Η διάσημη όπερα του Πουτσίνι «Τουραντότ, η Πριγκίπισσα του Πεκίνου» έγινε μουσικό-θεατρικό παραμύθι!

της Κλέλιας Κλούντζου

Η διάσημη όπερα του Πουτσίνι «Τουραντότ, η Πριγκίπισσα του Πεκίνου» έγινε μουσικό-θεατρικό παραμύθι και σύντομα όλα τα παιδιά στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν!

Δημιουργός του είναι η υψίφωνος – φιλόλογος Τζίνα Φωτεινοπούλου, ενώ στις «φωνές» του παραμυθιού είναι οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου, Νίκος Κουρής, Θανάσης Αλευράς, Θανάσης Τσαλταμπάσης και Μιχάλης Οικονόμου!

Η όπερα μπαίνει στην συνείδηση των παιδιών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η όπερα μπαίνει στην συνείδηση των παιδιών, αφού την απολαμβάνουμε στην Ελληνική γλώσσα και μας μεταφέρει με ένα μοναδικό παραμυθένιο τρόπο στα βάθη της Ανατολής, στην μακρινή Κίνα.

«Η Τουραντότ είναι το πρωτογέννημα μιας ιδέας. Αποφάσισα να γράψω παραμύθια για παιδιά 10 ετών και άνω, καθώς θα πρέπει να έχουν μια γλωσσική κατάρτιση για να κατανοήσουν το κείμενο. Ήθελα να μεταφέρω τις 12 όπερες του Τζιάκομο Πουτσίνι σε παραμύθια. Η Τουραντότ γράφτηκε την Άνοιξη του 2019 αλλά όλη η παραγωγή και το ηχογράφημα έγιναν κατά την περίοδο της καραντίνας. Συμμετέχουν 50 καλλιτέχνες και 14 παιδιά. Εικαστικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, χορωδοί, μουσικολόγοι, ηχολήπτες και τα παιδιά», λέει στο Infokids, η δημιουργός Τζίνα Φωτεινοπούλου.

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΜΟΥ»

Η διάσημη όπερα του Πουτσίνι «Τουραντότ, η Πριγκίπισσα του Πεκίνου» έγινε μουσικό-θεατρικό παραμύθι!

Η Ελληνιδα σοπράνο, θέλησε να μεταφέρει όπως λέει, μία υψηλή μορφή τέχνης, αρχικά στα παιδιά της και έψαχνε τρόπους για να το καταφέρει.

«Τα παιδιά μου είναι η πηγή της έμπνευσής μου. Το 2018 , η κόρη μου, έπαιζε στο πιάνο ένα θέμα από την όπερα «Μποέμ» του Πουτσίνι. Ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να τους μιλώ για την ιστορία της όπερας. Ξεκίνησα να τους αφηγούμαι την ιστορία του Πουτσίνι. Έπρεπε να μεταφέρω μία υψηλή μορφή τέχνης σε δύο παιδιά 10 και 11 ετών. Μεγένθυνα τα κωμικά στοιχεία, ελάφρυνα τα δραματικά και αυτοσχεδίαζα, χρησιμοποιώντας στίχους με ρυθμό και συνήθως ομοιοκαταληξία.

Όταν είδα ότι από την προφορική αφήγηση τα παιδιά μου, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον ξεκίνησα να γράφω. Αρχικά, ξεκίνησα με άλλες όπερες, η «Τουραντότ» όμως, είναι η πρώτη από τις όπερες που γίνεται έκδοση.

Από τις 12 όπερες του Πουτσίνι, η Τουραντότ έχει ένα πολύ ευτυχισμένο τέλος, ένα happy end. Έχει πολύ ωραία στοιχεία που θα εξίταραν τη φαντασία των παιδιών, επειδή τοποθετείται στη μυθολογική Κίνα. Πάντοτε σκεφτόμουν τη σκηνή ,οπότε σκηνογραφικά έφτιαχνα ωραίες εικόνες. Σκηνογραφικά στο θέατρο και εικονογραφικά στο παραμύθι. Μέσα στο παραμύθι ο Πουτσίνι σκιαγραφεί πάρα πολύ ωραία αντίθετους χαρακτήρες. Αυτός, εισήγαγε στις όπερες τη μικρή ερωτευμένη γυναίκα. Μου έδινε ξεκάθαρους χαρακτήρες, που θα μπορούσα να τους παρουσιάσω στα παιδιά.

Μέσα στην όπερα, περιλαμβάνεται σύνολο παιδιών, παιδικές χορωδίες. Μου άρεσε πάρα πολύ ο συμβολισμός, διότι απευθύνεται σε παιδιά. Στην όπερα, τα παιδιά είναι η «ψυχή» της Κίνας και σε εμένα, τα παιδιά έδιναν την ψυχή όλου αυτού που κάνουμε σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Σκοπός του παραμυθιού είναι φυτεύσουμε το σπόρο ,για να αποδώσει καρπούς στο μέλλον και το μέλλον είναι τα παιδιά μας. Αυτό το παραμύθι ήταν ένα δώρο στα παιδιά μου και χάρη σε αυτά, αποφάσισα να ανοίξω την αγκαλιά μου στα παιδιά του κόσμου. Είναι ουσιαστικά ένα δώρο από τη μαμά προς τα παιδιά της», επισημαίνει η κυρία Φωτεινοπούλου.

«ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»

Η δημιουργός συμπράττει με τους δημοφιλείς ηθοποιούς Νικήτα Τσακίρογλου, Νίκο Κουρή, Θανάση Αλευρά, Θανάση Τσαλταμπάση, Μιχάλη Οικονόμου, με τον τενόρο Γιάννη Φίλια, καθώς και με 50 ακόμη καλλιτέχνες και 3 Χορωδίες με παιδιά και εφήβους, στην δημιουργία ενός παραμυθιού που όμοιό του δεν έχει υπάρξει.

Ο Νίκος Κουρής αφηγείται το μύθο και μας μεταφέρει σ’ ένα ταξίδι βαθιά πίσω στο χρόνο , στα βάθη της Ανατολής , στη μακρινή Κίνα. Ο Νικήτας Τσακίρογλου «ντύνεται» τον ρόλο του γέροντα Τιμούρ, του έκπτωτου βασιλιά των Τατάρων.

Ο Θανάσης Αλευράς, Θανάσης Τσαλταμπάσης και Μιχάλης Οικονόμου «υποδύονται» φωνητικά -με σπαρταριστούς κωμικούς αυτοσχεδιασμούς και τραγούδι- τους τρεις αξιωματούχους του αυτοκράτορα, τον μέγα σφραγιδοφύλακα Πινγκ, τον μέγα μάγειρα Πανγκ και τον μέγα διαχειριστή Πονγκ. Ο τενόρος Γιάννης Φίλιας ενσαρκώνει τον ρόλο του Κάλαφ, γιο του γέροντα Τιμούρ και ως εκ τούτου έκπτωτου πρίγκιπα των Τατάρων και ερμηνεύει την διάσημη άρια του έργου Nessun dorma. Η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου ερμηνεύει φωνητικά και τους δύο πρωταγωνιστικούς γυναικείους ρόλους της όπερας.

«Όταν επικοινώνησα την ιδέα με όλους αυτούς τους ηθοποιούς, ενθουσιάστηκαν όλοι. Η επιλογή του Νίκου Κουρή, που είναι ο αφηγητής, ήταν ιδιαιτέρως εύστοχη. Έχει καθαρή φωνή, με σωστό ρυθμό και δεν χρωματίζει τη φωνή παραπάνω από ό,τι πρέπει. Η αφηγηματική του απόδοση «κούμπωσε» ακριβώς με αυτό που είχα στο μυαλό μου. Οι τρεις κωμικοί ηθοποιοί (Τσαλταμπάσης, Αλευράς, Οικονόμου) ήταν εξαιρετικοί στη συνεργασία. Για τον Νικήτα Τσακίρογλου τι να πω. Είναι μεγάλη μου τιμή που τον είχα στο πλάι μου στο ηχογράφημα. Εκεί φάνηκε ποσο «τεράστιος» είναι αυτός ο ηθοποιός, ο οποίος είχε τόση εμπειρία. Έκατσε απέναντί μου ως μαθητής, να ακούσει τι είχα να του πω. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους. Το να είσαι δια βίου μαθητής ήτανε ένα κέρδος. Οι άνθρωποι αυτοί εκτός ότι αγκάλιασαν το έργο με αγάπη, αφοσίωση και επαγγελματισμό , μου χάρισαν υπέροχες στιγμές και στιγμές δημιουργίας», αναφέρει η κυρία Φωτεινοπούλου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «ΤΟΥΡΑΝΤΟΤ»

«Άκαμπτη και αγέλαστη σαν άγαλμα…» έλεγαν ότι ήταν η πριγκίπισσα Τουραντότ, αλλά ταυτόχρονα «Λευκή σαν το χιόνι, διάφανη σαν Θεά» … Όλοι στην αυτοκρατορία της Κίνας αλλά και έξω από αυτήν μιλούσαν για την εξωπραγματική ομορφιά της νεαρής πριγκίπισσας…

Πρίγκιπες απ’ όλα τα πέρατα της Κίνας ήθελαν να την παντρευτούν.

Η πριγκίπισσα όμως είχε βγάλει ξεκάθαρο διάταγμα:

Όποιος πρίγκιπας επιθυμούσε να την παντρευτεί, θα έπρεπε πρώτα να βρει τη λύση τριών αινιγμάτων που εκείνη θα του έθετε.

Άραγε ο νέος υποψήφιος μνηστήρας, ο τολμηρός πρίγκιπας Κάλαφ, θα σταθεί τυχερός; Θα καταφέρει να βρει τη λύση των τριών αινιγμάτων και να παντρευτεί την πριγκίπισσα; Ποιος ο κίνδυνος; Ποια τα εμπόδια; Θα επικρατήσει η ειρήνη στην Κίνα; Θα χαρεί επιτέλους ο λαός; Το μόνο που μπορεί να σώσει το μέλλον της Κίνας είναι η νίκη του Πρίγκιπα!

Όλη η ιστορία στο βιβλίο της Τζίνας Φωτεινοπούλου και στο διπλό CD που το συνοδεύει, σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο αποσπάσματα από την προετοιμασία του παραμυθιού:

Διαβάστε ακόμα:

Έκκληση για τον 7χρονο Άγγελο που διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα

Ο μπακαλιάρος της γιαγιάς

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Τα παιδιά της έφτασαν στην Εκκλησία για το “‘υστατο χαίρε” (φωτό)