«Imagine»: Ο ύμνος στην ειρήνη που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία

Είναι ένα τραγούδι που δεν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος δεν το έχει ακούσει έστω μία φορά. Το Imagine αποτελεί τον απόλυτο ύμνο στην ειρήνη και συνάμα ένα τραγούδι αγάπης. Τι πιο ταιριαστό για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, η οποία γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Στο γνωστό λευκό Steinway πιάνο του στο κτήμα Tittenhurst Park της Αγγλίας ο Τζον Λένον συνθέτει το θρυλικό κομμάτι. Αν και τους περισσότερους από τους στίχους έγραψε η αιώνια σύντροφός του Γιόκο Όνο, το όνομά της παραβλέφθηκε από τους συντελεστές για πολλά χρόνια.

«Το τραγούδι θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως Λένον – Όνο γιατί πολλοί από τους στίχους και το περιεχόμενο του τραγουδιού προήλθαν από την Γιόκο. Εκείνες τις ημέρες όμως ήμουν εγωιστής και υπερβολικά «αρρενωπός» για να αναφερθώ στη συμμετοχή της», είχε δηλώσει στο BBC, το θρυλικό «Σκαθάρι».

Η Γιόκο Όνο ορίστηκε επίσημα συν-δημιουργός του Imagine το 2017.

Το απόλυτο αριστούργημα του Λένον

Το τραγούδι, που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971 αποτελεί μέχρι σήμερα το απόλυτο αριστούργημα του Τζον Λένον, μεταξύ πλήθους επιτυχιών που έκανε με τους Beatles.

«Η μεγαλύτερη μου χαρά είναι να γράφω ένα τραγούδι – λέξεις και στίχους – που θα διαρκέσουν περισσότερο από δύο χρόνια. Τραγούδια που ο καθένας μπορεί να τραγουδήσει. Τραγούδια που θα με ξεπεράσουν, πιθανώς. Και αυτό μου δίνει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Αυτό πραγματικά με συναρπάζει», είχε πει ο Λένον κατά το παρελθόν.

Συγκεκριμένα για το Imagine, αστειευόμενος είχε πει οτι δεν είχε σκοπό να γράψει ένα αντιπολεμικό τραγούδι, αλλά είχε εμπνευσθεί από το «Μανιφέστο» του Καρλ Μαρξ, πιστεύοντας οτι σύντομα το τραγούδι αυτό θα περνούσε από την «πλήξη» στην απόλυτη δυσπιστία.

Παραγωγός  ήταν ο Φιλ Σπέκτορ, ενώ συνεργάστηκαν οι μουσικοί Άλαν Γουάιτ, Κλάους Βούρμαν και Νίκι Χόπκινς. στην Αγγλία και ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ένα αντιπολεμικό κομμάτι που έγινε σαν «εθνικός ύμνος» του κόσμου

Εκφράζοντας τη λύπη του κόσμου για τα όσα δεινά επέφερε ο Πόλεμος στο Βιετνάμ, που τερματίστηκε το 1975, το Imagine παρέμεινε για μήνες Νο1 στην κορυφή των charts.

Κέρδισε ένα βραβείο Grammy, ενώ το βρετανικό βιβλίο Singles Singles το ανέδειξε ως το δεύτερο καλύτερο single όλων των εποχών. Η BMI κατέταξε το τραγούδι ανάμεσα στα εκατό πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του 20ου αιώνα.

Το 1985, η Central Park Conservancy μνημονεύει ένα μέρος του πάρκου προς τιμήν του Τζον Λένον, με ψηφιδωτό που γράφει Imagine.

Το Imagine κατάφερε να γίνει ύμνος σε πολλές χώρες του κόσμου και μάλιστα με τέτοια επιτυχία, που χρησιμοποιείται εξίσου όπως οι εθνικοί ύμνοι.

Οι στίχοι του Imagine

Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky

Imagine all the people living for today

Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too

Imagine all the people living life in peace, you
You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope some day you’ll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or

………………………………………………………….

Φαντάσου πως δεν υπάρχει παράδεισος
είναι εύκολο αν το προσπαθήσεις
όχι κόλαση από κάτω μας
παρά μόνο από πάνω μας ο ουρανός.

Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζούνε για το σήμερα.

Φαντάσου πως δεν υπάρχουν χώρες
δεν είναι δύσκολο να το κάνεις.
Τίποτα για το οποίο θα σκότωνες ή θα πέθαινες
και όχι θρησκεία, επίσης.

Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν ειρηνικά.

Μπορείς να πεις πως είμαι ονειροπόλος
αλλά δεν είμαι ο μόνος.
Εύχομαι μία ημέρα να μας συντροφεύσεις
και ο κόσμος να γίνει ένα.

Φαντάσου να μην υπήρχε ιδιοκτησία
αναρωτιέμαι αν μπορείς.
Καμία ανάγκη για απληστία ή πείνα
παρά μία αδελφότητα ανθρώπων.

Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να μοιράζονται όλο τον κόσμο