Η Βηρυττός στα συντρίμμια: Συγκινούν o πατέρας και η οικιακή βοηθός που σώζουν παιδιά μετά την έκρηξη (video)

Η Βηρυττός τις τελευταίες ώρες βιώνει τη δική της «Χιροσίμα». Μία σειρά εκρήξεων σε αποθήκη με εκρηκτικές ύλες υψώνει στον ουρανό της πρωτεύουσας του Λιβάνου ένα «μανιτάρι» καπνού και σκορπά χαλάσματα και άψυχα σώματα.

Οι εικόνες που έρχονται από τον Λίβανο κάθε δευτερόλεπτο σφίγγουν το στομάχι, αποκαλύπτοντας μία αδιανότητη τραγωδία με δεκάδες θύματα. Οι εκρήξεις έπιασαν τους ανθρώπους σχεδόν απροετοίμαστους, όπως δείχνει η πλειονότητα των βίντεων που έχουν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο από τα μέσα ενημέρωσης, όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο από αυτά αποκαλύπτουν την άμεση αντίδραση δύο ανθρώπων στο άκουσμα της έκρηξης και οι οποίοι το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να σώσουν τα παιδιά που βρίσκονταν στο σπίτι τη στιγμή που η τραγωδία άρχισε να γράφεται.

Στο πρώτο βίντεο ένας πατέρας στο άκουσμα της έκρηξης και των καπνών που αρχίζουν να εισχωρούν, αρπάζει το παιδί του και το φυγαδεύει κάτω από ένα γραφείο, προκειμένου να γλιτώσει.

Στο δεύτερο βίντεο, μία οικοιακή βοηθός φαίνεται να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και το παιδί του αφεντικού της να παίζει στη βεράντα. Ακούγοντας τον εκκωφαντικό θόρυβο, τον καπνό, αλλά και το ωστικό κύμα, με αυταπάρνηση παίρνει το παιδί από το σημείο και τρέχει να το σώσει.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφέρουμε και την ηρωική μαία, η φωτογραφία της οποίας κάνει το γύρο του κόσμου, με εκείνη και τρία νεογέννητα στην αγκαλιά της, έχοντάς τα σώσει από τις συνέπειες της έκρηξης.

Παγκόσμιο σοκ

Το λιμάνι του Λιβάνου φαίνεται ότι επί έξι χρόνια βρισκόταν πάνω σε μία βόμβα μεγάλης ισχύος. Η τεράστια έκρηξη, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε μία πολύ μεγάλη περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων (πάνω από 4.000 κατά την τελευταία καταγραφή).

Στα ερείπια των κτηρίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι και σε άγνωστη κατάσταση, εκατοντάδες πολίτες, αλλά και μέλη του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία είχαν σπεύσει από την πρώτη κιόλας έκρηξη.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού παρομοίασε την έκρηξη με τις ατομικές βόμβες που έπεσαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ενώ η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια, που το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας τη συνέκρινε με σεισμό 4,5 βαθμών Ρίχτερ.

Το σενάριο της τρομοκρατίας απομακρύνθηκε από το προσκήνιο, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο.

Χιλιάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο προς το Λίβανο, που θρηνεί τους ανθρώπους του.