Θαυμάστε τη συλλογή Οπτικών Κλώνων (OptoClones) ‘Gokhran’ από το Κρεμλίνο της Μόσχας

Ήταν ο Μέγας Πέτρος που σχεδόν 300 χρόνια πριν, το 1719, δημιούργησε το κρατικό θησαυροφυλάκειο της Ρωσίας και ήταν η ΕΣΣΔ που το 1967 εγκαινίασε τον οργανισμό Gokhran και το διάσημο Diamond Fund μέσα στο Κρεμλίνο της Μόσχας. Εκεί όπου οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να θαυμάσουν όχι μόνο σπάνια πολύτιμα πετράδια και μοναδικά πετρώματα μεγάλης αξίας αλλά και όλους τους κρατικούς θησαυρούς που διασώθηκαν από την εποχή της αυτοκρατορικής Ρωσσίας. Μοναδικά ιστορικά κειμήλια μιας μακραίωνης παράδοσης των Τσάρων, που όμως προστατεύονται και σαν κρατικοί θησαυροί πέραν από ειδικά μουσειακά αντικείμενα και που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν από τον χώρο αυτόν -εκτός από ειδικές περιστάσεις.

Τον Νοέμβριο του 2017 για τον εορτασμό των 50 ετών από την λειτουργία του Diamond Fund of Russia, η Ρωσική κυβέρνηση (υπ. Οικονομικών) επέλεξε να εντυπωσιάσει με την χρήση της πλέον προχωρημένης τεχνολογικής εφαρμογής μιας άλλης Ρωσικής εφεύρεσης, αυτής της εκθεματικής ολογραφίας.

Μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας στα πλαίσια της συνεργασίας του με το πανεπ. ΙΤΜΟ της Αγ. Πετρούπολης ανταποκρίθηκε στην προκήρυξη του σχετικού δημόσιου διαγωνισμού και κατέγραψε 11 μοναδικά αντικείμενα σε ολογραφικούς ΟπτοΚλώνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν από την αναμφισβήτητη επιτυχία του εγχειρήματος, ίσως να ήταν η πρώτη φορά που με δημόσιο κρατικό διαγωνισμό προκηρύχθηκε η επιτόπια (εκτός εργαστηρίου) παραγωγή ολογραφικών οπτικών κλώνων και η προμήθεια τους σαν τελικό προϊόν σε εκθεματική συσκευασία και με ειδικό φωτισμό, πράγμα που από μόνο του δημιουργεί ήδη ένα ενδιαφέρον προηγούμενο.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Ανδρέας Σαρακηνός, επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΙΟ, θα προσέθετε νέες δάφνες στο πλούσιο ‘ολογραφικό’ βιογραφικό του δημιουργώντας μια σειρά μοναδικών Οπτοκλώνων από αντικείμενα με ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες κατά την ολογραφική αποτύπωσή τους. Για όσους όμως είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έστω και έναν από αυτούς τους Οπτοκλώνους τελευταίας γενιάς σίγουρα τους θεωρούν ό.τι καλύτερο έχει παρουσιασθεί μέχρι σήμερα στην εκθεματική ολογραφία. Στον βαθμό που ο επί χρόνια δύσπιστος και συνήθως φειδωλός σε θετικά σχόλια ‘πατριάρχης’ της (εμπορικής) ολογραφίας David Tidmarsh να μη διστάσει να σχολιάσει δημόσια “συγχαρητήρια, αυτό ήταν το πρώτο ολόγραμμα που κατάφερε να με ξεγελάσει και -όπως ξέρετε- έχω δει πολλά στην ζωή μου”.

Λόγω της μοναδικότητας και ανυπολόγιστης αξίας των αντικειμένων αυτών, το πρόγραμμα ολογραφικής καταγραφής τους είχε σαν βασική προϋπόθεση την μεταφορά του πρότυπου εργαστηριακού εξοπλισμού που έχει αναπτύξει το ΕΙΟ μέσα σε ειδικά φυλασσόμενους χώρους και την επιτόπια εργασία ολογραφικής τεκμηρίωσης. Για σχεδόν ένα μήνα το καλοκαίρι του 2017, στο υπερ-υψηλής ασφαλείας κτίριο του κρατικού θησαυροφυλακίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κάτω από συνθήκες αυστηρής επιτήρησης, η ολογραφική ομάδα του ΕΙΟ (Α. Σαρακηνός, Κ. Σαρακηνός, Αλκ. Λεμπέσης, Μ. Σεφτσόφ) με την υποστήριξη του πανεπ. ΙΤΜΟ δημιούργησε την νέα συλλογή Οπτοκλώνων Gokhran που ήδη αποσπά τον δημόσιο θαυμασμό και διεθνή βραβεία.

Οι ΟπτοΚλώνοι αυτοί διαστάσεων κυρίως 30×40 cm αποτυπώθηκαν σε ειδικές παγχρωματικές φωτο-ευαίσθητες ολογραφικές πλάκες υψηλής ανάλυσης της Colour Holographic (UK), που διατέθηκαν αποκλειστικά στο ΕΙΟ με περιωρισμένη άδεια μη-εμπορικής χρήσης. Οπτοκλώνοι που τελειοποιήθηκαν σε δεύτερη φάση στους χώρους του ΙΤΜΟ στην Αγ. Πετρούπολη από τον Α. Σαρακηνό τον Σεπτέμβριο του 2017 και ετοιμάσθηκαν με τα ειδικά φωτιστικά του ΕΙΟ HoLoFoS-(λ) για την παγκόσμια πρώτη παρουσίασή τους σε ειδική εκδήλωση στο κεντρικό παλάτι του Κρεμλίνου της Μόσχας στις 16 Νοε 2017 με επίσημο προσκεκλημένο τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ.

Σχεδόν την ίδια ημερομηνία το πρότζεκτ αυτό, που θέτει νέα όρια στην εκθεματική ολογραφία, παρουσιάσθηκε (και βραβεύτηκε) στην ετήσια διεθνή συνάντηση των ολογράφων The Holography Conference που έγινε στην Βαρκελώνη της Ισπανίας. Eπιλέγοντας τον κατωτέρω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες και τα επί μέρους στάδια εργασιών με αποκλειστικές φωτογραφίες.

Ενώ η ολογραφική κοινότητα θα έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει σε περισσότερα τεχνικά θέματα στο Διεθνές Συμπόσιο Εκθεματικής Ολογραφίας (ISDH2018) που θα γίνει στην Πορτογαλλία τον Ιούνιο.

Η μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον εμπειρία του ΕΙΟ από in-situ ολογραφικες τεκμηριώσεις μουσειακών αντικειμένων πολλαπλών τύπων, ήδη σε 4 μουσεία διεθνούς βεληνεκούς (Βυζαντινό Αθήνας και Θεσ/νίκης, Μουσείο Φαμπερζέ Αγ. Πετρούπολης και Diamond Fund Ρωσσίας), αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.