταν μεγαλώσουν, κοιταχτείτε για λίγο στον καθρέφτη. Αν τα οικονομικά σας είναι σε τάξη μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι. Αν όμως δεν ξέρετε τι ξοδεύετε ή τι χρωστάτε και σε ποιον, ίσως θα ήταν καλύτερα πριν κάνετε τον κόπο να διδάξετε το οτιδήποτε στα παιδιά σας να προσπαθήσετε να βάλετε μια τάξη στα δικά σας οικονομικά. Το να μάθουν από μικρή ηλικία τα παιδιά το πώς να διαχειρίζονται μόνα τους κάποια χρηματικά ποσά πρόκειται να συμβάλλει στην μελλοντική τους επιτυχία και ευτυχία.

6. Να γίνετε εθελοντής και να τους διδάξετε την αξία του εθελοντισμού

Τα παιδιά είναι εύκολο να μάθουν το καλό, αρκεί να τους το δείξουμε. Κι εμείς είναι εύκολο να τους το δείξουμε, αρκεί να ενδιαφερθούμε.Μαθαίνουν ενεργώντας και, το κυριότερο, μαθαίνουν ότι δεν είναι άσχημο και βαρετό να προσφέρει κάποιος στο ευρύτερο σύνολο. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν και μια συνείδηση ανιδιοτελούς προσφοράς. Μέσα στο σημερινό περιβάλλον καλλιέργειας του ανταγωνισμού, το να κάνουν κάτι όλοι μαζί τους αφήνει μια γλυκιά γεύση για το τι σημαίνει συλλογική δουλειά.

7.Διαβάστε βιβλία και δείξτε τους τα οφέλη της φιλαναγνωσίας

Δεν μπορείτε να απαιτείτε από το παιδί σας να διαβάσει, αν εσείς δεν διαβάζετε. Η φιλαναγνωσία έχει ως κύριο στόχο την εξοικείωση των παιδιών από μικρή ηλικία με το βιβλίο και την ανάγνωση, ενώ απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή ανάπτυξη μιας φιλικής σχέσης ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο, όπου το παιδί θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το βιβλίο και να αγαπήσει την ανάγνωση. Στόχος είναι να μάθουμε στο παιδί να διαβάζει βιβλία αλλά και να αναπτύξει μια αγάπη για τα βιβλία. Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει φίλος του βιβλίου. Είναι ο φίλος που θα του κρατήσει συντροφιά , που θα το κάνει να γελάσει ή να δακρύσει. Ο φίλος που θα ετοιμάσει το παιδί να χτίσει το αύριο.

8.Μην σταματάτε να είστε δημιουργικοί

Η ακινητοποιημένη δημιουργικότητα δημιουργεί αισθήματα μη ικανοποίησης, αναξιότητας και θλίψης. Αν είχαν τα παιδιά διδαχθεί από μικρά να εκτιμούν και να αποζητούν τη δημιουργική τους έκφραση, χωρίς την κατάρα της τελειότητας να τα καταδιώκει θα είχαν έτοιμη τη δεξιότητα της έκφρασης της δημιουργικότητας να τους συμπαραστέκεται επαγγελματικά και ψυχικά σε όλη τους τη ζωή.Η δημιουργικότητα είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου -όχι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη!

9.Να είστε ευγενικοί

Ο σεβασμός και η ευγένεια είναι τα βασικά στοιχεία που δείχνουν ότι εκτιμάμε τους άλλους και φερόμαστε πολιτισμένα. Διδάξτε στο παιδί σας να σέβεται και ενισχύστε τους καλούς τρόπους. Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Είναι ένα εφόδιο που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.