Μια συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό στο Boredpanda ο Tom Marshall, ο οποίος αναλαμβάνει επαγγελματικά να βάλει χρώμα και να αποκαταστήσει παλιές και φθαρμένες φωτογραφίες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα το Ολοκαυτώματος, ο Marshall παρουσιάζει μία σειρά από έγχρωμες ιστορικές φωτογραφίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς, κατά τους πρώτους μήνες του 1945.
Ο χρωματισμός και η αποκατάσταση των εν λόγω φωτογραφιών ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο project για τον Marshall, καθώς τα στιγμιότυπα ήταν πραγματικά σοκαριστικά. Ωστόσο, έχει σημασία να διαδοθούν στην ανθρωπότητα, ώστε να γνωρίζουν όλοι τι εγκλήματα είναι ικανός να να κάνει ένας άνθρωπος. “Ένιωσα άρρωστος καθώς οι παλιές εικόνες έπαιρναν νέα ζωή, αλλά θεώρησα ότι είναι σημαντικό να συνεχίσω για να θυμήσω στον κόσμο -ιδιαίτερα στις νεώτερες γενιές- ότι όλα αυτά αποτελούν ιστορικά δεδομένα, τα οποία δεν απέχουν και τόσο πολύ από το σήμερα…
Παιδιά στο Άουσβιτς
Από το ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, τον Ιανουάριο του 1945.
Πεινασμένοι άντρες στο Ebensee
To Ebensee ήταν ένα μικρότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, δίπλα στο Mauthausen στην Αυστρία. Εκεί γίνονταν τα γνωστά “επιστημονικά” πειράματα. Απελευθερώθηκε από το 80ο Τάγμα του Αμερικανικού Στρατού.
Istvan Reiner
Στα 4 χρόνια του χαμογελά καθώς τραβούν το πορτρέτο του, λίγο πριν δολοφονηθεί στο Άουσβιτς.
Άνδρες στο Lager Nordhausen
Μετά την απελευθέρωσή τους…
18χρονο κορίτσι από τη Ρωσία
Η κοπέλα φωτογραφήθηκε κατά την απελευθέρωσή της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου (1945). Επρόκειτο για το πρώτο στρατόπεδο των Γερμανών, το οποίο άνοιξε το 1933. Περισσότεροι από 31 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί.
Ένας ζωντανός σκελετός
Ένας από τους αμέτρητους κρατούμενους του Ebensee.
Καίγοντας το Bergen-Belsen
H φωτογραφία τραβήχτηκε από τον προ- παππού του Marshall ο οποίος υπηρετούσε στον Βρετανικό στρατό και μπήκε στο στρατόπεδο τον Απρίλιο του 1940. Η φωτιά μπήκε για να απολυμανθεί η περιοχή από τον τύφο που μάστιζε τους κρατούμενους εκεί.
Από τον ίδιο προ- παππού προέρχεται και η παρακάτω εικόνα:
Γυναίκα στο Bergen-Belsen
Ένα από τα θύματα του Bergen-Belsen ήταν και η παραπάνω γυναίκα . Στο πρόσωπό της φαίνονται τα τραύματα από τα χτυπήματα των SS.
Επιζών του Ολοκαυτώματος
Δύσκολα βρίσκει κανείς ελπίδα στις φωτογραφίες αυτές, όμως η συγκεκριμένη αποδεικνύει, ότι υπήρξαν επιζόντες από το Ολοκαύτωμα πολλοί εκ των οποίων ζουν μέχρι σήμερα… Το παιδάκι παραπάνω διασώθηκε από στρατόπεδο συγκέντρωσης και βρίσκεται σε κρεβάτι νοσοκομείου της νότιας Σουηδίας (1945).