Καταργείται η αλλαγή ώρας: Θα ισχύει μόνιμα η θερινή ώρα

Η τελική απόφαση αναμένεται ενός των επόμενων ωρών, ωστόσο θεωρείται ειλημμένη απόφαση: Έπειτα από διαβούλευση με πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα στην Κομισιόν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας και ειδικότερα η χειμερινή ώρα στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος επισήμανε, ότι στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ο κ. Γιούνκερ εξήγησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, «Κάναμε δημόσια διαβούλευση για το θέμα από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου. Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε». Πρόσθεσε δε πως «Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν».

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο λόγος που λαμβάνεται αυτή η απόφαση είναι, ότι η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που είχαμε μέχρι πρότινος προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει δείξει να προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μα και προβλήματα υγείας. Συνεπώς, κυρίως οι βορειότερες χώρες (π.χ. Φινλανδία, Γερμανία, Λιθουανία) ζητούν επίμονα να παύσει η χειμερινή ώρα, προκειμένου να βελτιωθεί ο βιορυθμός του πληθυσμού.

Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων…