Ηλίας Καρελλάς, Λευτέρης Ελευθερίου και Αρετή Κετιμέ μιλούν στο infokids για τον Πλούτο

Ακούσατε- ακούσατε, αυτό το καλοκαίρι  ο Καραγκιόζης συναντά την αρχαία κωμωδία και συστήνει στα παιδιά με το δικό του μοναδικό τρόπο τον Αριστοφάνη, με μία σειρά παραστάσεων στην Αθήνα αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γιγαντοφιγούρες Θεάτρου Σκιών και τις ξεκαρδιστικότερες ατάκες του πιο αγαπημένου ήρωα μικρών και μεγάλων!

Πίσω από το μπερντέ ο Ηλίας Καρελλάς δίνει ζωή με τη φωνή του στους χαρακτήρες του έργου, ενώ τη δισδιάστατη σύμβαση «σπάει» με την παρουσία του ο γνωστός ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου ερμηνεύοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το ρόλο του Πλούτου, αλλά και … της Φτώχειας!

Η μοναδική Αρετή Κετιμέ θα μας μαγέψει με τη φωνή και το σαντούρι της, ενώ με πρωτότυπη μουσική και ανατρεπτικές διασκευές το εκρηκτικό δίδυμο εγχόρδων String Demons παίζει και τραγουδά ζωντανά στη σκηνή, δίνοντας έναν ιδιαίτερο παλμό.

Το infokids.gr συνομίλησε με τους τρεις συντελεστές της παράστασης

Ηλίας  Καρελλάς

Το όνομά σας είναι συνώνυμο του sold out, καθώς έχετε βρει το μυστικό για να συνδυάζετε την λαϊκή παράδοση με σύγχρονα θέματα και οπτικοακουστικά μέσα. Η πανδημία έχει επίδραση στις επόμενες παραγωγές σας; Είναι κάτι που θα τολμήσει ο Καραγκιόζης να συζητήσει με τα παιδιά και υπό ποιο πρίσμα;

  • Δεν ξέρω αν το όνομά μου είναι συνώνυμο του sold out , αν και είναι υπέροχο πάντα ένα γεμάτο θέατρο, με τη μαγεία της σκηνής να διεισδύει σε μικρούς και μεγάλους θεατές που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τίποτε άλλο, παρά τη θεατρική πράξη που γεννιέται ολοζώντανα μπροστά τους. Αυτό μου έχει λείψει μέσα στην πανδημία, αυτό που νομίζω πως έχει λείψει και σε όλους τους θεατές, μικρούς και μεγάλους. Το lockdown είχε, όπως σε όλους τους επαγγελματίες, μεγάλη επίδραση με αρνητικό πρόσημο και στο θέατρο και στον πολιτισμό  γενικότερα. Σίγουρα οι επόμενες παραγωγές για παιδιά που ετοιμάζω στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο θέατρο Κάππα για την ερχόμενη σεζόν θα δοκιμαστούν. Ελπίζω όμως πως η θετική ενέργεια και η αγάπη μου για τη δουλειά μου θα νικήσουν.

Σε αυτήν την παράσταση, πώς παντρεύεται ο Καραγκιόζης με τον Πλούτο του Αριστοφάνη; Τι το ξεχωριστό έχει αυτή η παράσταση και σε ποιους απευθύνεται;

Στην παράσταση ο Καραγκιόζης συναντά τον πρόγονο του τον Αριστοφάνη. Δύο κωμικοί,  δυο διαφορετικοί μα και τόσο ίδιοι κόσμοι. Τον Πλούτο τον είχα ανεβάσει ξανά πριν σχεδόν 20 χρόνια , σπάνια επανέρχομαι σε παλαιότερες παραστάσεις, αλλά με αυτή την φρέσκια ματιά του 2021 νομίζω πως έχουμε μπροστά μας ότι χρειάζεται για το φετινό καλοκαίρι.  Υπέροχες μουσικές από τους String Demons και την Αρετή Κετιμέ, ένας μοναδικός Πλούτος αλλά και φτώχεια, Λευτέρης Ελευθερίου, ο Καραγκιόζης στη σκηνή, ένα μοναδικό καλοκαιρινό πάντρεμα στη σκηνή με την αφέλεια και την ανεμελιά που ζητάμε όλοι μετά από ένα δύσκολο χειμώνα. Μια παράσταση- συναυλία που τη μια στιγμή ακολουθεί πιστά την Αριστοφανική κωμωδία και μετά από λίγο την ανατρέπει και την αποδομεί. Μια παράσταση πανηγύρι με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη για παιδιά από 2 ως 102 ετών!

