Πέμπτη 1 Μαΐου
Έρχεται ο δωρεάν «Προσωπικός Παιδίατρος» - Πόσα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην α' φάση

Η σιωπηλή πανδημία που θερίζει τα παιδιά: Μικροβιακή αντοχή χωρίς σύνορα

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά πέθαναν το 2022 λόγω λοιμώξεων που σχετίζονται με μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESCMID Global 2025 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, όπου καταγράφηκαν αντίστοιχα πάνω από 752.000 και 659.000 παιδικοί θάνατοι, εξαιτίας επιπλοκών που προκλήθηκαν από ανθεκτικά μικρόβια.

Η μικροβιακή αντοχή εντείνεται κυρίως σε χώρες με περιορισμένους πόρους, λόγω συνθηκών όπως ο υπερκορεσμός των νοσοκομείων, η ανεπαρκής υγιεινή, η ελλιπής πρόληψη λοιμώξεων και η απουσία αποτελεσματικών διαγνωστικών εργαλείων. Η εκτεταμένη χρήση και η κατάχρηση αντιβιοτικών, συχνά χωρίς σωστή διάγνωση, επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Επιπλέον, η έλλειψη συστηματικής επιτήρησης καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση της ανθεκτικότητας και την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών στρατηγικών.

Σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν δύο εκατομμύρια από τους παιδικούς θανάτους συνδέθηκαν με τη χρήση αντιβιοτικών που ανήκουν στις κατηγορίες Watch και Reserve – φάρμακα που δεν προορίζονται για συνήθη χρήση και πρέπει να χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων, ώστε να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Αντιθέτως, τα αντιβιοτικά της κατηγορίας Access είναι τα πλέον κατάλληλα για τη θεραπεία κοινών λοιμώξεων, με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Κατά την τριετία 2019-2021, η χρήση των Watch αντιβιοτικών αυξήθηκε κατά 160% στη Νοτιοανατολική Ασία και κατά 126% στην Αφρική, ενώ τα Reserve παρουσίασαν αύξηση 45% και 125% αντίστοιχα.

Ο καθηγητής Τζόζεφ Χάργουελ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, προειδοποίησε: «Η αύξηση της χρήσης αυτών των κατηγοριών μπορεί να αντανακλά την έξαρση των ανθεκτικών λοιμώξεων, ωστόσο η ανεξέλεγκτη χορήγησή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Αν τα βακτήρια καταστούν ανθεκτικά ακόμη και σε αυτά τα φάρμακα, τότε οι θεραπευτικές επιλογές θα είναι ελάχιστες – αν όχι ανύπαρκτες».

Διαβάστε επίσης:

13χρονος στην Πάτρα: «Τον σήκωσαν στον αέρα με το ζόρι και τον πέταξαν κάτω. Δεν συμμετείχε στο challenge, ήταν bulling», ξεσπά ο πατέρας

Τραγωδία στη Ζάκυνθο: 3χρονο παιδί πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου

Ροή Ειδήσεων