Η πανδημία έχει οδηγήσει τους έφηβους σε έναν μεγάλο κίνδυνο που δεν πρέπει να παραβλέπουμε!

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει και εσείς, ότι από την περασμένη άνοιξη τα έφηβα παιδιά μας έχουν βιώσει διάφορες, συχνά αντικρουόμενες, ψυχο-συναισθηματικές καταστάσεις: Στην αρχή ενθουσιάστηκαν που τα σχολεία έκλεισαν, όμως μετά άρχισε η βαρεμάρα, όταν κατάλαβαν τι σήμαινε όλο αυτό πραγματικά. Μετά άρχισαν να βιώνουν τρομακτικές στιγμές μοναξιάς, μετά ήρθε το καλοκαίρι οπότε χαλάρωσαν, όμως τα νέα μέτρα τους έχουν βάλει ξανά σε μια διαδικασία άγχους και περιορισμού, την οποία αρχίζουν πλέον να αποδέχονται, ως νέα δεδομένη κατάσταση. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν.

Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο τι θα αφήσει στα παιδιά μας το 2020 μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για μια χρονιά που δεν μοιάζει σε καμία άλλη και κάθε φορά που ελπίζουμε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, κάτι καινούργιο έρχεται για να μας αλλάξει γνώμη.

Αυτό, όμως, που πολλοί γονείς παρατηρούν -ψάξτε το, πριν να είναι αργά- είναι, ότι όλη αυτή η αναστάτωση -με την πανδημία, τα κλειστά σχολεία, τις κοινωνικές αναταραχές, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την οικονομική ανασφάλεια- έχει οδηγήσει τα παιδιά, και δη τους εφήβους, στο να τρώνε περισσότερο. Και όχι απλά περισσότερο, αλλά και πολύ χειρότερα. Αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία, καθώς μας κάνει να αναρωτιόμαστε κατά πόσο προσπαθούν τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο να βρουν μια ανακούφιση ή να αποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους.

Mια διαταταρχή όμοια με μετα-τραυματικό στρες

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό μελέτη που έδειχνε πώς έχει επηρεάσει τους ανθρώπους η πανδημία σε επίπεδο ψυχολογίας και συμπεριφοράς. Η μελέτη αυτή επικεντρωνόταν στα μικρά παιδιά, όμως έδινε και στοιχεία για τα παιδιά στην εφηβεία, σύμφωνα με τα οποία αυτά εμφάνιζαν μια διαταταρχή όμοια με μετα-τραυματικό στρες και άγχος, τα οποία οδηγούν σε διατροφικές διαταρχές.

Η παιδίατρος, με ειδίκευση στην εφηβική ηλικία, Hina J. Talib, M.D., μιλώντας στο περιοδικό The Science Times  είπε, ότι οι έφηβοι, πέρα από τις γνωστές συναισθηματικές δυσκολίες που εμφάνιζαν πριν την πανδημία, πλέον εμφανίζουν και νέα συμπτώματα που σχετίζονται με τον Covid-19 και που έχουν να κάνουν με την απομόνωση και τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Η δε ελπίδα, ότι η κατάσταση θα έφτιαχνε από το φθινόπωρο και μετά, και η αναίρεση αυτής που ακολούθησε, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον νου τους…

Αν, λοιπόν, διαπιστώσετε ότι το τελευταίο διάστημα το παιδί σας τρώει πολύ λιγότερο ή πολύ περισσότερο, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Η διατροφολόγος Anna M. Lutz λέει, ότι οι διατροφικές διαταραχές πολύ συχνά προκαλούνται από την ασυνείδητη προσπάθειά μας να κερδίσουμε τον έλεγχο σε μία κατάσταση -και αυτή τη στιγμή, τα πάντα στη ζωή μας μοιάζουν εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τη Lutz, θα πρέπει να παρατηρούμε διακριτικά, αν το παιδί μας π.χ. τρώει στα κρυφά, τρώει ξεχωριστά από τους υπόλοιπους στην οικογένεια, παθαίνει εμμονή με την άσκηση και αρνείται να σταματήσει ακόμα κι αν τραυματίζεται, αφήνει μεγάλες ποσότητες φαγητού που δεν τρώει, απομονώνεται και χάνει ή παίρνει πολύ βάρος.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να παρατηρήσουν αν το παιδί τους λέει πράγματα, όπως “Είμαι χοντρή”, “αν παχύνω θα δείχνω χάλια”, “η κοιλιά μου είναι τεράστια” κ.λ.π., καθώς πρόκειται για φράσεις που μπορεί να υποδεικνύουν διατροφικές διαταραχές και που απαιτούν να μιλήσετε στο παιδί σας άμεσα, εκφράζοντάς του την αγωνία σας.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να ανοίγουμε τέτοιες συζητήσεις με τα έφηβα παιδιά μας, είναι κάτι που χρειάζεται να κάνουμε αυτή την περίοδο, καθώς έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι τα υποοστηρίζουμε. Είναι σημαντικό να τα ακούμε, να τα παρατηρήσουμε, ώστε να μπορούμε να τα βοηθάμε όταν χρειάζεται ή να ζητάμε από κάποιον ειδικό να το κάνει. Το σημαντικότερο που έχει ένας γονιός να κάνει, αναφορικά με την ψυχική υγεία του παιδιού του, είναι να βρίσκει τρόπο να το βοηθά εγκαίρως. Ειδικά τώρα, στη φάση που διανύουμε.

Το να βοηθάμε το παιδί μας να διαχειρίζεται όλη αυτή την τρέλα και την αβεβαιότητα με υγιείς τρόπους είναι μάλλον ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορούμε να του δώσουμε κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: scarymommy.com