H πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα από δότη ηλικίας 3 μηνών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα

Η 6η Ιουνίου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (2005), που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 5,4 , τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 33,7 , στην Αυστρία 23,8 , στο Βέλγιο 21,7 , στη Γερμανία 12,2 , στη Σουηδία 11 και στην Ελβετία 10,4. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν.

Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής

Οι μεταμοσχεύσεις, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ιατρικής στον 20ο αιώνα, καθώς επιτρέπουν σε μέγιστο βαθμό την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος και την επιστροφή του λήπτη σε μια φυσιολογική ζωή.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως μεταμόσχευσης ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνα οφθαλμού από δότη ηλικίας 3 μηνών

Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Νικόλαο Ζιάκας, πραγματοποίησε επιτυχώς για πρώτη φορά παγκοσμίως, μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνα οφθαλμού από δότη ηλικίας 3 μηνών.Πρόκειται για τον νεότερο δότη στην παγκόσμια ιστορία των μεταμοσχεύσεων. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ τον Μάρτιο του 2017 από ιατρική ομάδα της Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς.Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε. Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη πρωτοποριακή μεταμόσχευση, το μόσχευμα παραμένει λειτουργικό χωρίς σημεία απόρριψης με αποτέλεσμα ο ασθενής να εξακολουθεί να έχει πολύ καλή όραση.

Μάλιστα, για αυτή του την πρωτοποριακή μεταμόσχευση απενεμήθη στον κ. Ζιάκα, Βραβείο Αριστείας Κλινικοεργαστηριακού Έργου και Εφαρμογής Καινοτόμων Μεθόδων και Τεχνικών.Όπως είναι γνωστό η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς που υπάρχει από δωρητές οργάνων.

«Στόχος μου είναι η αξιοποίηση όλο και περισσότερων μοσχευμάτων, και αν είναι δυνατόν από ένα δότη να παρασκευάζονται παραπάνω από δυο, έως και τέσσερα μοσχεύματα κερατοειδούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων και τη μείωση της τυφλότητας» αναφέρει ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Νικόλαος Ζιάκας.