«Η γυναίκα μου μόλις γέννησε το πρώτο μας παιδί, αλλά νιώθω ότι μόνο εκείνη μπορεί να ασχοληθεί μαζί του…»

«Η γυναίκα μου μόλις γέννησε το πρώτο μας παιδί. Παρόλο που είναι αγόρι δυσκολεύομαι να περάσω χρόνο μαζί του. Νιώθω ότι είναι μια φάση που μόνο η μαμά μπορεί να ασχοληθεί με το παιδί. Εγώ νιώθω ότι θα ασχοληθώ αργότερα όταν θα μπορεί να μιλήσει. Η γυναίκα μου όμως με πιέζει και μου λέει ότι κάνω λάθος. Εγώ όμως δεν ξέρω τι να κάνω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;»

Απαντά η Ίρις Κρέμερ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – www.lifemade.gr

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να αποκτήσει το πρώτο του παιδί, τότε κάνουν μια μεγάλη βουτιά στο άγνωστο! Κανένας από τους δύο δεν ξέρει πώς ακριβώς θα είναι η ζωή τους. Η μητέρα περνάει με το βρέφος περισσότερο χρόνο, καθώς η εγκυμοσύνη την προετοιμάζει για το δέσιμο και την καθημερινή φροντίδα που πρέπει, από έμβρυο κιόλας, να προσφέρει στο παιδί της. Ο πατέρας το βιώνει αυτό σαν παρατηρητής, εκτός αν συμμετέχει ενεργά σε όλο αυτό σαν μέλος μιας «αποστολής». Ένα βρέφος μπορεί να θηλάζει από το στήθος της μητέρας, αλλά οι ανάγκες του δεν σταματάνε στην τροφή. Η συναισθηματική τροφή είναι ακόμα πιο σημαντική και την έχει ανάγκη σε ποσότητα και σε διαφορετική ποιότητα. Είναι αλλιώς το ερέθισμα που παίρνει από τη μητέρα και διαφορετικό από τον πατέρα.

Τα παιδιά ακόμα και μωρά μπορούν έστω θολά, να ξεχωρίσουν φιγούρες και να νιώσουν εξοικείωση από μικρά με παραπάνω από έναν ανθρώπους. Εσείς σαν πατέρας μπορείτε από τώρα να αρχίσετε να χτίζετε τη σχέση με το γιο σας. Ακόμα και η φωνή σας μέσα από μία ιστορία, ένα τραγούδι, τα χάδια σας και τη διαφορετική μυρωδιά σας μπορούν να προσφέρουν γνώση, αλλά και την οικειότητα που χρειάζεστε σαν πατέρας με γιο. Αυτό το πλάσμα είναι κομμάτι και του δικού σας σώματος. Εκτός από το συναισθηματικό κομμάτι, μπορείτε να συμβάλλετε και πρακτικά στο άλλαγμα ή στο μπάνιο του μωρού, ή ακόμα και στον ύπνο και αργότερα στο φαγητό. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκουράσετε τη σύντροφό σας, κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά συναισθηματικά και θα νιώσετε κι εσείς βαθύτερη αγάπη για το παιδί σας.