Ίνγκο Ζίγκνερ: Συναντήσαμε το μπαμπά «του μικρού δράκου Καρύδα» και μάθαμε τα μυστικά των βιβλίων που αγαπούν όλα τα παιδιά

Ο Ίνγκο Ζίγκνερ, είναι ο συγγραφέας που εμπνεύστηκε, έγραψε και ζωγράφισε την γνώριμη φιγούρα του «μικρού δράκου Καρύδα» που οι ευφάνταστες περιπέτειές του έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερως από το λιλιπούτειο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας.

Με αφορμή τον ερχομό του συγγραφέα στην Ελλάδα στα πλαίσια εκδηλώσεων για τα βιβλία του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το Infokids.gr είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον κ. Ζίγκνερ και να μάθει περισσότερα για το καλόκαρδο, ατρόμητο και γεμάτο επιθυμία για περιπέτειες, πορτοκαλί δρακάκι που έχει κατακτήσει τις καρδιές όλων όσων αγαπούν το καλό παιδικό βιβλίο.

Από τη πρώτη στιγμή της ομιλίας του μάς κέρδισε με την φιλική του διάθεση, την ακομπλεξάριστικη διήγηση όλων των γεγονότων που συντέλεσαν στο αφήσει την δουλειά του στο γραφείο διοργάνωσης οικογενειακών ταξιδιών και να γίνει τελικά συγγραφέας, το αφοπλιστικό του χιούμορ και φυσικά με την παιδικότητα που είναι στοιχείο της προσωπικότητάς τους κι ας διανύει το 52 έτος της ηλικίας του. Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε δεν κάνει τίποτα το ξεχωριστό παρά να σκέφτεται ιστορίες για παιδιά όπως ακριβώς είχε ονειρευτεί όταν ήταν μικρός και τον ρωτούσαν τι θέλει να κάνει στη ζωή του.

Ο μικρός δράκος Καρύδας, η Ματίλντα και ο Όσκαρ είναι τρεις ήρωες που γεννήθηκαν από την πένα του, πήραν μορφή από το χέρι του και κατάφεραν να κάνουν τα παιδιά να λαχταρούν να διαβάσουν την επόμενη περιπέτειά τους που ξεφεύγει από όλες τις ιστορίες που έχουμε μέχρι σήμερα.

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της σειράς βιβλίων είναι τα αστεία ονόματα των χαρακτήρων τα οποία χαίρουν ιδιαίτερης επιμέλειας από τον κ. Ζίγκνερ καθώς , όπως μας αποκάλυψε, σπαταλά ώρες για να τα εμπνευστεί και να τα προσαρμόσει στα δεδομένα της εκάστοτε ιστορίας. Εξάλλου, το πόσο πολύ προσέχει τα βιβλία του αποδεικνύεται εμπράκτως και από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να αφηγηθεί τις ιστορίες του. Το λεξιλόγιο είναι πάντα προσεγμένο και καλοδουλεμένο σε τέτοιο βαθμό που όπως μας επιβεβαίωσε και η μεταφράστρια του κα Μαρία Αγγελίδου καθιστά την μετάφραση και την προσαρμογή των βιβλίων του στα ελληνικά κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση που μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο συγγραφέας αφιερώνει σχεδόν 4 μήνες για να εμπνευστεί κάθε ιστορία του Δράκου Καρύδα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν γράψει οτιδήποτε σχετικό με την ιστορία κάνει ενδελεχή έρευνα ούτως ώστε να μην γράψει ανακρίβειες και βρεθεί εκτεθειμμένος στα μάτια των μικρών φίλων των βιβλίων του.

Έχοντας μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τα παιδιά, επιθυμεί κάθε φορά να τους χαρίσει μια όμορφη περιπέτεια που θα τους ψυχαγωγήσει και θα τους κρατήσει ευχάριστα συντροφιά όπου κι αν το διαβάσουν. Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν τα βιβλία του έχουν διδακτικό στόχο και ποια μηνύματα επιθυμεί να περάσει στα παιδιά που θα τα ξεφυλλίσουν, μας ξεκαθάρισε ότι δεν γράφει ευθύς εξαρχής μια ιστορία έχοντας κατά νου να υπηρετήσει μια συγκεκριμμένη θεματική αλλά αντιθέτως αφήνει τους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν μόνοι τους τις σκέψεις και τα ερωτήματα που θα τους γεννήσει κάθε περιπέτεια. Αυτό που προσέχει είναι πρωτίστως η ενδιαφέρουσα πλοκή που θα κρατήσει αμείωτη την επιθυμία του παιδιού να τη διαβάσει και εκ των υστέρων θα προκύψει τυχόν δίδαγμα.

Αναφορικά με τα θέματα που επιλέγει να καταπιαστεί διευκρινίζει ότι αν και ο εκδότης τους αρέσκεται στα κλισέ που ξέρει εκ των προτέρων ότι θα έχουν επιτυχία εντούτοις αυτός δεν του χαλάει το χατίρι όμως χειρίζεται τα κλισέ με ένα πιο παιχνιδιάρικο τρόπο γραφής. Για παράδειγμα, τα παιδιά έχουν μια προτίμηση στους δεινοσαύρους όμως εκείνος στο τελευταίο βιβλίο του «Στην εποχή των δεινοσαύρων» που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία με την σφραγίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο, συστήνει στους μικρούς του φίλους έναν vegan δεινόσαυρο.

Μας εντυπωσίασε η δήλωσή του ότι δεν γράφει μόνο για τα παιδιά αλλά και για την δική του ευχαρίστηση γεγονός που αποδεικνύει ότι βαθιά κρυμμένο μέσα του βρίσκεται ένα κομμάτι της παιδικής του αθωότητας που αρνείται πεισματικά να τον εγκαταλείψει. Ξεκαθαρίζει όμως ότι οι ήρωες των βιβλίων του έχουν ελάχιστα κοινά σημεία με τις αναμνήσεις των δικών του παιδικών χρόνων.

Γράφει για να χαρίσει στα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, μια καλή ιστορία και να τα κάνει να γελάσουν. Ο δράκος Καρύδας έχει κερδίσει το στοίχημα της αποδοχής από το πιο δύσκολο αναγνωστικό κοινό, το παιδικό, και αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο. Είναι επιμελημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και δεν μπορεί κανείς να βρει ούτε ένα ψεγάδι τόσο στο σχεδιαστικό κόμματι όσο και στη συγγραφή.

Αν θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το κόσμο του βιβλίου τότε τα βιβλία του μικρού δράκου Καρύδα είναι το τέλειο κίνητρο να το πετύχετε. Μέσα από τις καλογραμμένες του ιστορίες θα ταξιδέψουν με τη δύναμη της φαντασίας και την μαγεία των παραμυθιών από το σχολείο του δράκου Καρύδα στη ζούγκλα, στην προϊστορία, στο διάστημα, ακόμα και στη χαμένη Ατλαντίδα!! Είναι σίγουρο ότι όποιο πιτσιρίκι γνωρίσει τον Καρύδα, δεν γίνεται να μην τον αγαπήσει και να θελήσει να διαβάσει όλες τις περιπέτειές του.