«Ίντερνετ και παιδί: Κίνδυνοι και οφέλη – Μεγαλώνοντας του αυριανούς ψηφιακούς πολίτες» Δωρεάν σεμινάριο

Το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας – ΚΜΟΠ με το πρόγραμμα Live Without Bullying, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την COFACE, και το Infokids.gr, καλούν τους γονείς σε μία ανοιχτή συζήτηση πάνω στην Εκπαίδευση των αυριανών Ψηφιακών Πολιτών (Digital Citizenship Education). Ομιλητές θα είναι ο Martin Schmalzried, ειδικός επί του θέματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης  και η Βερόνικα Σαμαρά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Safer Internet Hellas.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, ώρα έναρξης 10:00, στον 5ο όροφο των Public Συντάγματος. Θα μεσολαβήσει coffee break.

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στην Αγγλική γλώσσα

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαιτείται προεγγραφή εδώ.

Γιατί χρειάζεται να παρακολουθήσετε το σεμινάριο «Μεγαλώνοντας τους αυριανούς ψηφιακούς πολίτες»

Μεγαλώνοντας όλοι μαθαίνουμε, είτε από το σπίτι μας είτε από το σχολείο είτε από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, πώς να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες. Σήμερα, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να μάθουμε πώς να είμαστε και ψηφιακοί πολίτες.

Τι σημαίνει ψηφιακός πολίτης; Είναι αυτός που χρησιμοποιεί την τεχνολογία με ασφάλεια, ήθος και υπευθυνότητα, προστατεύοντας όχι μόνο τα δικά του δικαιώματα και τις πληροφορίες, αλλά και όλων όσοι υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο.

Και είναι στο χέρι μας, ως γονείς, να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γίνουν ψηφιακοί πολίτες.

Τα παιδιά μας σήμερα περνούν μεγάλο μέρος του χρόνο τους «συνδεδεμένα ψηφιακά», μέσα από φορητές συσκευές και εφαρμογές, αλλά και μέσω των παιχνιδιών τους και πολλών οικιακών αντικειμένων. Τα παιδιά μας «ποστάρουν» διαρκώς πληροφορίες και συναντούν άτομα, τα οποία πιθανώς να μη γνωρίσουν ποτέ στην πραγματική ζωή.

Την ίδια ώρα υπηρεσίες και διαφημιστικές εταιρίες, συγκεντρώνουν αδιάκοπα στοιχεία από το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων των παιδιών μας, με σκοπό να τα «βομβαρδίσουν» με ακόμα περισσότερες διαφημίσεις προϊόντων, τα οποία ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις ρεαλιστικές και μη ανάγκες τους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι οι πληροφορίες που παρέχουν τα παιδιά μας online αποτελούν τα «ψηφιακά δακτυλικά τους αποτυπώματα», τα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να διαγραφούν. Το να είσαι ψηφιακός πολίτης, λοιπόν, σημαίνει εν μέρει να δημιουργείς θετικά «αποτυπώματα» και να γνωρίζεις ποια από τα δεδομένα που παρέχεις online χρησιμοποιούνται από εταιρίες.

Δυστυχώς, επειδή τα σημερινά παιδιά κάνουν χρήση αυτών των συσκευών και εφαρμογών από πολύ μικρές ηλικίες, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς να αλληλεπιδρούν σωστά στο διαδίκτυο –με μερικά μόνο κλικ μπορεί να βρεθούν σε άγνωστες «κοινότητες» και να συνομιλούν με άτομα που μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και επικίνδυνα.

Καταλαβαίνουμε όλοι, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η ψηφιακή εκπαίδευση των παιδιών μας, προκειμένου να γνωρίσουν τις αξίες, τις συμπεριφορές, τις ικανότητες, τις γνώσεις και την κριτική σκέψη που απαιτείται να έχει ο κάθε υπεύθυνος πολίτης, στον ψηφιακό κόσμο –και όχι μόνο. Και οι γονείς πρέπει να είναι η νούμερο 1 αξιόπιστη πηγή, στην οποία θα στραφεί το παιδί για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές. Είναι οι πρώτοι που οφείλουν να επιδείξουν υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους άλλους, για να αποτελέσουν έτσι ένα σοβαρό παράδειγμα για τα παιδιά τους.

Σημειώνεται, ξανά, ότι το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς που γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα!

Περισσότερες πληροφορίες

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τον κύριο οργανισμό προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής ηπείρου. Περιλαμβάνει 47 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια συνθήκη που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους κανόνες δικαίου.

Το project Digital Citizenship Education (Εκπαίδευση Ψηφιακών Πολιτών)

Ως μέρος του έργου του, αναφορικά με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέλαβε την πρωτοβουλία ενός προγράμματος για την εκπαίδευση των ψηφιακών πολιτών, στοχεύοντας στην ενίσχυση και αυξημένη ευαισθητοποίηση των δασκάλων, των γονιών και των παιδιών αναφορικά με τον ψηφιακό κόσμο και το πώς να υπερασπίζονται βασικές αξίες και αρχές, όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, online.