Η μαμά Αφροδίτη μαλώνει τον γιο Έρωτα: Γιατί η Ελληνίδα μάνα υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων

Πόσα και πόσα δεν έχουμε ακούσει για την Ελληνίδα Μάνα και πόσα δεν έχουμε ζήσει από τις δικές μας. «Θανατηφόρες ατάκες», το ταπεράκι με το φαγητό, τα all time classic «ζακέτα να πάρεις», «άμα πέσεις και χτυπήσεις, θα τις φας», «τι το πέρασες εδώ ξενοδοχείο;» και άλλα τέτοια.

Και φυσικά, όταν μας κυνηγά για να μας τις «βρέξει» σήμα κατατεθέν – τι άλλο;- η παντόφλα! Και δεν είναι μία 80’s συνήθεια αυτή, υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και μάλιστα έχει και…θεϊκή προέλευση.

Κάτι αντίστοιχο, λοιπόν, έκανε και η Θεά Αφροδίτη, στο άτακτο ανυπάκουο και σκανταλιάρικο παιδί τον Έρωτα (αντιλαμβάνεστε).  Καλλιτεχνήματα, αλλά και κείμενα του Λουκιανού αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και αποτυπώνουν την όμορφη θεά να κυνηγά τον μικρό Έρωτα με το σανδάλι, γιατί κάπου πάλι τα έκανε «θάλασσα».

Αρκεί να δείτε τα παρακάτω έργα. Αρχικά έχουμε έναν ασημένιο καθρέφτη του 2ου – 1ου αιώνα πΧ με παράσταση της Αφροδίτης να δέρνει τον Έρωτα με το σανδάλι της.

Τον μαλώνει, όπως κάθε μαμά, και τον απειλεί, ότι θα του πάρει τα αγαπημένα του παιχνίδια, το τόξο και τα βέλη, όπως στον πίνακα που βλέπετε:

Πίνακας: Η Αφροδίτη αφοπλίζει τον Έρωτα – Paolo Veronese (1555)

Άλλοτε τον κυνηγά, τον «ξυλοφορτώνει» με το σανδάλι της ή του δένει στο πόδι μία σιδερένια μπάλα. Καλά βέβαια αυτό το τελευταίο δεν το κάνει η σημερινή Ελληνίδα μάνα, αλλά… μία παντοφλιά στον ποπό, όλοι την έχουμε φάει.

Αναπόφευκτα σαν παιδί και ο Έρωτας εικονίζεται να κλαίει και να σκουπίζει τα δάκρυά του ή κουρασμένος ξαποσταίνει στο δικέλλι της καταναγκαστικής του εργασίας.

«Άσ’ τα είναι άτακτος (…) πολλές φορές τον απείλησα, ότι αν δεν σταματήσει να κάνει αυτά τα πράγματα, θα του σπάσω το τόξο και τη φαρέτρα, ότι θα του πάρω τα φτερά, μέχρι και που του τις έβρεξα στα πισινάκια με το σανδάλι», φαίνεται να εξομολογείται η «αγανακτισμένη μάνα» Αφροδίτη στη Σελήνη, όπως περιγράφει ο Λουκιανός στο έργο του «Θεών Διάλογοι».

Αθάνατη Ελληνίδα Μάνα!

Διαβάστε επίσης:

Τι έδειξε η νεκροψία της 22χρονης Γεωργίας – “Ήταν ένα χρυσό κορίτσι, παιδί βιοπαλαιστών. Ο μπαμπάς της δίνει μάχη με τον καρκίνο”

Light: «Δε φέρω ευθύνη ως πρότυπο για τα παιδιά, αν ο γονιός τα αφήνει να με ακούν δικό του θέμα»

«Eίμαστε δύο Κωστάκια και αν πάθω πράμα, θα έχω το γιο μου να με αντικαταστήσει»: Τα λόγια του 22χρονου μπαμπά πριν σκοτωθεί