Ειδοποίηση RAPEX για επικίνδυνα βρεφικά στρώματα

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Η ειδοποίηση (A12/0904/18), η οποία εκδόθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος ειδοποιήσεων RAPEX σχετικά με το πακέτο μας Evolution Pack AM-EV140 έχει αποσυρθεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές μετά από τα τελικά ευρήματα έκθεσης ανεξάρτητων εμπειρογνώμων.

Τα γραφεία των ανεξάρτητων εμπειρογνώμων στο Βέλγιο και την Γερμανία εξέτασαν το προϊόν Evolution Pack 70×140 και συμπέραναν ότι τα προϊόντα είναι 100% ασφαλή για τους χρήστες τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία, αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την αξίωση της AeroSleep, όπως έχει δηλώσει από την αρχή αυτής της υπόθεσης. Τα προϊόντα μας όχι απλά ικανοποιούν όλα τα ισχύοντα και νομικά πρότυπα αλλά
επιπλέον συμμορφώνονται με τις πλέον αυστηρές πιστοποιήσεις, όπως η πιστοποίηση OEKO-TEX 100, class I.

Θέλουμε να τονίσουμε: Είναι στο DNA της εταιρείας μας να τεκμηριώνουμε επιστημονικά τα πάντα. Όχι μόνο τις δεσμεύσεις μας προς τους καταναλωτές μας αλλά και την τήρηση των κανονισμών γενικής ασφάλειας προϊόντων.

Η δε ειδοποίηση Rapex αποσύρθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η πρώτη ειδοποίηση δεν ήταν δικαιολογημένη. 

——————————————————————————————————————————————-

Για την ανάκληση γνωστού βρεφικού στρώματος και ανωστρώματος ενημερωθήκαμε μέσω των Κοινοποιήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Ιουλίου 2018 για τα µη ασφαλή προϊόντα του Συστήµατος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX).

Αυτά είναι τα βρεφικά στρώματα που ανακαλούνται:

Ανακαλούνται τα σετ βρεφικών στρωμάτων και ανωστρωμάτων, Sleep Safe Evolution Pack, της εταιρείας Aerosleep σε διαστάσεις 70×140 εκ., αριθμός μοντέλου AERO/AM-EV140 και αριθμός παρτίδας  5413421811059.

Μπορείτε να δείτε τα στρώματα που ανακαλούνται εδώ

Τα στρώματα ανακαλούνται λόγω του ότι περιέχουν τη χημική ουσία TCPP (φωσφορικό άλας/πολυουρεθάνη) που είναι καρκινογόνος και άκρως τοξική για τα παιδιά.

Το προιόν ανακαλείται από την αγορά και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν.

H απάντηση της εταιρείας A-PLAY που διανέμει τα εν λόγω στρώματα στην Ελλάδα

Αναφορικά με την ανάκληση των βρεφικών στρωμάτων Aerosleep, η εταιρεία A-PLAY η οποία λειτουργεί ως επίσημος διανομέας του brand στην Ελλάδα, επιθυμεί να αποσαφηνίσει τα κάτωθι:

Α) Ως προς το ιστορικό γύρω από την ανάκληση θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως σε σχέση με το AeroSleep, υλοποιήθηκε μία ανάκληση τον Απρίλιο του 2017 στο Λουξεμβούργο γιατί θεωρήθηκε υψηλό το ποσοστό TCPP που υπήρχε στα στρώματα.

Β) Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. καθότι υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το Λουξεμβούργο έβαλε πολύ χαμηλά το όριο της ουσίας στα στρώματα, συγκρίνοντάς το με αυτό που υπάρχει στα παιχνίδια.

Γ) Την ίδια στιγμή στην Αγγλία, είναι υποχρεωμένοι, λόγω άλλων νόμων να έχουν υψηλότερο ποσοστό του TCPP γιατί είναι επιβραδυντικό καύσης και το θεωρούν απαραίτητο για ασφάλεια σε περίπτωση φωτιάς.

Δ) Αντίστοιχα, στο Βέλγιο τα στρώματα συνεχίζουν να πουλιούνται με TCPP μέσα, γιατί η Βελγική Κυβέρνηση απέρριψε την εισήγηση του Λουξεμβούργου.

Ε) Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως ενόσω η εταιρεία βρίσκεται ακόμη  σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι να βγει η τελική απόφαση, έχει αφαιρέσει τελείως το TCPP από τα στρώματα σε όλη την Ευρώπη, τα οποία πλέον φέρουν sticker TCPP free.

Γεγονός που μπορεί να δει απευθείας ο καταναλωτής στην Επίσημη σελίδα της ΕΕ https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=viewProduct&reference=A12/0904/18

όπου υπάρχει η φράση ” The manufacturer is now using TCPP-free foams for the new models produced. Products with the sticker “TCPP free” on their packaging are not concerned by this notification”

Μπορείτε να διαβάσετε τη δήλωση της εταιρείας Aerosleep στον ακόλουθο σύνδεσμο AEROSLEEP STATEMENT FOR COMMERCIAL PARTNERS

και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πιστοποιητικό OEKO-TEX στον ακόλουθο σύνδεσμο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ OEKO-TEX