Η κυβέρνηση Τραμπ απαγορεύει τη χρηματοδότηση ΜΚΟ που ενημερώνουν για την αντισύλληψη

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τρεις εκτελεστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων μία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών ανά τον πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Τραμπ απαγορεύει τη χρηματοδότηση διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια, ενημέρωση και συμβουλεύουν για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και αναπαραγωγικών επιλογών.

Οι ΗΠΑ δαπανούν κάθε χρόνο περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε τέτοιου είδους προγράμματα, καθιστώντας εφικτό σε 27 εκατομμύρια γυναίκες και ζευγάρια να έχουν πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης και να ενημερώνονται για τις υπάρχουσες μεθόδους και τις επιλογές που έχουν. Από τα χρήματα που πηγαίνουν στα προγράμματα αυτά, ούτε ένα δολάριο δεν πηγαίνει σε αμβλώσεις. Εξάλλου, στις ΗΠΑ υπάρχει εν ισχύ νόμος από το 1973 (Helmes Amendment) που απαγορεύει τη χρηματοδότηση αμβλώσεων στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της πολιτικής που τώρα επαναφέρει ο Τραμπ, υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός δεν είναι αρκετά ισχυρός. Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που κάνει είναι να στερεί από τις γυναίκες την απαραίτητη ενημέρωση για το πώς θα αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τους στερεί τα μέσα για να προφυλαχθούν από αυτή. Οι δε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες οδηγούν συχνά τις γυναίκες σε επιλογές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 21 εκατομμύρια γυναίκες το χρόνο υποβάλλονται σε μη ασφαλής αμβλώσεις και αντιστοιχούν στο 13% των περιστατικών μητρικής θνησιμότητας. Η δε έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και μέσων προφύλαξης κατά την τέλεση της σεξουαλικής πράξης, εκθέτει άνδρες και γυναίκες σε επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά στο AIDS και μάλιστα σε χώρες που η πρόσβαση σε ιατρικό προσωπικό και φαρμακευτική αγωγή είναι μια πρόκληση ή απλά ανύπαρκτη.