Η δασκάλα του «Challenger»: Ήθελε να ταξιδέψει στο Διάστημα για να το διηγηθεί στους μαθητές και τα παιδιά της

Ήταν Ιανουάριος του 1986, όταν ένας απλός πολίτης των ΗΠΑ θα συμμετείχε για πρώτη φορά στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ο τότε πρόεδρος, Ρόναλντ Ρίγκαν, έλαβε απόφαση για δικαίωμα αίτησης συμμετοχές για δασκάλους.  Επιλέχθηκε η δασκάλα, Κρίστα ΜακΌλιφ, η οποία δίδασκε σε σχολείο του Νιου Χάμσαϊρ.

Θα αποτελούσε μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου «Challenger», η μοίρα του οποίου ήταν να μην φτάσει ποτέ στον προορισμό του.

Wikipedia

Οι συνεχείς αναβολές της εκτόξευσης

Η εκτόξευση του Challenger ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου 1986, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω εργασιών στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Προγραμματίζεται για τις 27 του ίδιου μήνα, ωστόσο και πάλι αναβάλλεται λόγω καιρικών συνθηκών. Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα, παρουσιάζεται ένα πρόβλημα στη θυρίδα εισόδου και η τελική ημερομηνία εκτόξευσης ήταν η επόμενη.

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιανουαρίου 1986. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιούνταν η πρώτη ολοκληρωμένη αποστολή της NASA από την ημέρα που πάτησε για πρώτη φορά ο άνθρωπος στη Σελήνη.

Με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια τηλεθεατές είχαν στηθεί μπροστά στις οθόνες τους και περίμεναν την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το γεγονός αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία, ακριβώς γιατί ήταν η πρώτη φορά που στην αποστολή συμμετείχε απλός πολίτης.

Ώρα 11.39 το πρωί: Το «Challenger» εκτοξεύεται με τη διαδικασία να μεταδίδεται ζωντανά. Στο Κέντρο Κένεντι βρίσκονταν συγγενείς και φίλοι του πληρώματος, προκειμένου να παρακολουθήσουν το γεγονός.

Η τελευταία επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου

Όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά, με το κέντρο ελέγχου να δίνει εντολή για αύξηση της ισχύος:

– «Challenger, δώσε την μέγιστη ισχύ στους κινητήρες σου».

– «Ελήφθη, βάζω μέγιστη ισχύ»…

Ήταν η τελευταία επικοινωνία του κέντρου ελέγχου με το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου. Ακριβώς, 70 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση μία τεράστια πύρινη σφαίρα φάνηκε στον ουρανό, ενώ οι δύο πύραυλοι του στερεού προωθητικού απομακρύνθηκαν πετώντας ακανόνιστα.

Εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούσαν τη μεγάλη καταστροφή σε απευθείας μετάδοση, ενώ οι συγγενείς που βρίσκονταν στο κέντρο Κένεντι κοιτούσαν τον ουρανό «παγωμένοι», χωρίς να πιστεύουν αυτό που μόλις είχε συμβεί.

Σε βίντεο που απεικονίζει τη καταστροφή, φάνηκε ότι ο θάλαμος του πληρώματος αποσπάστηκε ακέραιος και εκσφενδονίστηκε στον αέρα.

Ήθελε να διηγηθεί την εμπειρία της στους μαθητές και τα παιδιά της

H Κρίστα ΜακΌΛιφ (δεύτερη από αριστερά) Φωτό: Wikipedia

Η Κρίστα ΜακΌλιφ αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στην αποστολή και ήταν εκείνη που επιλέχθηκε ανάμεσα σε σε 11.000 υποψηφίους.

Όπως είχε πει η ίδια, ήθελε να συμμετάσχει σε αυτό το ταξίδι για να διηγηθεί την εμπειρία της, τόσο στους μαθητές της,  όσο και στα τρία της παιδιά.

Ωστόσο, η ζωή είχε άλλα σχέδια.

Η ΜακΌλιφ «χάθηκε» μαζί με τα υπόλοιπα έξι μέλη του πληρώματος, τους Μάικλ Σμιθ, Φράνσις Σκόμπι (διοικητής), Ρόναλντ ΜακΝάιαρ, Έλισον Ονιζούκα, Γκρεγκ Τζάρβις και Τζούντιθ Ρέζνικ.

Τι προκάλεσε την έκρηξη

Μετά την καταστροφή του «Challenger» ακολούθησαν πολλές εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος. Ωστόσο, η εκδοχή που επικράτησε ήταν ότι οι πύραυλοι προώθησης είχαν υποστεί βλάβη λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας της εποχής. Το σενάριο αυτό ενισχύεται, καθώς η εκτόξευση αναβλήθηκε δύο φορές και τελικά έγινε έξι μέρες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι μηχανικοί του διαστημόπλοιου είχαν προειδοποιήσει το ίδιο πρωί τη NASA, ότι οι δακτύλιοι που σφραγίζουν τους πυραύλους προώθησης ήταν πάρα πολύ ευάλωτοι σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ίδιοι είχαν πει ότι η ανησυχία τους δεν έτυχε της απαραίτητης σοβαρότητας…