Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ξανά τις τελευταίες μέρες ένας πίνακας ζωγραφικής που ανήκει στον Ζιλ Ζοζέφ Λεφέβρ και απεικονίζει μία νεαρή γυναίκα να ταΐζει έναν ηλικιωμένο κρατούμενο.
Αυτή η απεικόνιση αντλεί την έμπνευσή της από μία συγκλονιστική ιστορία ενός πατέρα που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ασιτία. Μην έχοντας άλλο τρόπο να περάσει φαγητό στο κελί του, η όμορφη Πέρο τάισε τον πατέρα της, τον Κίμωνα, από το ίδιο το στήθος της.
Η σπαρακτική αυτή ιστορία της Πέρο και του Κίμωνα, είναι γνωστή ως Caritas Romana (Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία) και περισσότερα από 300 έργα τέχνης έχουν αποτυπώσει τον αλλόκοτο αυτόν θηλασμό.

Η συγκινητική ιστορία του Κίμωνα και της Πέρο διασώθηκε από τον Ρωμαίο ιστορικό Βαλέριο Μάξιμο, που έγραψε το 31 μ.Χ. το έργο Πράξεων και λόγων αξιομνημόνευτων, βιβλία 9 (Factorum ac dictorum memorabilium, libri IX), μια ανθολογία ιστορικών αφηγήσεων, χωρισμένη κατά θέματα. Αναφέρεται σε ρωμαϊκά και ξένα ιστορικά γεγονότα και αντλεί από αρχαιότερες παρόμοιες συλλογές, αλλά και απευθείας από συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Τίτος Λίβιος κ.ά.

Το θέμα ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, από τα ρωμαϊκά χρόνια έως και τον 17ο αιώνα. Φιλοτεχνήθηκαν πολλοί πίνακες, καθώς και γλυπτά, με τη συγκεκριμένη σκηνή, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ιταλών και των Φλαμανδών μπαρόκ ζωγράφων, όπως Καραβάτζιο, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι και άλλοι.

Με τίτλο “Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία” (Caritas Romana – Roman Charity), παριστάνεται μια νέα, υγιής γυναίκα να θηλάζει έναν ηλικιωμένο και ημιθανή κατάδικο, τον δεσμώτη πατέρα της. Θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα ευσέβειας και αγάπης του παιδιού προς τον γονέα.

Η ίδια ιστορία μας λέει πως οι δεσμοφύλακες, όταν είδαν το περιστατικό, συμπόνεσαν πατέρα και κόρη. Οι αξιωματούχοι θαύμασαν την ανιδιοτέλεια της κόρης και απελευθέρωσαν τον πατέρα.
Από τον 18ο αιώνα και μετά το θέμα σταμάτησε να εικονογραφείται -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- γιατί εθεωρείτο άσεμνο.
Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθεται ένα αντίστοιχο έργο, φιλοτεχνημένο από τον Άντριεν φαν ντερ Βερφ.

Αντίστοιχη ιστορία έχει καταγράψει ο Βαλέριος Μάξιμος, που αργότερα έγινε γνωστή από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, για μία πληβεία μητέρα, η οποία φυλακίστηκε και την τάιζε με το στήθος της η κόρη της. Αρχικά, οι φρουροί θεώρησαν, ότι είναι μία ανήθικη πράξη, ωστόσο αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για μία αγνή αποτύπωση της φύσης και έτσι η καταδίκη ανεστάλη.
Διαβάστε επίσης:
Voucher για παιδικούς σταθμούς: Την Τρίτη τα προσωρινά αποτελέσματα για τους δικαιούχους
«Δεν έχω το αίμα του, αλλά δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερο πατέρα»
7χρονη παρέλυσε μετά από φρικτό ατύχημα σε κολύμπι – Σε θαύμα ελπίζουν οι γονείς της