Αρετή Κετιμέ

Το όνομά σας είναι πλέον συνδεδεμένο με τη λαϊκή μουσική παράδοση, ωστόσο στις παραστάσεις του Καραγκιόζη περιλαμβάνεται μια γκάμα ρεπορτορίου, από ποπ έως heavy metal. Πώς “παντρεύονται” όλα αυτά και τι “παίρνουν” τελικά τα παιδιά ως μουσική εμπειρία φεύγοντας;

Σε αυτήν την μουσική παράσταση με τους String Demons πραγματικά κάναμε κάτι καλύτερο από πέρσι, γιατί είχαμε μεγάλη όρεξη να παίξουμε μετά από ένα χρόνο που η μουσική έχει σιωπήσει. Το πάντρεμα μεταξύ μας είναι ζάχαρη, γιατί τα παιδιά είναι εξαιρετικοί μουσικοί και δέχονται να κάνουμε μία μουσική σύμπραξη, αλλά κι εμένα σαν μουσικό και τραγουδίστρια στην παράσταση. Τα παιδιά που έρχονται στις παραστάσεις του Ηλία Καρελλά στις οποίες συμμετέχω χρόνια, πάντοτε φεύγουν χορτασμένα από μουσική και συναισθήματα. Νομίζω ότι είναι ένας μουσικός θεατρικός παράδεισος για τους μικρούς μας λιλιπούτειους φίλους.

Ποιος ο δικός σας ρόλος σε αυτή την παράσταση; Να περιμένουμε κάποια έκπληξη;

Ο ρόλος μου στην παράσταση είναι όπως με ξέρουν και με έχουν αγαπήσει τα παιδιά σε αυτές τις παιδικές παραστάσεις! Όμως έχουμε και μία πολύ όμορφη μουσική έκπληξη σε ένα ρόλο έκπληξη!

Λευτέρης Ελευθερίου

Γιατί τα σημερινά παιδιά, τα παιδιά της τεχνολογίας και των οθονών, αγαπούν ακόμα τόσο πολύ τον Καραγκιόζη και γελούν ξέφρενα με τα αστεία του; Τι διαπιστώνετε από τα δικά σας παιδιά;

Αν μιλάμε για tablet και οθόνες ως μέσω διασκέδασης και ψυχαγωγίας των παιδιών, τότε ο Καραγκιόζης διεκδικεί σχεδόν το αρχέτυπο της οθόνης, εφόσον ακόμη και το σεντόνι παλιότερα όπου διαδραματίζονταν οι σκηνές και οι σκιές, οθόνη ονομαζόταν. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή όχι μόνο με το θέαμα ή το εικαστικό αποτέλεσμα βλέποντας ζωντανά σε αντίθεση με την ψηφιακή απόδοση,  αλλά αισθάνονται βαθύτερα την ανθρώπινη παρουσία και τον μόχθο που καταβάλει ο καραγκιοζοπαίχτης. Η πληροφορία που λαμβάνουν οπτικά και ακουστικά είναι πολλαπλάσια των δυνατοτήτων ενός ψηφιακού μέσου.  Έχουν τη δυνατότητα επαφής και επικοινωνίας με τα υπόλοιπα παιδιά στο θέατρο και μπορούν με την συμμετοχή τους σε ένα βαθμό να επηρεάσουν το έργο. Έτσι η όλη παραστατική διαδικασία γίνεται πιο επικοινωνιακή στο θέατρο από ότι στο ψηφιακό μέσο.

Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε στο θέατρο έπειτα από αρκετούς μήνες αναγκαστικής αποχής; Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο σας και για το αν σας έχει λείψει η επαφή με τα παιδιά.

Ευτυχώς έχω παιδιά και δεν μου έχει λείψει τόσο η επαφή. Ήταν λυτρωτική η σωματική επαφή, η αγκαλιά και η εκδήλωση της τρυφερότητας με τα παιδιά αυτή την περίοδο της απομόνωσης και της απαγόρευσης της επαφής. Ως θεατές μου έχουν λείψει οι αυθόρμητες ανεπίκρητες εκφράσεις τους, μεγεθυμένα γέλια, φωνές, συγκινήσεις. Τα ψηφιακά μέσα δεν σου παρέχουν αυτή τη χαρά δυστυχώς. Τώρα θα πάμε εκ νέου ερευνώντας πώς θα είναι η μετά covid εποχή και ποιος ο αντίκτυπός της στην κοινωνία, την επικοινωνία, την επαφή και κατ επέκταση στο θέατρο.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής