Ιογενής και βακτηριακή μηνιγγίτιδα: Γονείς, ενημερωθείτε και προστατέψτε τα παιδιά από τη σοβαρή ασθένεια

Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φόβο και τρόμο στους γονείς αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του παιδιού. Υπογίζεται ότι στο 10% των περιπτώσεων η νόσος προκαλεί το θάνατο ενώ στο 20-30% των περιπτώσεων μπορεί να αφήσει και μόνιμη αναπηρία. Μετά τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, κυρίως την παροχή καθαρού πόσιμου νερού, ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδες είναι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας κάθε χρόνο στη χώρα μας, κυρίως σε παιδιά γι αυτό και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού από μικρή ηλικία.

Με αφορμή τα περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας σε παιδιά, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχουν εκδώσει ενημερωτικό υλικό, στο οποίο δίνονται συμβουλές αλλά και απαντήσεις γύρω από τη νόσο. Παράλληλα, επεξηγείται η διαφορά μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Συμβουλές για προφύλαξη:

-Να χρησιμοποιείτε με αποκλειστικότητα μόνο εσείς τα ατομικά σας αντικείμενα, όπως πετσέτες, οδοντόβουρτσες, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα.

-Η αλλαγή της πάνας των βρεφών να γίνεται σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που ετοιμάζεται το φαγητό. Απομακρύνετε με προσοχή τα λερωμένα πανάκια των παιδιών (κλείσιμο σε πλαστική σακούλα και πέταγμα).

-Δεν πρέπει να δαγκώνετε το ίδιο σάντουιτς ή να γλείφετε το ίδιο παγωτό ή να πίνετε αναψυκτικό από το ίδιο μπουκάλι ή με το ίδιο καλαμάκι με άλλα άτομα.

-Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε είναι απαραίτητο να βάζετε το χέρι σας μπροστά στο στόμα και στη μύτη σας και ακολούθως να πλένετε τα χέρια σας.

-Διατηρείτε τα εστιατόρια, τους βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς και τα σχολεία καθαρά, ιδιαίτερα τις κουζίνες και τα αποχωρητήρια. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα της τουαλέτας, του νιπτήρα και της πόρτας, χρησιμοποιώντας απολυμαντικό όπως η χλωρίνη. Επίσης φροντίστε τον καλό αερισμό των κοινόχρηστων χώρων.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy