Θα μπορούσε η διατροφή μου να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο μωρό κατά το θηλασμό;

Ορισμένα τρόφιμα ή ροφήματα στη διατροφή σας θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο μωρό σας αλλεργική αντίδραση. Εάν το μωρό σας αρχίζει να γκρινιάζει ή να αναπτύσσει ένα εξάνθημα, διάρροια ή συμφόρηση, συμβουλευτείτε το γιατρό του μωρού σας.

Αν υποψιάζεστε ότι κάτι στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάζει το μωρό σας, αποφύγετε το φαγητό ή το  ρόφημα αυτό μέχρι και μια εβδομάδα για να δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά στη συμπεριφορά του μωρού σας. Σκεφτείτε την εξάλειψη των τροφίμων που παρασκευάζονται από γάλα, φιστίκια, σόγια, σιτάρι, αυγά ή καλαμπόκι. Μερικές γυναίκες που θηλάζουν αποφεύγουν πικάντικα ή αεριώδη τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια ή το λάχανο.

Για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ της διατροφής σας και της συμπεριφοράς του μωρού σας, καλό είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο. Καταγράψτε ό,τι τρώτε και πίνετε, μαζί με σημειώσεις σχετικά με την αντίδραση του μωρού σας. Αν αφαιρέσετε ένα τρόφιμο ή ρόφημα από τη διατροφή σας και δεν έχει καμία επίπτωση στη συμπεριφορά του μωρού σας, μπορείτε να το προσθέσετε ξανά στη διατροφή σας και να εξετάσετε άλλους ενόχους.

Θυμηθείτε! δεν υπάρχει καμία ανάγκη να κάνετε κάποια ειδική δίαιτα, ενώ θηλάζετε. Απλώς επικεντρωθείτε στο να κάνετε υγιεινές επιλογές – και εσείς και το μωρό σας θα επωφεληθείτε.

Κυριακόπουλος Γ. Κωνσταντίνος ΜD, MSc
Mαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος
Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής Γυν/κής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ
Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών