Η απίστευτη ιστορία της Bebe Vio που στα 11 έμεινε ανάπηρη λόγω μηνιγγίτιδας και σήμερα είναι Πρωταθλήτρια Ξιφασκίας

Η Beatrice “Bebe” Maria Vio είναι η πιο δημοφιλής Ιταλίδα ξιφομάχος με αναπηρία, αφού μάχεται χρησιμοποιώντας αναπηρικό αμαξίδιο. Το κορίτσι αυτό αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του πώς μια τρομερή ατυχία μπορεί να μετατραπεί σε ένδοξο πεπρωμένο.

Γεννημένη στη Βενετία και μεγαλωμένη στο Mogliano Veneto, η Bebe κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, κερδίζοντας την Κινέζα Zhou Jingjing: Αυτό ήταν το αποκορύφωμα μια μακράς σειράς προσπαθειών και το γεγονός που την έκανε τόσο διάσημη ανά τον κόσμο.

Στην ηλικία των 11 ετών η Bebe μολύνθηκε από μηνιγγίτιδα, η οποία την οδήγησε σε ακρωτηριασμό τόσο των χεριών όσο και των ποδιών της και αρκετές ουλές στο πρόσωπο και το σώμα. Έπειτα από τρεις μήνες εντατικής αποκατάστασης και χάρη σε σε προσθετικά μέλη ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτήν, κατάφερε να επιστρέψει στην αγάπη της ζωής της, την ξιφασκία, με την οποία ασχολείται από 5 ετών.

Όπως εξηγεί στα μέσα ενημέρωσης, λίγο μετά το τέλος της αποκατάστασης πήγε κατευθείαν στο προσθετικό κέντρο λέγοντας: «Κάντε κάτι, δώστε μου κάτι, αλλά θέλω να επιστρέψω στην προπόνηση!» Οι επαγγελματίες που εργάζονταν εκεί της είπαν ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την ξιφασκία από την αναπηρική της καρέκλα. Η Bebe τότε απάντησε: «Ξιφασκία σε αναπηρικό καροτσάκι; Όχι, αυτό είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν το θέλω! ” Αργότερα, όμως, παραδέχτηκε ταπεινά πόσο αδαής ήταν για τον Παραολυμπιακό κόσμο και την αναπηρία γενικότερα. Από τότε και έπειτα ξεκίνησε η νέα της ζωή.

«Πώς θα μπορούσε αυτό να είναι δυνατό», ίσως αναρωτιέστε, «να δείξει τόσο γνήσιο και αήττητο τσαγανό;» Κανείς, ούτε καν οι ίδιοι οι γονείς της, δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει και να κρατήσει το ξίφος με τέτοια ευελιξία. Όλα τα εύσημα ανήκουν στην Bebe, στη δύναμη, την αισιοδοξία και το αγωνιστικό πνεύμα της, αλλά και στην ώθηση των δύο προπονητριών της, της Federica Berton και της Alice Esposito, που επέμειναν το 2010 να συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό ξιφασκίας σε αναπηρικό αμαξίδιο, κάνοντάς τήν την πρώτη αθλήτρια στον κόσμο που αγωνίζεται με προσθετικά χέρια.

Παρά τη νεαρή της ηλικία, πολλά είναι τα αθλητικά βραβεία που έχει κερδίσει από εκείνη την ημέρα: Το ιταλικό πρωτάθλημα κάτω των 20 το 2011, το διπλό χρυσό στους Ευρωπαϊκούς του Στρασβούργου του 2014 για την ατομική και ομαδική εμφάνιση, χρυσό και πάλι την ίδια χρονιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κάτω των 17 στη Βαρσοβία. Πιο πρόσφατα, η Bebe κέρδισε ένα ακόμη χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Eger το 2015, ενώ στα παιχνίδια της Casale Monferrato, το 2016, κέρδισε το ευρωπαϊκό χρυσό.

Σήμερα, η αθλητική καριέρα της Bebe έχει γίνει έμβλημα στο πώς να μετατρέψεις μια σοβαρή αναπηρία σε ένα ξεχωριστό δώρο ζωής και είναι αυτό που ενέπνευσε τους γονείς της να δημιουργήσουν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Το “Art4sport Onlus” προωθεί τον αθλητισμό για νέους που έχουν ακρωτηριαστεί και βοηθά τις προσπάθειές τους να πετύχουν.

Σήμερα, τα κέρδη και οι ενέργειες της Bebe Vio δεν περιορίζονται μόνο στον αθλητισμό. Έχει δεσμευτεί σε πολλές εκστρατείες για εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας, ποζάροντας για την κορυφαία Αυστραλή φωτογράφο Anne Geddes. Ακόμα, βρέθηκε απεσταλμένη της ιταλικής κυβέρνησης στο τελευταίο επίσημο δείπνο της κυβέρνησης Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο.

Beatrice Vio (known as BeBe to her friends and family) contracted meningitis when she was 11 years old, leading to the…

Δημοσιεύτηκε από Anne Geddes στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτό που λατρεύει πάντως περισσότερο το κοινό σε αυτήν είναι ο αυτοσαρκασμός της κάθε φορά που ανοίγει το στόμα της: “Η μαμά μου έλεγε πάντα, ότι μπορώ να γίνω ό,τι ονειρεύομαι στη ζωή… έτσι αποφάσισα να γίνω… σελφοκόνταρο!” και ποζάρει κρατώντας το κινητό με το προσθετικό της χέρι.

«Το να είσαι ξεχωριστός σημαίνει να μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η αδυναμία σου μπορεί να είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία να είσαι περισσότερο υπερήφανος» λέει η ίδια και επικαλούμενη τον Sir Edmund Hillary καταλήγει «δεν είναι το βουνό που κατακτούμε, αλλά τον εαυτό μας» -μέχρι στιγμής η Bebe φαίνεται να έχει κατακτήσει απόλυτα την κορυφή του εαυτού της!

Πηγή: segmento.com.au

πηγή κεντρική φωτό: cosmopolitan.com/it