Ιογενής συριγμός: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς για τον επίμονο παιδικό βήχα

Η παιδίατρος Παναγιώτα Χωρινού δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς για τον ιογενή συριγμό που παρατηρείται κυρίως όταν το παιδί έχει λοίμωξη του αναπνευστικού και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί ανησυχία λόγω της επιμονής του βήχα και της δυσκολίας που προκαλεί στην αναπνοή.

Τι είναι ο ιογενής συριγμός

Ο ιογενής συριγμός είναι συχνός στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα συμπτώματα είναι έντονος βήχας, συνήθως παραγωγικός και δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια ιογενούς λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού πχ σε κοινό κρυολόγημα, γρίπη. Η αναπνοή μπορεί να ακούγεται θορυβώδης ή σαν σφύριγμα ή το παιδί να αναφέρει ότι δεν του φτάνει η ανάσα. Επίσης, νυχτερινός βήχας που επιμένει για αρκετές εβδομάδες μετά από ιογενή αναπνευστική λοίμωξη, μπορεί να είναι σύμπτωμα ιογενούς συριγμού. Αν δεν αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, ο βήχας επιμένει για αρκετές εβδομάδες ή και για μήνες.

Τι συμβαίνει στους βρόγχους και εμφανίζεται ο ιογενής συριγμός κατά τη φάση της λοίμωξης;

1. Σπασμός στους μύες των μικρών βρόγχων με αποτέλεσμα οι αεραγωγοί να στενεύουν και ο αέρας να μην μπορεί να διακινηθεί ελεύθερα. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε βήχα, θορυβώδη αναπνοή ή και σφύριγμα.

2. Φλεγμονή του βλεννογόνου που “ντύνει” το εσωτερικό των βρόγχων. Ο βλεννογόνος γίνεται οιδηματώδης, διογκώνεται και μπορεί να φράξει περαιτέρω τους αεραγωγούς. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μακροχρόνιο βήχα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία στοχεύει στη λύση του μυϊκού σπασμού και στη θεραπεία της φλεγμονής. Ο μυϊκός σπασμός λύεται με τη χρήση εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών ταχείας δράσης πχ σαλβουταμόλη και βοηθούν στην οξεία φάση. Για να θεραπευτεί η φλεγμονή απαιτούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συνήθως εισπνεόμενη κορτιζόνη. Υπάρχουν διαφορετικά είδη κορτιζόνης όπως και συνδυασμοί της με βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσης. Η θεραπεία προσαρμόζεται εξατομικευμένα. Η δράση της εισπνεόμενης κορτιζόνης δε φαίνεται απευθείας αλλά χρειάζονται κάποιες μέρες.

Άλλο ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο είναι η μουντελοκάστη, η οποία χορηγείται από το στόμα. Η μουντελοκάστη δίνεται αντί της εισπνεόμενης κορτιζόνης σε ήπιες μορφές ιογενούς συριγμού ή σε συνδυασμό με εισπνεόμενη κορτιζόνη σε βαρύτερες περιπτώσεις. Τα εισπνεόμενα δίνονται πάντα με αεροθάλαμο και μάσκα στα μικρά παιδιά. Η σωστή τεχνική είναι απαραίτητη!

Τα βλεννολυτικά ή αντιβηχικά ή αντισταμινικά σιρόπια δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΘΕΣΗ στην αντιμετώπιση του ιογενούς συριγμού.

Συχνός φόβος των γονέων είναι η κορτιζόνη. Είναι πραγματικά επικίνδυνη;

Η εισπνεόμενη κορτιζόνη περνά σε έναν πολύ μικρό βαθμό στο αίμα και για αυτό δεν έχει τις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως όταν δίνεται ενδοφλέβια ή από το στόμα.

Τι γίνεται όταν ΔΕΝ αντιμετωπίζεται ο ιογενής συριγμός;

Η μη ελεγχόμενη φλεγμονή στους βρόγχους έχει μακροπρόθεσμα μειωμένη ανάπτυξη, κακή ποιότητα ζωής και χειρότερη ανάπτυξη μυϊκής μάζας λόγω περιορισμένης φυσικής δραστηριότητας. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος να οδηγηθεί το παιδί λόγω βαρύτερου αναπνευστικού επεισοδίου, στα επείγοντα ή για νοσηλεία, όπου εκεί θα πρέπει να λάβει ενδοφλέβια ή από του στόματος αγωγή με κορτιζόνη.

Ποια είναι η πρόγνωση;

Συνήθως αποδράμει ως την ηλικία των 4 ετών και σχεδόν πάντα ως την ηλικία των 6-7 ετών, εφόσον το παιδί δεν έχει ατοπικό έκζεμα, αλλεργίες ή κάποιον γονέα/αδελφάκι με άσθμα.

Χρειάζονται κάποια παιδιά προφύλαξη;

Ναι, όταν ένα παιδί αρρωσταίνει συχνά ή χρειάστηκε νοσηλεία ή τα συμπτώματα επιμένουν μετά τη λοίμωξη. Όταν ένα παιδί χρειάζεται προφύλαξη, μπορεί να υποκρύπτεται αληθές άσθμα, που απλά εμφανίζεται μόνο κατά την περίοδο των λοιμώξεων.

Τι μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα σε αυτά τα παιδιά;

Η υγρασία, το παθητικό κάπνισμα, ο κρύος αέρας και τα έντονα αρώματα.

Χρειάζεται ακτινογραφία θώρακος;

Ναι, για να αποκλειστούν συγγενείς ανωμαλίες ή άλλες καταστάσεις των βρόγχων και των πνευμόνων. Επίσης, όταν η διάγνωση είναι ασαφής ή η φαρμακευτική αγωγή ανεπαρκής. Σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργείται επιπλέον εργαστηριακός έλεγχος. Τέλος, όλα τα παιδιά βήχουν όταν νοσούν από κάποια ίωση του αναπνευστικού, δεν σημαίνει ότι όλα θα εμφανίσουν ιογενή συριγμό. Όμως, τα παιδιά αυτά βήχουν συγκριτικά πολύ πιο συχνά και για μεγαλύτερη περίοδο.

Αυτό είναι το post της παιδιάτρου

Ο Ιογενής Συριγμός (Viral Wheezing) στα παιδιά. Ο ιογενής συριγμός είναι συχνός στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα…

Gepostet von Παναγιώτα Χωρινού-Παιδίατρος am Freitag, 15. November 2019