Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων 2020: Πώς θα την γιορτάσουν φέτος τα αγαπημένα μας βιβλιο-στέκια;

Αν είσαι λάτρης του βιβλίου θα συμφωνήσεις πως ίσως το αγαπημένο σου στέκι εκτός σπιτιού είναι το μέρος όπου κάθε φορά βρίσκεις ένα νέο εισιτήριο για ένα ακόμα απολαυστικό ταξίδι. Ο λόγος για το Μικρό Βιβλιοπωλείο της περιοχής σου. Αυτό με τον κατά κανόνα έναν υπάλληλο (συνήθως και ιδικτήτη) ο οποίος στα μάτια σου είναι ο πιο σοφός και φιλόξενος άνθρωπος του κόσμου -μοιάζει να έχει διαβάσει όλα τα βιβλία που κοσμούν τα ράφια του και είναι πάντα πρόθυμος να σε “ξεναγήσει” στις ιστορίες τους ως άλλος Φιλέας Φογκ.

Το ερχόμενο Σάββατο, στις 26/09/2020, τα αγαπημένα μας Μικρά Βιβλιοπωλεία γιορτάζουν και, παρά τις αντίξοες συνθήκες, για δεύτερη χρονιά ενώνονται και προγραμματίζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στις Λέσχες Ανάγνωσης. Στις μικρές ή μεγάλες παρέες ανθρώπων, δηλαδή, που συναντιούνται μια φορά το μήνα και μιλούν για βιβλία!

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι τα στέκια των Λεσχών Ανάγνωσης. Είναι οι χώροι που φέρνουν κοντά τους βιβλιόφιλους της κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν το διάλογο γύρω από το βιβλίο. Είναι το ζεστό σκηνικό των αναζητήσεων όσων ψάχνονται και όσων θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν.

Την φετινή Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων, λοιπόν, θα έχουμε όλοι τη δυνατότητα να γίνουμε έστω και για λίγο, μέλη μιας Λέσχης Ανάγνωσης σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Να ζήσουμε την εμπειρία που για μερικούς κρατά χρόνια ολόκληρα, ενώ για άλλους τώρα πρόκειται να ξεκινήσει.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου θα γίνει όλη η χώρα μια Λέσχη! Τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στην Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων ετοιμάζουν νέες Λέσχες Ανάγνωσης, για μικρούς και μεγάλους, καθώς και εορταστικές θεματικές συναντήσεις. Οι αναγνώστες/τριες που θα επισκεφτούν τα μικρά βιβλιοπωλεία -κατά 9 άτομα κάθε φορά, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς- θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με άλλους/ες βιβλιόφιλους/ες και να συζητήσουν για βιβλία. Οι μικροί/ες βιβλιόφιλοι/ες θα συμμετέχουν σε πρωτότυπες Λέσχες για παιδιά και θα παίξουν με αφορμή αγαπημένα βιβλία!

Δείτε εδώ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ
Και εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη μετά από επικοινωνία με το εκάστοτε βιβλιοπωλείο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας – περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων – Μείνετε ενήμεροι εδώ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου του 2018 ως μια πρωτοβουλία της κοινότητας μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES και της βιβλιοφιλικής σελίδας So much reading. Βασίζεται σε μια ιδέα που έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετές χώρες αφιερώνουν μια ημέρα ή ακόμη και μία εβδομάδα στα μικρά τους βιβλιοπωλεία.

Σκοπός της είναι να αναδείξει πως τα μικρά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των κοινοτήτων μας. Είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες, όπου ανακαλύπτουμε νέους, άγνωστους κόσμους, όπου τα παιδιά γοητεύονται από τη συγκίνηση της ανάγνωσης που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

Τη 2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων διοργανώνει το LITTLE BOOKSTORES.