Καθ. Πανεπιστημίου Γ. Καραντζής: «Η επάνοδος στο σχολείο είναι πολύτιμη για μαθητές ΚΑΙ εκπαιδευτικούς»

Ο κ. Γιάννης Καραντζής είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πρόσφατο δημοσίευμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Faceboook εξηγεί αναλυτικά και με λογικά επιχειρήματα ποιο είναι το πραγματικό νόημα του να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, έστω και λίγες ημέρες. Αξίζει να τον ακούσουμε:

“Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η επάνοδος των εκπαιδευτικών και των μαθητών, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στις αίθουσες διδασκαλίας έπειτα από μία διακοπή 2 – 2,5 μηνών, στους χώρους αυτούς που οικοδομείται η γνώση αλλά και η παιδαγωγική σχέση.

Όλον αυτόν τον καιρό δοκιμάστηκαν νέα συστήματα επικοινωνίας και διδασκαλίας με σύγχρονες και ασύγχρονες μεθόδους, με εικονικές τάξεις κ.λπ. που κράτησαν μια μικρή έστω επαφή των μαθητών με τους δασκάλους τους. Ήταν, θα έλεγα, μια λύση ανάγκης και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κι εγώ χρησιμοποίησα αυτά τα μέσα για να βοηθήσω στην εξ αποστάσεως διδασκαλία (σε εθελοντική βάση) και έκανα κάποιες ώρες μάθημα στο Πανεπιστήμιο και μπορώ να εκφράσω την άποψή μου.

Λοιπόν, η ζωντανή διδασκαλία δεν αντικαθίσταται με οποιοδήποτε άλλο μέσον. Αυτή την αμεσότητα που προσφέρει δεν μπορεί να την βρεις πουθενά. Ρωτάς τους μαθητές σου, αφουγκράζεσαι τις αγωνίες τους, φωτογραφίζεις τα πρόσωπά τους και διακρίνεις τους δισταγμούς τους, τους πλησιάζει, τους ενθαρρύνεις, τους επιβραβεύεις. Αυτά πού να τα βρεις στους νέους τρόπους επικοινωνίας; Ως εκπαιδευτικός μιλάς πολύ, ρωτάς, αλλά οι απαντήσεις από τους μαθητές είναι λιγοστές, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού για διάφορους λόγους και αιτίες που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε.

Επομένως, η επάνοδος των μαθητών στον φυσικό τους χώρο θα προσδώσει ένα διαφορετικό νόημα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν αναμένεται να καλύψει τη χαμένη διδακτική ύλη, γιατί το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο, αναμένεται όμως να εντάξει τους μαθητές σε ένα περιβάλλον με κανόνες, σε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον στο οποίο οι μαθητές θα αποκομίσουν δεξιότητες αυτοπροστασίας, θα οπλιστούν με θάρρος και θα ξεπεράσουν τυχόν φοβίες που ενδεχομένως τους κυριεύουν.

Για τους εκπαιδευτικούς είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουν ότι ο παιδαγωγικός τους ρόλος είναι καθοριστικός, δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει κανένα σύγχρονο μέσον. Το βλέμμα τους και η παρουσία τους είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τους μαθητές, που τους γεμίζει με αγάπη, κατανόηση, σιγουριά και ασφάλεια.

Αυτή είναι η σημασία, κατά την ταπεινή μου άποψη, της επανόδου των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία αυτήν ακριβώς την εποχή.”

πηγή κεντρική φωτο: www.nst.com.my